23 / 11 / 2024
fuzul

İl özel idarelerinin bin 686 adet taşınmazının kime devredileceği tartışılıyor!

İl özel idarelerinin bin 686 adet taşınmazının kime devredileceği tartışılıyor!

Paylaşılamayan bin 686 taşınmaz arasında, Balçova Termal, Bozdağ Kayak, Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri ile Selçuk Havaalanı, eski Sümerbank Basma Fabrikası ve 121 bin metrekarelik Tavşan Adası da bulunuyor.




30 Mart yerel seçimlerden sonra kapatılacak olan 29 ildeki özel idare mal varlığının kime devredileceği tartışma konusu oldu. Özel idareye ait 1.686 taşınmazın bulunduğu İzmir’de Valilik, Sümerbank arazisinin kendilerine devrini isteyen Büyükşehir Belediyesi’ni reddetti. Belediye ise Trabzon’da AK Partili belediyeye devri örnek göstererek taşınmazların kendilerine verilmesini istiyor.


İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve TBMM’de kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu, 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerden sonra yürürlüğe giriyor. Kanun gereği 29 il özel idaresi büyükşehir belediyelerine devrediliyor. İl genel meclisleri, bin 591 belde belediyesi ve 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin iptal edilmesiyle milyar liralık mal varlıkları da ortada kalacak. Kanun, devir ve tasfiye işlemlerini yapmak üzere, şehirlerde vali yardımcısı başkanlığında komisyon kurulmasını öngörüyor. Komisyonun ilki, Özel İdare’ye ait bin 686 taşınmazı bulunan İzmir’de kuruldu ancak buradaki sert tartışmalar diğer illerde yaşanacakların habercisi niteliğinde. Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı başkanlığındaki toplantıya, sadece bürokratların çağrılması, il özel idaresi ve Büyükşehir belediyesinden yetkili davet edilmemesi büyük tepki çekti. Sümerbank arazisinin devriyle ilgili yazı, Vali Mustafa Toprak tarafından ‘Büyükşehir Yasası gereği kapatılacak özel idarelerin mallarının İçişleri Bakanlığı tarafından dağıtılacağı’ gerekçesiyle reddedildi. Büyükşehir belediyesi, Trabzon’da özel idare mal varlığının AK Partili belediyeye devrini örnek göstererek taşınmazların kendisine ait olduğunu belirtiyor.  İzmir  İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, AK Parti hükümetinin siyasi ayrımcılık yaptığını, kendisinde olan belediyelere mal varlıklarını bıraktığını iddia ediyor.


İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM’de kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu, 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerden sonra yürürlüğe girecek. Kanunla birlikte 29 büyükşehirdeki il özel idaresi  büyükşehir belediyelerine devredilecek. Ancak il özel idarelerine ait taşınmazların hangi kuruma verileceği tartışma konusu. 30 Mart yerel seçimler sonrası il genel meclisleri, bin 591 belde belediyesi ve 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği iptal olacak. İptalle birlikte ortada kalacak milyar liralık mal varlıklarının hangi kuruma devredileceği net değil.


    Tartışmaların odak noktasında bin 686 taşınmazın devredilmesi beklenen İzmir bulunuyor. Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Bozdağ Kayak Tesisleri, Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Selçuk Havaalanı, motor sporları yarış pisti, Çeşme Vali Kutlu Aktaş Barajı, eski Sümerbank Basma Fabrikası ve 121 bin metrekareden oluşan Tavşan Adası paylaşılamayan taşınmazlar arasında. Duruma müdahil olan İçişleri Bakanlığı nezdinde İzmir Valiliği, mülki idari amir olarak mal varlığının kamu kurumları arasında paylaştırılmasını istiyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı ise taşınmazların kendilerine ait olduğunu belirterek, devir işlemleri öncesi sert açıklamalar yapıyor.


    Kanundaki devir ve tasfiye işlemlerini yapmak üzere, şehirlerde bir vali yardımcısı başkanlığında komisyon kuruluyor. Bu komisyonun ilk toplantısı İzmir’de yapıldı. Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı başkanlığındaki toplantıya, sadece bürokratların çağrılması tepki çekti. Toplantıya Gençlik Hizmetleri ve Spor, İl Mahalli İdareler, İl Sağlık, İl Milli Eğitim, İl Aile ve Sosyal Politikalar, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü, İl Kültür ve Turizm müdürleri ile Defterdarlık ve İl Özel İdare Genel Sekreteri çağrıldı.


    İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında yaşanan tartışma, şehrin merkezi yerinde bulunan Sümerbank arazisinde gün yüzüne çıktı. İl Genel Meclisi, İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait arazinin belediyeye tahsis edilmesiyle ilgili kararı valiliğe gönderdi. Ancak Vali Mustafa Toprak bu isteği şu gerekçeyle reddetti: “Büyükşehir Yasası gereği kapatılacak özel idarelerin malları İçişleri Bakanlığı tarafından dağıtılacağından, tahsis kararı alınmadan önce ilgili bakanlıktan görüş sorulmalıydı. Ayrıca arazinin içinde tescilli yapılar yer aldığından Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da onay alınmalıydı. Bu gerekçelerle karar iptal edilmeli.”


    Tartışmalar bu noktada alevlendi. Vali Toprak belediyenin kararını geri çevirirken, mal varlıklarının dağıtımının yapılması için kurulan komisyona İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi’nden yetkili davet edilmedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu gelişmeler üzerine şu açıklamayı yaptı: “Hukuk devleti istiyoruz, adalet istiyoruz. Sayın Vali bunun hesabını verecek. Bunun açıklamasını yapacak. Yapmazsa millet bunun hesabını soracak. Özel İdare’nin malını da, Mavişehir’deki TOKİ’nin yaptığı planların da, Karayolları arsalarının gece satılmasının da, Örnekköy’deki 335 dönüm arazinin nasıl planlandığının da hesabını bu millet soracak, malını, canını koruyacak. Mal İzmir’indir.”


    AK Parti hükümetinin siyasi ayrımcılık yaptığını, kendisinde olan belediyelere mal varlıklarını bıraktığını iddia eden İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Trabzon İl Özel İdaresi’nin mal varlıklarının, AK Partili Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini buna örnek gösterdi. Değirmenci, “En azından valiliğin kurduğu komisyonda özel idare üyeleri de olsun. Malların CHP’li ve AKP’li belediyelere göre dağıtılması yanlış.” dedi.


    Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da büyükşehir kanunu çerçevesinde yapılacak mal paylaşımı sırasında Çiftlik Jeotermal Sahası’nın belediyeye bırakılmaması halinde şehri ayağa kaldıracağını söyledi. Çerçioğlu şunları söyledi: “Paylaşım Komisyonu bunu bakanlığa geri mi verecek? Aydınlıların parasıyla alındı. Neden biz o zaman gittik, paramızı oraya gömdük? O parayla başka bir iş yapardık. Burada mahkemeye giderim. Yasa, ‘ilgili kurumuna göre...’ diyor. Artık bu mal Aydınlılarındır. Aydın halkının aldığı malı sen bakanlığa… Bütün Aydın halkı ayağa kalkar. En başta da önderliğini ben yaparım. Biz almışız bu malı, bir daha sen bakanlığa geri gönder. Bu ihanet gibi bir şey olur Aydınlılara. Aydın halkı kullanacak, elektrik üretecek, ısıtacak, soğutacak.” Kanun gereği yerel seçimlerinden sonra 29 büyükşehirdeki il özel idaresi kapanacak. Böylece Türkiye’deki özel idarelerin yüzde 36’sı, belde belediyelerinin yüzde 53’ü, köylerin yüzde 47’si kapatılmış olacak. Bu illerin toplam nüfusu 56 milyon kişi.


Ömer Oruç/Zaman Gazetesi


Geri Dön