İmar barışının kredisi de hazır!
Hükümet imara aykırı yaklaşık 13 milyon yapıyı ilgilendiren İmar Barışı sürecini başlattı, ödemeler 31 Aralık'a kadar yapılacak. Bankalar bu ödemelere özel, düşük faizli kredi paketleri açıklıyor...
Para'dan Esin Çetinel'in haberine göre, TÜRKİYE’NİN en büyük sorunlarından biri olan imara aykırı yapılara devlet barış eli uzattı. Yaygın bilinen adıyla “İmar Barışı’nın ülkemizde hali hazırda yüzde 50’nin üzerinde olan yaklaşık 13 milyon imara aykırı yapıyı kapsaması bekleniyor. Resmi olmayan verilere göre, devletin bu barıştan gelir beklentisi ise 50 milyar TL civarında. Bu uygulamadan yararlanmak isteyenler için start verilmiş durumda. Peki, imar barışından kimler nasıl yararlanacak, nasıl başvuracak, daha da önemlisi finansmanı nasıl sağlayacak?
Öncelikle şunu söyleyelim, imar barışından çok geniş bir kesim yararlanacak. Bugün gecekondu, konut, fabrika, sanayi yapıları, 2B arazileri, bina kooperatifleri vb. çok geniş bir yapı türü imar barışı kapsamına giriyor. Başvuru prosedürü ise son derece basit. İmar Barışı’nın kilidi olan Yapı Kayıt Belgesi müracaatları e-devlet sistemi üzerinden veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendireceği kuruluşlar üzerinden yapılıyor. Yine aynı kanal üzerinden başvurularınızı sorgulayabiliyorsunuz.
Bunun için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekilinin e -devlet üzerinden Yapı Kayıt Belgesi Formu’nu doldurması yeterli.
Yeri gelmişken hatırlatmakta fayda var; imar barışma 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alandaki tüm yapılar dahil. Diğer bir deyişle 2018’de yapılan yapılar imar barışı kapsamına giremiyor.
31 EKİM'E KADAR SÜRE VAR
Gelelim ödemelere... Düzenleme kapsamında, Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden gerçekleştirilecek. Oran, konutlarda yüzde 3 ticari kuruluşlarda ise yüzde 5 olarak açıklandı. Yine yapılan açıklamalara göre, metrekareler, tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için bin TL, sekiz ve daha yüksek katlı binalar için bin 600 TL, lüks binalar villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılarda 2 bin TL, güneş enerji santralleri için megavat başına 100 bin TL esas alınarak hesaplanacak.
İmar Barışı için başvurular 2018 Haziran’da başladı. En son başvuru tarihi ise 31 Ekim 2018. Yapı Kayıt Belgesi bedelinin ödenmesi için tanınan en son tarih ise 31 Aralık 2018. Ancak hemen belirtelim, hükümet “Gerekli görülmesi halinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu’nca bir yıla kadar uzatılabilecek” şerhi de koymuş durumda. Ama Hükümet’in süre uzatımına gitmeme ihtimalini göz önüne alarak ötelememenizde fayda var.
BANKALAR DEVREDE
Durum böyle olunca az sayıda da olsa bankalar da devreye girmeye başladı. Yapı Kayıt Belgesi almak için finansmana ihtiyacı olan vatandaşa İmar Barışı Kredisi adı altında finansman sağlamanın yolu açıldı. Genelde vadeler 60 ay ile sınırlandırılırken, finansman tutarı ise imar barışı için gereken tutarla sınırlandırıldı. Bu arada hemen belirtelim, bankalar imar barışı kredilerinin faizini ihtiyaç kredisi faiz oranlarının altında tutuyorlar.
Bugün Ziraat Bankası imar barışı paralarının tahsilat hizmetini sunuyor, Iş Bankası ve Vakıfbank ise imar barışından yararlanmak isteyenlere bu ihtiyaca özel kredi sağlıyor. Ancak bize gelen bilgilere göre birçok banka da şu günlerde imar barışı kredisi vermek için çalışıyor.
