23 / 12 / 2024

İbrahim Karaosmanoğlu: Körfeze hiç atık su atılmıyor!

İbrahim Karaosmanoğlu: Körfeze hiç atık su atılmıyor!

Eskiden canlıların Körfez'de yaşayamadıklarını belirten İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AA muhabirine 17 atık su arıtma tesisi inşa ettiklerini belirterek, Körfez'e hiç atık su akıtmadıklarını söyledi.



Eskiden canlıların Körfez'de yaşayamadıklarını, oksijensizlikten zehirlendiklerini belirten Karaosmanoğlu, "Körfez'de balık türleri hemen hemen bitmişti. Şu anda 70 çeşit canlı var. 30'un üzerinde balık çeşidi var. Her türlü balık burada yetişiyor. İzmit Körfezi, 10 yıl öncesine kadar tamamen kokan, utanç duyulan ve sahiline gelip yanaşılamayan bir durumdaydı. Şu anda mavi bayraklı sahillerinde yüzülebilen,Türkiye'nin en temiz denizlerinden biri oldu" şeklinde konuştu.


İzmit Körfezi'nin Marmara ve Karadeniz için bir bakıma akvaryum, balık yavrularının büyüme alanı olduğunu anlatan Karaosmanoğlu, yaptıkları çalışmalarla Marmara Denizi'ni de koruduklarını dile getirdi.


Denizi eski güzelliğine kavuşturmak için çok çalıştıklarını, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarını bilinçlendirdiklerini, sanayicilerin de çevre temizliğini benimsediğine dikkati çeken Karaosmanoğlu, şöyle devam etti: 


"Gemilerden gelen kirlilik vardı. Küçük deniz uçağımız var. O uçakla İzmit Körfezi'ini kontrol ediyoruz. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu uçağımıza görev verdi. Marmara'nın tamamını bu uçak denetliyor. Marmara Denizi'ne akan dereden kötü ve renkli bir şey geldiğinde, uçağımızdan bunu görüntülüyor ve fotoğraflıyoruz. Personelimiz durumu telsizle çevre birimlere anons ediyor. Ekipler geliyor. Denizimizi kirleten bir şeyse, kimin kirlettiğini hemen buluyorlar, caydırıcı bir çalışma yapıyoruz."


Kocaeli'nin sanayi başkenti olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, yasaklarla ve tehditlerle çevre ve deniz kirliliğinin önlenemediğini, bu nedenle  sanayicilerle sık sık bir araya geldiklerini kaydetti.


 


- "Kötü kokan Kocaeli sahilleri, mavi bayrağa kavuştu"


Karaosmanoğlu, Kandıra Cebeci ve Karamürsel sahillerinin mavi bayrağa kavuştuklarını anımsatarak, 1999 Marmara Depremi'nin ardından denize atılan molozları temizlediklerini, Karadeniz'den getirdikleri kumla kumsal oluşturduklarını söyledi.


Aynı çalışmayı Darıca Bayramoğlu'nda, Derince'de ve Dilovası'nda da yaptıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, "Darıca Bayramoğlu Plajımız için de müracaatımız oldu. Her yıl haziranda uluslararası mavi bayrak heyeti geliyor. Bakıyorlar ve denetliyorlar. Uygun görürlerse, kriterler yerine geldiyse mavi bayrak veriyorlar" şeklinde konuştu.


"Hizmetler gerçekten halkımız tarafından takdir ediliyor" diyen Karaosmanoğlu, sahillerin tertemiz olması gerektiğini anlattı.


Karaosmanoğlu, konuşmasının ardından Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ile mavi bayraklı Altınkemer Plajı'nda denize girdi.


AA


Geri Dön