Hisseli tapu noter satışı olur mu?
Hisseli tapuya yeni sahip olan kişiler, hisseli tapunun ne olduğunu, bir zararının dokunup dokunmayacağını ve hisseli tapu noter satışı olur mu? şeklinde sorulara yanıt aramaktadır.
HİSSELİ TAPU BAŞKASINA DEVREDİLEBİLİR Mİ?
Hisseli tapunun satışa dair herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım veya şufa hakkına sahip olduğunun bilinmelidir.
HİSSELİ TAPU NOTER SATIŞI OLUR MU?
Hisseli tapunun satışına dair herhangi bir engel yoktur. Hisseli tapu satışı, noter’de yapılan sözleşme ile ya da tapu sicilinde gerçekleştirilmektedir. Ama burada diğer pay sahiplerinin de bir önalım haklarının olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu hususta gözden kaçmamalıdır. Dolayısıyla gayrimenkul üzerindeki hisseler yani paylar başka birine satılmış olsa bile diğer pay sahipleri yeni pay sahibinden bu payları satın alabilirler.
TAPUSU OLMAYAN EV NASIL SATILIR?
Her gayrimenkulün bir tapusu olmalıdır. Tapuya kayıtlı olan gayrimenkul satışları bilindiği gibi resmi şekilde tapuda gerçekleşir. Tapuda kaydı olmayan bir gayrimenkulün satışında mal sahibinin kim olduğunun belli olmaması halinde tapuda herhangi bir alım veya satım ya da başka bir tasarruf işlemi yapılamaz.
BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?
Hissesini satmak istemeyen kişiler yani hissedarlar satış iptali davası açma haklarına sahiptirler. Anlaşmanın sağlanmaması durumunda hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları haberdar eder ve bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemi icra yolu ile gerçekleştirebiliyor.
TAPUDA MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Tapu kadastro Genel Müdürlüğünün bir web uygulaması vardır. Bu web tapu uygulaması ile tapu müdürlüklerine gitmeden de internet üzerinden üzerinize kayıtlı, miras kalan taşınmazları sorgulayıp kolaylıkla bilgi edinebilirsiniz. Bunun için öncelikle tapu kadastro genel müdürlüğüne ait olan http://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresine girerek weptapu uygulamasını kullanabilirsiniz.