TAHSİLATI ZİRAAT YAPACAK
İmar barışı sonucu kamuya ödenmesi gereken borcun tahsilatını tek başına Ziraat Bankası üstlenmiş durumda. 21 Haziran 2018 tarihinden itibaren imar barışı tahsilatlarını başlattıklarım açıklayan Ziraat Bankası bu konuda şu bilgiyi veriyor:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, ülkemizdeki imara aykırı yapılar yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül ediyor. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınarak yapılıyor. 21 Haziran 2018 tarihinde başlayan imar tahsilat işlemleri sadece Ziraat Bankası Şube ve internet bankacılığı kanalları ile Muhasebat Genel Müdürlüğü Muhasebe Müdürlükleri ve Mal Müdürlükleri veznelerinden gerçekleşiyor. Tahsilat için vatandaşlarımızın TC Kimlik No veya Vatandaşlık Kimlik No ile başvurmaları yeterli. Borç tutarı sistem üzerinden online sorgulanıyor ve tahsilat anında gerçekleştiriliyor.”
FAİZİ DAHA UYGUN
Vakıfbank, imar barışı sürecine özel kredi kampanyası başlattı. Söz konusu kredinin ihtiyaç kredisi kampanyalarından daha uygun faizli olduğu bilgisini paylaşan Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Lütfü Çelebi, “İmar barışı kapsamında finansman ihtiyacı olan müşterilerimiz mevcut ihtiyaç kredisi kampanyalarından daha uygun faiz oranıyla 20 bin TL’ye kadar 48 aya varan vadelerle kredi kullanabiliyor” dedi.
Hali hazırda bankanın 2 bin ile 20 bin TL arasında üç ile 48 ay vadeye kadar olan imar barışı kredilerinin aylık faiz oranı yüzde 1.67 seviyesinde. Buna göre 20 bin TL krediyi 48 ay vade ile geri ödemek isteyenlerin aylık taksit tutarı 652.57 TL oluyor. Kredinin yıllık efektif faiz oranı ise yüzde 27.27’ye ulaşıyor.
İmar barışı için başvuruların 31 Ekim 2018’e, başvuru bedelinin ise 31 Aralık’a kadar yatırılması gerektiğini hatırlatan Çelebi, Vakıfbank’ın kredi kampanyasının da bu tarihlere kadar devam edeceği bilgisi veriyor. Vakıfbank imar barışı kapsamında kredi kullanmak isteyen müşterilerinden ihtiyaç kredisi için istediği belgelere ek olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan imar barışı kapsamında gelen SMS’i de talep ediyor.
ÜÇ AY ERTELEME İMKÂNI
TEB, imar barışı için nakit ihtiyacı olan müşterilerine TEB şubelerinden “İmar Barışı İhtiyaç Kredisi” veriyor. İhtiyaç sahiplerine 48 ay vadeli, üç ay ertelemeli ve yüzde TEB 1.65’ten başlayan faiz oranı ile İmar Barışı İhtiyaç Kredisi kullandırdıklarını söyleyen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Bu kredi için özellikle istenen bir belge yok. Mevcut ihtiyaç kredisi için gerekli olan belgeler yeterli” diyor.
SON TARİH 31 ARALIK
İş Bankası yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyen müşterileri için “İmar Barışı ve Kamu Borcu Yapılandırma Kredisi” adı altında bir ürün çıkarttı.
Bu ürün özelinde müşterilerine 60 ay vadeye kadar kredilendirme imkanı sunan banka, “İmar barışı kapsamında bireysel müşterilerimizin kendilerine ait taşınmazlarının borçlarına finansman sağlayabilmeleri amacıyla ‘İmar Barışı ve Kamu Borcu Yapılandırma Kredisi’ çıkarttık” bilgisi veriyor. Banka azami kredi tutarının ise ilgili kamu kurumu ve kuruluşuna ödenecek bedel ile sınırlı olduğu vurgusu yapıyor.
