27 / 04 / 2024

İLBANK Adalar imar planını yeniliyor!

İLBANK Adalar imar planını yeniliyor!

İmar planı çalışmalarında yaptığı projelerle büyük ses getiren İLBANK, büyükşehirlerin imar planından sonra bu kez İstanbul'un Adalar bölgesinin imar planını hazırlayacak. İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman konu ile ilgili açıklama yaptı...



İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman konu ile ilgili yaptığı açıklamada İstanbul’un 39 ilçesinden biri olan Adalar yerleşmesinin tarihi öneminin büyük olduğunu, bu nedenle projenin uygulayıcısı olmaktan gurur duyduklarını belirtti. İlçenin iki küme halinde toplanan 9 adadan oluştuğunu belirten Karaman, "Birinci küme Kınalıada, Burgazada, Kaşıkadası, Heybeliada, Büyükada, Tavşanadası ve Sedefadası’ndan, ikinci küme ise daha açıkta yer alan Sivriada ve Yassıada’dan oluşmakta. Bizler bu küme grubundan hareketle planlama yapmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

 

Geçmişte ilçe nüfusunun çoğunluğunu oluşturan gayrimüslim nüfusun İkinci Dünya Savaşı sonrası çeşitli nedenlerle bölgeyi terketmesi sonucu 1960 yılına kadar nüfusta sürekli azalma olduğunu hatırlatan Karaman, 1960'tan sonra iç göç dalgası ile nüfusun yeniden arttığını ve bugün yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığı bir ilçe haline geldiğini belirtti.

 

İlçenin bünyesinde barındırdığı zengin tarihi değerler nedeniyle tarihsel sit alanı olduğuna dikkat çeken Karaman, bölgenin aynı zamanda sahip olduğu doğal güzellikleri ve kıyıları nedeniyle de doğal sit alanlarını bünyesinde barındırdığını söyledi. Karaman ilçenin ayrıca geçmişten bugüne çeşitli toplumlar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılması ve bu toplumlardan çok sayıda dini, askeri, resmi ve sivil mimarlık örneklerinin kalması nedeniyle ise bölgenin kentsel ve arkeolojik sit alanı olarak kabul edildiğine işaret etti.

 

Bölgenin daha önce 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nın hazırlanmamış olması ve uygulamaların “Geçiş Dönemi Yapılanma Koşulları”na göre yapılmış olmasının birçok soruna yol açtığını kaydeden Karaman, Adalar Belediyesinin bu sorunu çözmek için Belediye Meclis Kararı ile 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının hibe yolu ile yapımı için kendilerine başvurduğunu belirtti.

 

Karaman imar planının kent kimliğinin ve marka değerinin öne çıkarılmasına yönelik bir yaklaşımla hazırlandığını, plan çalışmasının ilk aşaması olarak analitik etüt ve arazi kullanım çalışmaları uygulama imar planı ile kentsel tasarım projelerine start verildiğini sözlerine ekledi.



Geri Dön