01 / 05 / 2024

İmar değişikliğinde arsa değeri düşene zararı ödenecek!

 İmar değişikliğinde arsa değeri düşene zararı ödenecek!

İmar planı değişikliği nedeniyle arsa değeri artandan yüzde 100'e kadar vergi almaya hazırlanan devlet, zarar edenlerin mağduriyetini de giderecek. İmar değişikliklerinde arsasının değeri azalan vatandaşa, değer kaybı ödemesi yapılacak




İmar planı değişikliği nedeniyle arsa değeri artandan yüzde 100'e kadar vergi almaya hazırlanan devlet, zarar edenlerin mağduriyetini de giderecek. İmar kanunu taslağına yönelik tartışmalar sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığından edinilen bilgiye göre imar değişikliklerinde arsasının değeri azalan vatandaşa, değer kaybı ödemesi yapılacak, arsasında bin metrekarelik yapılaşma hakkı olan vatandaşın bu hakkı 700 metrekareye düşerse, oluşacak 300 metrekarelik mağduriyet için belediyeler bu vatandaşa ya nakit olarak değer kaybı payı ödeyecek ya da muadili bir yerden arsa tahsisi yapacak. 


Vergi 10 yıl vadelendirilecek 

Bin metrekarelik yapılaşma alanı olan arsada imar planı değişikliği ile 2 bin metrekarelik yapılaşma alanına ulaşıldıysa, bireysel başvuru yapan hak sahiplerinden alınacak vergi yüzde 100'ü bulabilecek. Bu vergi oranları, mahalle bazında ayrı ayrı belirlenecek. Vatandaş vergi ödemesini ayni ya da nakdi yapabilecek. Nakdi ödeme 10 yıla kadar vadelendirilebilecek. Ayni ödeme hisselendirme şeklinde olacak. 


Yurt Gazetesi 


Geri Dön