15 / 05 / 2024

İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem yarından itibaren başlıyor!

İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem yarından itibaren başlıyor!

İkinci el araçların, üretici ya da distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatlarının üzerinde bir fiyattan pazarlanamamasına ilişkin kısıtlama yarın devreye giriyor.



Noterler engelliyor

Aktarılan detaylara göre, diğer bir taraftan Bakanlık, 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasının uygulama süresini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatmış ve söz konusu bu düzenlemeye aykırı taşıt satışlarına da kısıtlamalar da getirmişti.

Paylaşılan bilgiye göre, bu kapsamda, 2. el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların dışında 2023 yılı içinde yetki belgesiz en az 3 adet 2. el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışları noterlikler tarafından engellenmeye başlandı.

Ayrıca Bakanlık, 2023 yılı içinde yetki belgesi olmadan, 3'ten çok 2. el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcıları da tespit ederken, sayıları 4 bin 800 olan bu satıcılardan söz konusu satışlara ilişkin olarak savunmaları talep edildi. Bu kişilere yönelik de gelecek dönemde para cezaları gündeme gelecek.

Yine verilen detaylara göre, bakanlık, konuya ilişkin yaygın ve yoğun denetimleri ülke genelinde de sürdürecek.

İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem yarından itibaren başlıyor!

Stokçuluk faaliyetlerine bugüne kadar 75,2 milyon TL ceza kesildi

Diğer bir taraftan bugüne kadar, pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı işlem tesis eden işletmelere 35 milyon 110 bin 527 Türk Lirası idari para cezası uygulanırken, stokçuluk uygulamaları kapsamında 2021 ve 2022 senelerinde 15 yetkili bayiye 8 milyon 292 bin 360 Türk Lirası, mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye 17 milyon 834 bin 400 Türk Lirası idari para cezası kesildi.

Yine verilen detaylara göre, Haziran ayı içerisinde de müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği ya da müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye 49 milyon 44 bin 600 Türk Lirası idari para cezası uygulanması için karar verildi. Ayrıca idari para cezası uygulanan 4 yetkili bayinin 2. el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri de iptal edildi. Stokçuluk faaliyetlerine karşı yapılan söz konusu denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar 75 milyon 171 bin 360 Türk Lirası idari para cezası uygulandı.

Bakan Bolat uyarmıştı

Yine paylaşılan detaylara göre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat da göreve gelir gelmez otomotiv sektörü temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirerek, konuya ilişkin yeni önlemler alınmasını sağlamıştı.

Ticaret Bakanı Ömer Bola, yaptığı açıklamada, ilan sitelerinin 15 Temmuz tarihinden itibaren sıfır araç fiyatından daha yüksek 2. el fiyatı koymamaları konusunda uyarıldığını kaydederek, birkaç hafta içerisinde söz konusu piyasada istikrarı sağlayacaklarını, ellerinde başka enstrümanlar da olduğunu, adım adım ilerlediklerini belirtmişti.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada araç satış piyasasına ilişkin düzenlemeler ve denetimler sonrasında piyasaların rahatlamaya başladığına değinerek, "Daha önce vatandaşlarımız bayiye gittiği zaman araç bulamıyordu. Şimdi bayiler vatandaşları da aramaya başladı. Söz konusu bu manipülasyon köpüğünün biraz ortadan kalktığını görüyoruz. Sıfır araç bulununca 2. el fiyatları da haliyle gerileyecek." demişti.

Her şeye zam gelirken Fiat Egea Hatchback'e tam 10 bin TL indirim geldi! İşte Fiat Egea Hatchback Temmuz 2023 fiyatları!

İkinci el araçlarda fiyat artışının sebebi ne? Fiyatlar yükselmeye devam edecek mi? Araba almadan önce mutlaka okuyun!

Araç piyasasında yeni gelişme: Fiyatlar düşüşe geçti


Geri Dön