08 / 05 / 2024

İmar rant vergisi arsa sahiplerine konut olarak mı verilecek?

İmar rant vergisi arsa sahiplerine konut olarak mı verilecek?

Ev sahibi olan vatandaştan rant vergisi almaya hazırlanan belediyelerin, bu vergiyi arsa sahiplerinden konut olarak alması önerildi. Bu teklif gerçekleşirse konutlar yoksullara kiralanacak..



Gayrimenkul değer artışından vergi ve pay almak için düzenleme hazırlayan hükümet, belediyelere kalacak payın tahsil edilme ve kullanımına ilişkin alternatif model arayışına girdi. TBMM Plan ve Bütçe komisyonu Başkanı Recai Berber, imar sonucu ortaya çıkacak rantın nakit yerine belediyelere konut olarak ödenmesini, bu konutların da yoksullara geçici tahsis edilmesi önerisini getirdi.


VATANDAŞ 5 YIL OTURSUN


Berber, “imar değişikliği sonrası ortaya çıkacak rantın belediyelere ve kamu kurumlarına nakit ödenebilmesi için konutun satılması gerekiyor. Oysa konutlar hemen satılmayabilir. Diyelim ki konutlar satılmadı, o zaman nasıl tahsilat yapılacak? Dolayısıyla en kolay çözüm olarak değer artışının karşılığının konut olarak alınmasıdır” diye konuştu. recai Berber, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin değer artışı sonrasında 10 konut üretilmişse bunun 4’ü, 5’i ya da 6’sı gibi kanunla belirlenecek bir payı belediyelere verilir. Belediyeler de bu konutları yoksula, fakir fukaraya geçi süreyle kiralar. Örneğin 5 yıllık sınır konur. Bu süre içerisinde de 100 lira gibi küçük bir kira bedeli alınır. yoksulluktan daha önce kurtulanlar süre beklenmeden evden çıkarılabilir.”


LOJMAN DA OLABİLİR


Berber, bu yöntemin başta ingiltere olmak üzere Avrupa’da çeşitli ülkelerde başarıyla uygulandığını söyledi. Bu yöntemin uygulanması halinde belediyelerin gayrimenkul zengini olabileceğine de işaret eden Berber, belediyelerin bu süreçte Gayrimenkul yatırım Ortaklığı (GyO) şirketi kurarak gayrimenkullerini yönetebileceğini de belirtti. Berber, belediyelerle birlikte bakanlıklara da ayrılacak payın karşılığı olan konutların, lojman olarak da personele tahsis edilebilemesi yönünde çalışmalar olduğunu ifade etti.


İLK ÖRNEK MANİSA 


Recai Berber, bu yöntemin bir benzerini Manisa’da uygulamak için harekete geçtiklerini de belirtti. Berber, Manisa Belediyesi’nin müteahhitlere verdiği arsalar karşılığında yapılacak 3 bin konuttan yaklaşık 300 konutun belediyeye kalacağını dile getirdi.


Millet


Geri Dön