28 / 04 / 2024

Türkiye'de yabancıların 79 bin 813 adet taşınmazı var

Türkiye'de yabancıların 79 bin 813 adet taşınmazı var

Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Ömer Ali Anbar, 19 haziran itibariyle Türkiye genelinde yabancılara ait toplam taşınmazın 79 bin 813 adet ve 53 bin dönüm olduğunu bildirdi



İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen "Yatırımcılar ve Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Tasarrufları" konulu panelde konuşan Anbar, Cumhuriyetten önce yabancıların mülk edinmesine ilişkin ilk yasanın 1868 yılında çıktığını belirtti.

Anbar, yabancıların bu kanuna göre edindikleri taşınmazlara ilişkin hakları, Birinci Dünya Savaşına kadar devam ettiğini dile getirerek, 1914 yılında çıkarılan "Kavanin-i Mevcude de Uhudu Atikaya Müstenit Ahkamın Lağvı' ile yabancılara önceden tanınan tüm ayrıcalıkların kaldırıldığını söyledi. Cumhuriyetten sonra, Lozan Antlaşmasıyla, yabancı gerçek kişilerin mütekabiliyet (Karşılıklılık) esası çerçevesinde Türkiye'de taşınmaz ediniminin kabul edildiğini anımsatan Anbar, bugünkü anlamda yasal düzenlemenin ise 1934 tarih ve 2644 sayılı Tapu Kanunu'nu ile yapıldığını anlattı.

Anbar, Türkiye'de mülk edinmek isteyen yabancı uyruklu gerçek kişiler için bir takım kurallar olduğunu dile getirerek, "Ülkemizde yabancıların taşınmaz edinmesinin ilk şartı o ülke ile karşılıklılığımızın bulunmasıdır. Yani, diğer ülkede vatandaşlarımıza taşınmaz edinme hakkı tanınıyorsa ülkemizde de aynı haklar tanınmaktadır" dedi. Yabancı ülkede kurulan yabancı şirketlerin Türkiye'de sadece özel kanunlarla mülk edinebileceklerini anlatan Anbar, Türkiye'de, Türkiye yasalarına göre kurulan yabancı şirketlerin mülk edinmelerinde, yabancı gerçek kişilerde aranan şartlara ilave olarak, mülk edinilecek bölgenin askeri, yasak ve stratejik bölge olmaması ve bu şirketin ana sözleşmesinde uğraş alanın menkul almaya elverişli olması gerektiğini belirtti.

Ömer Ali Anbar, taşınmaz edinimi konusunda Türkiye ile 56 ülke arasında karşılıklılık bulunduğunu, 42 ülke ile de karşılıklılık bulunmadığını söyledi. "19 haziran itibariyle Türkiye genelinde yabancılara ait toplam taşınmaz 79 bin 813 adet ve 53 bin dönümdür" diyen Anbar, bu taşınmazlara sahip olan kişi sayısının da 89 bin 949 kişi olduğunu bildirdi.

En çok taşınmaz edinen ülke Almanya

Anbar, 19 haziran itibariyle en çok taşınmaz edinen ülkeler sıralamasına bakıldığında Almanya'nın 22 bin 723 adetle birinci, İngiltere'nin 18 bin 420 ile ikinci, Yunanistan'ın 9 bin 915 adet ile üçüncü, İrlanda'nın 4 bin 621 adetle dördüncü, Danimarka'nın ise 4,026 adet taşınmaz mal ile beşinci sırada olduğunu kaydetti. Yabancıların en çok taşınmaz mal edindikleri iller sıralamasında Antalya'nın 23 bin 883 adet taşınmaz mal sayısı ile başı çektiğini ifade eden Anbar, "Antalya'yı 11 bin 406 adetle Muğla, 9 bin 105 adetle İstanbul, 8 bin 143 adetle Aydın ve 4 bin 947 ile de Bursa takip ediyor" diye konuştu.

İsrail uyruklu gerçek kişilerin, mevcut karşılılık durumuna göre 6 ay geçerli ikamet izni bulunması kaydıyla bir konut edinebildiklerini anlatan Anbar, İsrail uyruklu gerçek kişilerin, İstanbul'da 67 adet, Antalya'da 9 adet, İzmir'de 8 adet, Yalovada 6 adet, Tekirdağ'da 3 adet, Çanakkale ve Muğla'da 2'şer adet olmak üzere toplam 97 adet taşınmaza sahip olduklarını ifade etti.

Anbar, Yunanistan vatandaşlarının Türkiye'nin kıyı ve hudut bölgelerinde kanuni miras dışında taşınmaz edinemediklerini belirterek, kıyı ve hudut bölgesi olmayan iç bölgelerde mülk edinimlerinin yasal kısıtlamalar çerçevesinde mümkün olduğunu söyledi. Anbar, Türk asıllı Yunanistan vatandaşlarının askeri yasak bölge ve güvenlik bölgeleri dışında Türkiye'nin her yerinden taşınmaz edinimlerinin serbest olduğunu belirtti.

