29 / 04 / 2024

Rayiç bedel altında satış olur mu?

Rayiç bedel altında satış olur mu?

Rayiç bedel, 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapu dairesinde rayiç bedel altında satış olur mu?



Rayiç bedel altında satış olur mu?

Taşımaz malların tapuda kayıtlı değerleri, rayiç bedelleri oluyor. Rayiç bedel ise, 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri olarak karşımıza çıkıyor.


Yapılan tapu devir işlemleri, rayiç bedel altında olamıyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor.Harçlar hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Rayiç bedel altında satış yapılması durumunda eksik beyan için taraflara vergi cezası uygulanıyor.


Rayiç bedel farkı tapu harcı vergi cezası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön