17 / 05 / 2024

IMF Başkanı'ndan 2023 yılı için iç karartan tablo!

 IMF Başkanı'ndan 2023 yılı için iç karartan tablo!

IMF Başkanı Georgieva, dünya ekonomisinin üçte birinin 2023 yılında resesyona girmesini beklediklerini ancak ABD'nin diğerlerine göre daha güçlü durumda olduğunu belirterek gelişmekte olan ülkelerin yüksek faiz ve güçlü dolar nedeniyle çok daha vahim tablolarla karşılaşacağını ifade etti.



 IMF'nin 2023 yılıyla ilgili resesyon beklentilerine ilişkin bir sorunu yanıtlayan Georgieva, dünya ekonomisinin büyük bir bölümü için 2023 yılının geride bıraktığımız 2022 yılından çok daha zor bir yıl olacağını belirtti. ABD, Avrupa Birliği ve Çin gibi üç dev ekonomide beklenen yavaşlamanın tüm dünyayı etkileyeceğini dile getiren Georgieva, bu ekonomiler arasında en güçlü olanın ise ABD ekonomisi olduğunu kaydetti. ABD'de iş gücü piyasasının güçlü kaldığına dikkat çeken Georgieva, ABD ekonomisinin resesyondan kurtulabileceğini ancak  bunun, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak zorunda bırakacağını ifade etti.

Georgieva, Avrupa Birliği'nin ise Ukrayna'daki savaştan çok ciddi şekilde etkilendiğine işaret ederek 2023 yılında AB ülkelerinin yarısının resesyona gireceği öngörüsünde bulundu. 2023 yılının Çin ekonomisi için de zor geçeceğini dile getiren Georgieva, Çin'in bu yıl daha fazla yavaşlayacağını belirtti. Gelişmekte olan ülkelerde tablonun çok daha kötü olacağını kaydeden Kristalina Georgieva,faiz oranlarının yüksekliğinin ve doların değer kazanmasının gelişmekte olan ülkelerin işini daha da zorlaştırdığına dikkat çekti.

"Dünya ekonomisinin üçte birinin resesyona girmesini bekliyoruz"  ifadesini kullanan IMF Başkanı Georgieva, kısa vadede Çin'de artan Covid-19 vakalarının ise dünya ekonomisi için kötü haber olduğunu kaydetti.

ASYA LİDERLERİNİ VE MERKEZ BANKALARINI UYARMIŞTI

IMF Başkanı Georgieva, 2023 yılında Asya bölgesinde belirsizliklerin ve risklerin çok yüksek olacağını belirterek, devlet liderlerini ve merkez bankası başkanlarını tedbir almaları konusunda uyarmıştı.

Asya bölgesi liderlerini ve merkez bankacılarını olağanüstü belirsizliğin olduğu bir yıla hazırlanmaları konusunda uyaran Georgieva, bu şokların ne kadar süreceğinin ve başka hangi şokların geleceğinin belirsiz olduğunu bu nedenle dayanıklılığın güçlendirilmesi için önlemler alınması için uyarılarda bulunmuştu. 

 

2023 yılında krizi fırsata çevirecek ülkeler hangileri?

IMF'den Asya bölgesi liderlerine uyarı 'Olağanüstü belirsizliklerle dolu bir yıl geliyor'

Erdoğan'dan 'faiz artırın' tavsiyesinde bulunan IMF'ye yanıt

Amerikalı profesör, 'Erdoğan'a IMF'ye gitmesini tavsiye ettim'


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön