02 / 05 / 2024

Icon Group Çukurova Havalimanı'nı inşa edecek!

Icon Group Çukurova Havalimanı'nı inşa edecek!

Türkiye'nin önde gelen yatırımlarına yerli ve yabancı sermayenin ilgisi sürüyor. Üstlenici şirketin kredi sorunu nedeniyle inşaatını durdurduğu Çukurova Havalimanı'na Icon Group talip oldu. Anlaşmanın tamamlanmasıyla projenin 1 ay sonra başlatılması hedef



Türkiye'de devam eden önemli yatırımların ekonomik açıdan sahip olduğu yüksek potansiyeli, yerli ve yabancı sermayenin ilgisini çekmeye devam ediyor. 357 milyon dolarlık yatırım maliyetiyle geçen yıl inşasına başlanan fakat üstlenici şirketin kredi temininde sorun yaşaması nedeniyle durdurduğu Çukurova Havalimanı projesine, yabancı sermayeli şirketlerin de ortaklık edeceği yerli bir yatırım grubu Icon talip oldu.


İNŞAAT 1 AY SONRA TEKRAR BAŞLAYABİLİR


Yatırım danışmanlığı ve yenilenebilir enerji sektörlerindeki faaliyetleriyle ön planda olan Icon Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Alkış, söz konusu havalimanının üstlenici firması olan Çukurova Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.'yi satın almak için Koçoğlu Grubu ile anlaşmanın 2-3 hafta içinde tamamlanmaya yakın olduklarını söyledi. Alkış, anlaşmanın gerçekleşmesi halinde inşaat faaliyetlerinin 1 ila 1,5 ay içinde tekrardan başlayacağını da açıkladı.


HEDEF İLK PİSTİ 6 AY ERKEN AÇMAK


Tarsus'ta 28 Mayıs 2013 günü temeli atılan Türkiye'nin ilk bölgesel nitelikli havalimanı olacak Çukurova Havalimanı'nda, inşaatın 36 ayda tamamlanması planlanıyordu. İnşa süresiyle beraber 13 yıllık işletme hakkını referans alarak projeye talip olduklarına dikkat çeken Alkış, havalimanının ilk pistini 6 ay önceden hizmete açma hedefleri olduğunu dile getirdi. Finansman için gerekli kredinin tamamını yurt dışından temin edeceklerini de belirten Alkış, havacılıkta tanınan Asya menşeili bir firmayla projeyi yürüteceklerini açıkladı. Alkış, 'Çukurova Havalimanı, iktisadi anlamda Türkiye'nin kredibilitesini artıracak ciddi bir referanstır' dedi.


Kargo taşımacılığında ön plana çıkarılacak


Söz konusu projeye ilk günden beri toplam 52 milyon 128 bin 123 euro harcandığını kaydeden Erdal Alkış, 'Havalimanını tamamlama maliyetinde kapasite artırımına gidilmesi noktasında bir değişik düşünüyoruz ama bu toplam yatırım maliyetine önemli bir değişiklik getirmeyecek' diye konuştu. Alkış ayrıca, Çukurova Havalimanı'nı, Türkiye'yi özellikle kargo taşımacılığında 'hub' haline getirmek için fırsat olarak gördüklerini ifade ederek, 'Ortadoğu'daki savaş ve iç karışıklıkları hem ortaklarımız hem de biz sübvanse edilebilir risk olarak görüyoruz' ifadelerini kullandı.


İGDAŞ'a ilk talip çıktı


Icon Group Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Alkış, bu ay ihale ilanı gerçekleştirilecek İGDAŞ'ın özelleştirmesine talip olduklarını açıkladı. Afrika'da 150 MW'lik enerji üretim tesisi inşasında birlikte çalıştıkları bir yabancı enerji şirketinin de bulunduğu üçlü bir konsorsiyumla bu ihaleye gireceklerini belirten Alkış, İGDAŞ'a sürdürülebilir olduğu için talip olduklarını söyledi. Alkış ayrıca, 'Mevcut abone sayısı ihale girmek için yeterli ama biz bu sayıyı artırmak için de çalışacağız' diye konuştu.


Yenişafak 


Geri Dön