Sektörel

İmalatta fiyatlar patladı daralma hızlandı Koronanın ilk dalgasından bile daha fazla

İmalat sanayiinde yaşana daralma temmuz ayında hız kazandı. Üretim ve yeni siparişlerde korona virüs salgınının ilk dalgasından bu yana en belirgin ivme kaybı yaşandı. Temmuz ayında Türkiye imalat sanayii satın alma yöneticileri endeksi 46.9'a geriledi.Ham madde ve fabrika çıkış fiyatlarındaki artış ise yavaşladı

İmalat sanayii yeni siparişler ve üretimde covid-19 salgınından bu yana en büyük daralmayı kaydetti, istihdam artışı ise sınırlı kaldı. Ham madde ve fabrika çıkış fiyatlarındaki artış ise yavaşladı.

İstanbul Sanayi Odası için S&P Global tarafından ölçülen imalat PMI, sektörün peş peşe beşinci ayda da daraldığını gösterdi. PMI’nin Haziran'da 48.1 değerini almasının ardından Temmuz'da 46.9'a gerileyerek Mayıs 2020'den bu yana yaşanan en belirgin yavaşlamaya işaret etti.

Son 15 aylık dönemde ilk kez 10 sektörün tamamında da üretim yavaşlamış oldu. Benzer bir şekilde 10 sektörün dokuzunda yeni sipariş alımı yavaşlama gösterdi, bu durumun istisnası ise kara ve deniz taşıtları sektöründe yaşanan güçlü artış oldu. 

Dış talep tarafında ise kısmen daha olumlu bir durum gözlendi ve üç sektörde yeni ihracat siparişlerinde artış yaşandı. İstihdam artışı devam etse de yeni işe alımlar yavaş kalarak 26 aydır süregelen iyileşme trendinin en düşük artışını gördü. Üretim alt endeksi temmuz ayında 45.7'den 43.3'e, yeni siparişler alt endeksi ise 44.9'dan 43.6'ya geriledi.

Öte yandan yeni ihracat siparişlerinin yatay yönde seyretmesi ise talep açısından olumlu bir gelişme olarak görüldü. Haziran ayında 49.1 değerini alan yeni ihracat siparişleri endeksi temmuz ayında ise 49.9 seviyesini görerek ihracat siparişlerindeki gerilemenin durduğuna işaret etti.

İmalatçıların girdi maliyetleri Türk Lirasındaki değer kaybı ve hammadde fiyatlarındaki artışa bağlı olarak üçüncü çeyreğin başında sert bir artış göstermeye devam etti ancak rakamlara göre Şubat 2021'den bu yana en düşük artış hızı görüldü.

Ayrıca fabrika çıkış fiyatlarının artış hızı da peş peşe dördüncü ayda da yine yavaşladı ve yaklaşık 1.5 yılın en düşük seviyesini gördü. Anket katılımcılarının yüzde 37'si girdi fiyatlarında artış olduğunu söylerken, yüzde 8'i ise düşüş gördüklerini belirtti.