22 / 12 / 2024

İmar planı yapma esasları!

İmar planı yapma esasları!

Uygulama yapılacak yerde yetkili kurum ya da belediyeler tarafından yapılan incelemeler sonucunda imar planı hazırlanıyor. İmar planının askı süresi kanunlar gereğince bir ay olarak belirleniyor. Peki,imar planı yapma esasları nelerdir?



İmar planı yapma esasları!


İmar planı  insan, toplum, çevre münasebetlerinde kişi ve aile mutluluğu ile toplum hayatını yakından etkileyen fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmayı, yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendirmeyi ve toprağın korunmayı, kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemeyi ve yapılacak değişikliklerin esaslar dahilinde yapılmasını amaçlıyor.


İmar planı uygulanacak yerde valilikler,belediyeler ve yetki verilmiş kuruluşlar tarfından incelemeye alınır. Yapılan incelemelerde planlama alanının konumu ile ilgili bilgiler,yönetim yapısı, idari bölünüş, sınırlar,fiziksel yapı ve mevcut arazi kullanımı,çevresel değerler ve koruma alanları,afet verileri, afete maruz alanlar, yerleşmeler ve özellikleri,planlama alanı ile ilgili demografik, sosyal, ekonomik, kültürel, tarihi vb. bilgiler,ulaşım ve enerji dahil teknik altyapı,sektörel yapı,askeri alanlar,mülkiyet yapısı, yerleşmelerle ilgili yerel özellikler, dikkate alınıyor.



İmar planı yapma esasları..

Çevre düzeni planı sınırları, yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük arz eden bir veya birden fazla il sınırları bütününü veya bir kısmını kapsayacak şekilde belirleniyor.


Planlar, ilgili kurum ve kuruluşlarla ve plan kapsamındaki ilgili idarelerle işbirliği sağlanarak Bakanlıkça yapılır veya yaptırılıyor. Bakanlık, plan yapım işini Bakanlıkça belirlenen planlama sınırı içerisinde kalan ilgili idarelere devredebiliyor.


Kentsel gelişme alanı ihtiyacının büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alan sınırları dışında karşılanma gereği halinde, kent bütününü, kentsel gelişme alanını ve bu alanlarla bütünlük gösteren alanları kapsayan çevre düzeni planları, Bakanlığın koordinasyonu altında, ilgili büyük şehir belediyesi ve valilikçe ortaklaşa yapılıyor.


Çevre düzeni planları Bakanlıkça onaylanarak yürürlüğe giriyor. Onaylı planlar, plan kapsamında bulunan ilgili idarelere ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilir. Planlar, ilgili idarelerce bir ay süre ile ilan ediliyor.


Askı süresi içerisinde plan kararlarına gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları itiraz edebiliyorlar. İtirazlar, itiraza konu alanla ilgili belediye veya valiliğe yapılıyor. İdarenin görüşü ile valilikçe Bakanlığa gönderilen itirazlar Bakanlıkça, Yönetmelik hükümleri kapsamında değerlendiriliyor ve sonuçlandırılıyor.


Çevre düzeni planlarında yapılacak revizyon, ilave ve değişiklikler de aynı usullere tabi tutuluyor.Çevre düzeni planları alenidir. Bu aleniyeti sağlamak Bakanlığın ve idarelerin görevidir. Bakanlık planların tamamını veya bir kısmını kopyalar veya kitapçıklar halinde çoğaltarak tespit edilecek ücret karşılığında isteyenlere verir.


İmar planı yetkili kurumlar,belediyeler tarafından incelendikten sonra bakanlık tarafından onaylaması bekleniyor. İmar planı askı süresi bir ay olarak bildiriliyor. İmar planı askı süresi içerisinde vatandaşların itiraz hakkı olabiliyor.



İmar planı askı tutanağı nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön