04 / 01 / 2025

Hisse karşılığında daire verilmelidir!

Hisse karşılığında daire verilmelidir!

Posta Gazete Yazarı Tamer Heper, müteahhitte hisse verdik, o da hisseleri eşine devretmiş ne yapabiliriz diyen okurunu cevaplıyor. İşte o yazı!






Kayınpederimin altı çocuğu varken o kalktı birine vekalet verip bir müteahhitle anlaşma yapmasını sağladı. Bu anlaşmaya göre müteahhit 20 daire verecekken 12 dairenin kat irtifak tapusunu verdi. Sonra mali krize girdi inşaatı yarım bıraktı. Şimdi elimizde 12 adet kat irtifak tapusu var ama ortada kat yok. Bu arada kayınpeder vefat etti. Müteahhit de hissesini eşine devretmiş, bu durumda ne yapacağız bilemiyoruz?



Önce verilen vekaletname konusuna açıklık getirelim. Kayınpederin evlatlardan birine vekalet vermesi ona birtakım avantajlar tanıması anlamına gelmez. Vekaleten yapılan sözleşme, asil adına yani vekaleti veren adına yapılmış olur. Bu halde sözleşmeyi yapan kayınpederdir. Burada bir terslik yok. Kat irtifak tapularını almış olmak da iyi bir gelişme. Ancak işin aksayan yönü sözleşme yapılırken müteahhide arsadan hisse verilmiş olması. Müteahhit de hissesini birine devretmiş, şimdi gel geri al. Tamamen imkan harici mi? Hayır, sözleşme şartlarına uymadığı için geri almak mümkün, ancak bunun için mahkeme kararı lazım. Peki mahkeme kararı öyle kolay bir iş mi? İşte burada kocaman bir hayır. Mahkeme kararı uzun ve yorucu bir iş. Önce yaptığı muvazah satış iptal olunacak, arkadan sözleşmesi fesholunacak. O da “her ne kadar inşaatı tamamlamadım ise de bir miktar işçilik, malzeme masrafı yaptım ben de bunu isterim” diyecek. Bilirkişiler, temyizler falan derken bilin ki yıllarınız geçecek. Onun için defalarca yazdım, yapılacak sözleşmeye bir meslektaşım katılmalı ve arsadan hisse vermeden, yapılan işle orantılı olarak müteahhide teker teker daire tapusu verilmeli. Sözleşme bu yolla yapılsaydı şimdiki problemi yaşamazdınız.



Tamer Heper/Posta



Geri Dön