28 / 04 / 2024

İmar harçlarından muafiyet!

İmar harçlarından muafiyet!

İmar harçları kapsamında belediyeye ödenmesi gereken bedeller ve oranlarına ilişkin açıklamalar 2981 sayılı Kanun kapsamında açıklanıyor. İmar harcından muafiyet de bulunuyor. Peki imar harçlarından muafiyet durumları nelerdir?



İmar harçlarından muafiyet!

İmar harçları kapsamında belediyeye ödenmesi gereken bedeller ve oranlarına ilişkin açıklamalar 2981 sayılı Kanun kapsamında açıklanıyor. İmar harçları her sene yeniden belirleniyor.


2981 sayılı kanun gereğince; İmar mevzuatına aykırı yapı hangi seviyede olursa olsun, belediye ve mücavir alan sınırları içinde imar mevzuatına veya ruhsatlı ise ruhsat ve eklerine, aykırılık şekline ve derecesine bağlı olarak iki kat bina inşaat harcı alınıyor. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise söz konusu harcın yarısı alınıyor.


Bir kat ve bir bağımsız bölümden oluşan gecekondulara ekli cetvele göre harç tahakkuk ettirilemez ve alınmıyor.

 

Söz konusu yapının tamamı ruhsatsız ise bütün maliklerin hisseleri oranında, ruhsatlı olup da, ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan veya kullanılan bölümlerde ise, kazanılan veya kullanılan bölümlerin sahipleri adına kazanılan alan miktarı kadar ekli cetvele göre tahakkuk eden harç ayrıca alınıyor.

 

Arsa bedelleri; Arsa bedellerinin tespitinde hak sahiplerinin beyan edeceği değer esas alınıyor. Ancak belediye veya valiliklerce gerekli görüldüğü takdirde 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre bedel tespiti yaptırılıyor.

 

Beyan edilen bedel, tespit edilen bedelin 2/3'ünden az değilse beyan edilen bedel; şayet beyan edilen bedel, tespit edilen bedelin 2/3'ünden az ise tespit edilen bedel esas alınıyor.


İmar harçlarından muafiyet durumları..

1. Kamuya ait taşınmazlar üzerinde yapılan (üniversite, okul, hastane, kütüphane, ibadethane, spor tesisi, kültür ve sanat yapıları vb. ile bunlarınmüştemilatları) yapılar ile kamu tüzel kişiliğine sahip eğitim kurumu yapılarının proje tasdikinden ücret alınmaz.


2. Vakıflar Genel Müdürlüğü veya mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde yapılacak yapılara ilişkin projelerin tasdikinden ücret alınmaz.


3. Belediye iştiraklerince yapılacak veya yaptırılacak yapılara ilişkin projelerden Belediye Gelirleri Kanununda belirtilen plan ve proje tasdik harcının en az tutarı üzerinden hesaplanarak proje tasdik ücreti alınır.


İmar ruhsat harçları 2014!


Geri Dön