23 / 12 / 2024

İKUP üyeleri İztuzu'nda yapılacak caretta caretta hastanesine tepki gösterdi!

İKUP üyeleri İztuzu'nda yapılacak caretta caretta hastanesine tepki gösterdi!

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliğinde, İztuzu kumsalında yapılması planlanan caretta caretta hastanesine tepki amacıyla eylem yaptı...




İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) işbirliğinde, İztuzu kumsalında yapılması planlanan caretta caretta hastanesine tepki amacıyla eylem yaptı.


İztuzu kumsalında toplanan İKUP üyeleri, destek veren bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar, "İztuzu'nda imara hayır", "İztuzu bizimdir bizim kalacak", "burada inşaat istemiyorum", "imar icat etme doğayı katletme" yazılı dövizler taşıdı.


İKUP Sözcüsü Murat Demirci gazetecilere yaptığı açıklamada, DEKAMER'in projesini desteklediklerini, fakat projenin İztuzu'nda uygulanmasından çekinceleri olduğunu söyledi.


Bilimsel amaçla da olsa kanun ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış, nesli tehlike altında olan endemik türlerin doğal yaşam alanında kanuna aykırı olarak bir bina inşa edilmek istendiğini savunan Demirci, "Hepimizin kaygılandığı ve karşı çıktığı da budur. 20 binden fazla insan projenin İztuzu'na yapılmaması için imzasını atmıştır. Projenin yerine yanlış diyen bizlere (fanatik) diyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı, bizzat fanatikçe davranarak tek bir alternatif alan araştırması yapmadan, yörede yaşayanlara sormadan, ekosisteme verilecek yükü değerlendirmeden, projeye izin vermesini kınıyoruz" dedi.


Projenin çevreye çok fazla zarar vereceğini iddia eden Demirci, izin veren ilgili bakanlıkları projeyi tekrar gözden geçirmeye davet etti.


İztuzu kumsalını, kaplumbağaları kurtarmak adına yapılmak istenen devasa demir kaplumbağadan kurtarmaya kararlı olduklarını vurgulayan Demirci, "Projenin İztuzu kumsalı dışında, mevcut doğal hayatı tehdit etmeyecek kanunlara uygun, sit alanının dışında ve ayrıca turizme daha fazla istihdam yaratabilecek bir yer olması sebepleriyle Dalyan'a yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.


DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska da bu merkez yapılması da yapılmasa da zaten çalışmaları yürüttüklerini, böyle bir merkezin yapılması için alternatif yerler bulunulabileceğini kaydetti.


Kumsaldaki çalışmalara ve DEKAMER'in İztuzu'ndaki  bilgilendirme çalışmalarına kimsenin karşı çıkmadığını ifade eden Kaska, "Bizim kimseyle çatışarak bir çözüm üretmeye çalıştığımız söylenemez. Deniz kaplumbağalarını seviyorsak ortak akılla bir çözüm üretebileceğimize inanıyorum" ifadesini kullandı.



AA


Geri Dön