29 / 04 / 2024

İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem yarından itibaren başlıyor!

İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem yarından itibaren başlıyor!

İkinci el araçların, üretici ya da distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatlarının üzerinde bir fiyattan pazarlanamamasına ilişkin kısıtlama yarın devreye giriyor.



Anadolu Ajansı muhabirinin yaptığı derlemelere göre, Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki stokçuluk, fahiş fiyat uygulamaları, spekülatif fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında son dönemlerde peş peşe adımlar attı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Ticaret Bakanlığı, aldığı tedbirlerin yanında denetimlerini de sıklaştırdı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı, 6 Temmuz 2023 tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe giderek, 2. el araçların üretici ya da distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatlarının üzerinde fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirdi. Aktarılan detaylara göre, yarın itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu uygulama, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını da kapsayacak.

İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem yarından itibaren başlıyor!

Söz konusu bu düzenlemeye göre, bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler, düzenlemeye aykırı şekilde ilan vermeleri durumunda "ilan platformları" tarafından uyarılacak. Bu uyarılara rağmen söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanları verenlere ilişkin bilgiler platform tarafından da Bakanlığa iletilecek.

Yine paylaşılan detaylara göre, bu kapsamda, söz konusu bu düzenlemeye aykırı her bir ilan "ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti" kabul edilerek, ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Bu sebeple, herhangi bir idari para cezasına maruz kalınmaması için, yeni yayınlanacak ve yayında olan taşıt ilanlarında fiyatın, tavsiye edilen güncel satış fiyatını geçmeyecek biçimde belirlenmesi de büyük önem taşıyor.


Geri Dön