Suriye'lilerin taşınmazlarının, 1939 yılında Hatay'ın Türkiye'ye ilhakından önceki edinimler olduğuna değinen Anbar, bu tarihten sonra Suriye'lilerin taşınmaz ediniminin sadece mahkeme kararı gereği ve intikal işlemleri ile kadastro tespitleri sonucu olduğunu ifade etti. Anbar, ayrıca 1966 yılından itibaren Suriye uyrukluların Türkiye'de bulunan taşınmazları üzerinde maliklerin herhangi bir tasarruf yetkisi bulunmamakta olduğunu, mallarının Hazine tarafından idare edildiğini de sözlerine ekledi.

İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Vedat Müftüoğlu da Sanayi Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu bir genelge olduğunu, bu genelge ile yabancı bankaların icra yoluyla mülk edinemeyeceğinin belirtildiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün yönergesinde sermayesi 5411 sayılı Bankalar Kanunu göre bankanın faaliyet içerisinde olmasına rağmen icra yoluyla edinilen gayrimenkullerin, bankanın ana sözleşmesinde belirtilen faaliyet konusu kapsamında olmadığından, bunlarla ilgili bundan sonra yapılacak işlemlerin, icra yoluyla bankaların mülk edinemeyeceği şeklinde bir yönerge geldi.

Bu bankacılığın ruhuna aykırı. Banka size kredi veriyorsa borç veriyorsa karşılığında ipotek işlemi yapıyor, gerektiğinde de icra yoluyla satışını yapıp parasını tahsil etmeye gidiyor. Biz buna yönetmeliğe karşı çıktık, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Hazine Müşteşarlığı'na bunun yanlış bir yorum olduğunu, icranın bankacılığın olmazsa olmazı olduğunu, dolayısıyla icra yoluyla gayrimenkul edinilmesinin yolunun açılması gerektiğini söyledik. Şu anda bunun sonucunu bekliyoruz."(AA)

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

Türkiye 22 bin konut ile Almanlar'ın ikinci yerleşim adresi oldu

Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Ömer Ali Anbar, 19 Haziran itibariyle Türkiye genelinde yabancılara ait toplam taşınmazın 79 bin 813 adet ve 53 bin dönüm olduğunu bildirdi. Anbar, bu taşınmazlara sahip olan kişi sayısının da 89 bin 949 kişi olduğunu kaydetti. En çok taşınmaz edinen ülkeler sıralamasında Almanya 22 bin 723 konutla birinci, İngiltere 18 bin 420 ile ikinci, Yunanistan 9 bin 915 adet ile üçüncü, İrlanda 4 bin 621 adetle dördüncü, Danimarka'nın ise 4 bin 26 adet taşınmaz mal ile beşinci sırada yer alıyor. Yabancıların en çok taşınmaz mal edindikleri iller sıralamasında Antalya'nın 23 bin 883 adet taşınmaz mal sayısı ile başı çekiyor. Antalya'yı 11 bin 406 adetle Muğla, 9 bin 105 adetle İstanbul, 8 bin 143 adetle Aydın ve 4 bin 947 ile de Bursa takip ediyor'' diye konuştu.

Sabah

Yabancıya mülkte Almanlar önde
Ömer Ali Anbar, 19 Haziran itibariyle Türkiye'de yabancılara ait toplam taşınmazın 79 bin 813 adet ve 53 bin dönüm olduğunu açıkladı

İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen  panelde konuşan Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Ömer Ali Anbar, bu taşınmazlara sahip olan kişi sayısının 89 bin 949 kişi olduğunu iletti. Anbar, en çok taşınmaz edinen ülkeler sıralamasına bakıldığında Almanya'nın 22 bin 723 adetle birinci olduğunu, yabancıların en çok taşınmaz mal edindikleri iller sıralamasında, 23 bin 883 adet taşınmaz mal sayısıyla Antalya'nın başı çektiğini ifade etti.

İkinci sırada Muğla var
Anbar'ın verdiği rakamlara göre yabancıların en çok gayrimenkul aldığı ikinci kent Muğla. İsrail uyruklu gerçek kişilerin, 6 ay geçerli ikamet izni bulunması kaydıyla bir konut edinebildiklerini anlatan Anbar, İsraillilerin, İstanbul'da 67 adet, Antalya'da 9 adet, İzmir'de 8 adet, Yalovada 6 adet, Tekirdağ'da 3 adet, Çanakkale ve Muğla'da 2'şer adet olmak üzere toplam 97 adet taşınmaza sahip olduklarını ifade etti. Anbar, Yunanistan vatandaşlarının Türkiye'nin kıyı ve hudut bölgelerinde kanuni miras dışında taşınmaz edinemediklerini belirterek, kıyı ve hudut bölgesi olmayan iç bölgelerde mülk edinimlerinin yasal kısıtlamalar çerçevesinde mümkün olduğunu söyledi.
Milliyet


Geri Dön