08 / 05 / 2024

İDO'nun dinamik fiyat politikasına yolculardan itiraz geldi!

İDO'nun dinamik fiyat politikasına yolculardan itiraz geldi!

İDO'nun dinamik fiyatlandırma sistemi erken bilet alan yolcular için avantajlı. Ancak aksi halde bilet fiyatları 2 kat artıyor, sistem dezavantaja dönüyor



İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) geçtiğimiz yaz dinamik fiyatlandırmaya geçmişti bildiğiniz gibi. Havayolu şirketleri tarafından da uygulanan bu sistem, erken bilet alan yolculara daha ucuz seyahat etme imkânı tanıyor. Yolculuk planını, programını önceden yapabilenler için elbette ki bu sistem bulunmaz bir nimet. Fakat aksi halde dezavantajı çok.

Kaç kişi yararlanıyor!
Şöyle ki; bu yeni uygulamada talep arttıkça bilet fiyatı da arttığından biletini erken alamayan yolcular, bırakın ucuza seyahat etmeyi, normal ücretten daha fazla para ödemek zorunda kalıyor. Özellikle internetten değil gişeden alan kesim için sıkıntı büyük. Tabii bu konuda Acil Şikayet Hattı'na da sayısız mesaj geliyor. Örneğin, Pendik-Yalova hattında seyahat eden bir yolcu, mağduriyetini şöyle anlatıyor: "Bu sisteme geçilmeden önce bileti 7 TL'ye alıyordum. Ancak birkaç gün önce 15 TL'ye aldım. Gişeden öğrendiğime göre bilet fiyatı 17 TL'ye kadar çıkabiliyormuş. Tabii eğer erkenden alınırsa 4 TL'ye seyahat etme imkânı da varmış. İyi de bu imkândan kaç kişi yararlanabilir Bir kere programınızın günler öncesinden belli olması, sonra sürekli interneti kullanıyor olmanız gerekli.

Kaç kişi İDO'nun internet sitesini devamlı takip edip rezervasyon açılır açılmaz bilet alabiliyor Bir gün bile geçse talep artınca astronomik rakamlarla karşılaşabiliyoruz. Ben bir bilgi işlem yöneticisi olarak bilet satışlarını sürekli internetten takip edemiyorsam interneti kullanamayan emekli kesim ne yapsın!"

Dinamik fiyatlandırmaya kampanyalı destek
Elbette bu şikâyetleri İDO'ya ilettim. Bu mağduriyetin nasıl giderileceğini sordum. Pendik-Yalova hattında seyahat eden vatandaşın verdiği bilgileri bire bir doğrulayan yetkililer, dinamik fiyatlandırma sisteminin çeşitli kampanyalarla destekleneceğini söyledi. Örneğin 24 Şubat'ta bir kampanyaya başlayacaklarını belirttiler.
 
Buna göre, 100 bin yolcu, tüm dış hatlardan 6 TL'den başlayan fiyatlarla bilet alabilecek. Benzer bir kampanya araçlar için de uygulanacak. Yine dış hatlarda 15 bin araç bileti 15 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Yolcular, kampanya biletlerini ido.com.tr'den, çağrı merkezinden ve bilet satış noktalarından alabilecek.

Esra Boğazlıyan/Habertürk


Geri Dön