23 / 11 / 2024
fuzul

İki daireyi aynı kişi kiraladığında kira sözleşmeleri ayrı mı olmalı?

İki daireyi aynı kişi kiraladığında kira sözleşmeleri ayrı mı olmalı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Üst üste olan iki saire sahibiyim. Eski kiracı, elektrik ve su parasını ödemedi. Yeni talip, bir usta, üst katta kendisi oturacak alt katta da çalıştığı bir ustayı oturtacak, kiraları kendisi ödeyecek. Buna dair bir kira sözleşmesini nasıl yaparız?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'İki daire sahibiyim. Daireler üst üste. Eski kiracı, elektrik ve su parasını ödemeden gitti. Şimdi yeni talip var. Kendisi bir usta, hem evdeki tadilatı yapar kiradan mahsup ederiz dedi, hem de üst katta kendisi oturacak alt katta da yanında çalıştırdığı bir ustayı oturtacak ve kiraları kendisi ödeyecek. Buna dair bir kira sözleşmesini nasıl yaparız?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İki daireyi aynı kişi kiraladığında kira sözleşmeleri ayrı mı olmalı?

İki daire sahibiyim. Daireler üst üste. Eski kiracı, elektrik ve su parasını ödemeden gitti. Şimdi yeni talip var. Kendisi bir usta, hem evdeki tadilatı yapar kiradan mahsup ederiz dedi, hem de üst katta kendisi oturacak alt katta da yanında çalıştırdığı bir ustayı oturtacak ve kiraları kendisi ödeyecek. Buna dair bir kira sözleşmesini nasıl yaparız? ● H.M.

★ ★ ★ ★ ★

Önceki kiracının durumu anlatılmış ama bununla ilgili soru cümlesi yok. Bu durum da sorulmak istendiyse kısaca yanıt vereyim. Abonelerin borcundan abonelik sözleşmesini imzalayanlar sorumludur. Bu sözleşme yapılırken de bir miktarda depozito alınır. Anlatılan hallerde sözleşmeyi yapan borcunu ödemeden kaçarsa işte bu depozitodan borç karşılanır.

Yeni biri sözleşme yapacak olursa, eski abonenin borcu yeni aboneden istenemez. Ancak tatbikatta eski borcu kapatmadan sözleşme yapılmayan haller oluyor. Nasıl olsa yeni abone susuz veya elektriksiz oturamayacağına göre bu parayı öder zihniyetiyle yeni abone sıkıştırılıyor ve eski abonenin parası isteniyor. Oysa birinin borcundan bir başkasını sorumlu tutmak hukuk dışıdır.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi geleyim kira sözleşmesine. İki daire kiraya verilecekse iki yer için tek kira sözleşmesi tanzim edilerek iki daire için hükümler koyulabilir. Ancak bu biraz teknik gerektirir ve pek tavsiye etmem. Tavsiye edeceğim iki daire için iki kira sözleşmesi yapmak.

Her iki sözleşme de üst katta oturacak olanla yapılır, kiracı olarak kendisi gösterilir, alt katın sözleşmesinin hususi hükümler bölümüne bu yerde oturacak vatandaşın istifade edebileceğine, bir başkasının ikameti gereken hallerde kiralayanın (evsahibinin) yazılı iznine bağlı olacağına dair hüküm koyulur.

Böyle bir hüküm koyulmaması halinde alt kat bir bekarlar koğuşuna dönüşebilir. Bunu önlemek için kısıtlama getirilmesi gerekecektir. Sair hususlar müstakil bir kira sözleşmesinde, mesela üst kat sözleşmesinde olması gerekenlerdir.


Geri Dön