Hali hazırda devlet yeniden yapılandırma yapmak isteyen bireylere 31 Ekim 2018 tarihine kadar süre tanımış durumda. Bu tarihe dikkat çeken İş Bankası, yeniden yapılandırma kredisi için başvuru yapmak isteyenlere şu bilgiyi veriyor:
“Kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış taşınmazlar için 31 Ekim 2018 tarihine kadar; e-devlet üzerinden ya da kamu kurum ve kuruluşlarına Yapı Kayıt Belgesi alınması için başvurmak gerekiyor. İmar barışı kapsamında yapılan bu başvurular için en geç 31 Aralık 2018 tarihine kadar kredi kullandırma yapılabiliyor.”
İmar barışı kredilerinde ihtiyaç kredisi kullandıranlarında aranan belgelerin yanı sıra bazı ek belge ve bilgilere de ihtiyaç var. İş Bankası’ndan bu kapsamda “İmar Barışı ve Kamu Borcu Yapılandırma Kredisi” almak isteyenlerin ihtiyaç kredileri için istenen belgelere ek olarak imar barışı kapsamında başvuru yapıp Yapı Kayıt Belgesi bedelini yatırmaları gerektiği hatırlatılıyor. Başvuru sahiplerinin daha sonra İş Bankası’na SMS olarak iletilen Banka Hesap No ve Başvuru No bilgilerini iletmeleri gerekiyor.
60 AYA VARAN VADE İMKANI
Şekerbank, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya başlanan imar barışma destek oluyor. Banka, imar barışından yararlanmak isteyen bireysel müşterilerinin 30 bin TL’ye kadar olan finansman ihtiyaçlarını “İmar Barışı Kredisi” ile karşılıyor. 60 aya varan vade imkanı sunulan kredi kapsamında kredi tahsis ücreti alınmıyor.
Soru ve yanıtlarla İmar Barışı
1- İmar barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsıyor?
İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor.
2- İmar barışına ne zaman başvurulup ödemesi yapılacak?
Müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabilecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabilecek.
3-İmar Barışı başvuruları nereye yapılır?
Başvurular e-Devlet Kapısı üzerinden yapılıyor.
4-Yapı Kayıt Belgesi Nedir?
İmar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.
5-İmar barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecektir?
Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3‘ü, ticarette yüzde 5'i olacak.
6-İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?
İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezalan varsa iptal edilecek.
7-Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi?
Evet, su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
8- İmar Barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve Yapı Kayıt Belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
9-Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir?
Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.
10-Sanayi yapıları da imar barışından yararlanacak mı?
3194 sayılı Kanunun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar dışındaki tüm yapılar (sanayi yapıları da dâhil olmak üzere) imar barışından faydalanabilecek. Bunun içine 2B kapsamındaki taşınmazlar, yan ön çekme mesafesine uymayanlar, kaba inşaatı bitmiş yapılar, iskan almamış yeni yapılar, gecekondular, yapı kooperatifleri vb. de giriyor.
11- İmar barışı kat irtifak tapusu olup kat mülkiyeti tapusu olmayan mağdurları da kapsayacak mı?
Evet, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilecek.
12-Kat mülkiyetine geçiş için tüm malikler ile anlaşma sağlanamaz ise bireysel başvuru yapılabilir mi?
Hayır, kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tam muvafakat gerekiyor.
13-Başkasından kiralanmış arsa/tarla üzerine yapılmış olan yapı imar barışı kapsamında değerlendirilecek mi?
Hayır, üçüncü şahıslara ait taşınmazlar üzerine yapılan yapılar kapsam dışındadır.
14-Aynı yapıya birden fazla başvuru olması durumu nasıl tespit edilecek?
Sistem aynı adresle birden fazla başvuru kabul etmiyor.
15-Yapının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapıldığının tespiti mümkün olmadığından kontrol nasıl yapılacaktır?
Yapı Kayıt Belgesi müracaatı e-Devlet üzerinden beyan esasına göre yapılacak olup, yanlış bilgi verilmesi durumunda 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan" başlıklı 206'ıncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulacak.