İMO Bursa Şubesi Çelik Yapılar Uygulama Kursu düzenledi!
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafından üyelerine yönelik “Çelik Yapılar Uygulama Kursu” düzenlendi. Kursta, yapı bileşenlerinin imalatı, iş akışı ve atölyelerde bulunan alet, makine ve malzemeler hakkında bilgi verildi...
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafından üyelerine yönelik “Çelik Yapılar Uygulama Kursu” düzenlendi.
İnşaat Yüksek Mühendisi İlker Yılmaz Türker tarafından verilen kursta, yapı bileşenlerinin imalatı, iş akışı ve atölyelerde bulunan alet, makine ve malzemeler hakkında bilgi verildi. Kursun ardından uygulamalı eğitime geçen mühendisler, Oytaş İnşaat’ın çelik imalat atölyesine düzenlenen gezide, atölyelerin işleyişi ile kullanılan alet ve malzemeleri yakından görme fırsatı buldu. İnşaat Mühendisi Erhan Çetin ve atölye sorumlusu Dursun Arslan’dan bilgi alan mühendisler, çelik çatı ve konstrüksiyon imalatının yapıldığı atölyede imalata yönelik kesme, bükme makinaları, plazma makinesi ve çalışma prensipleri ile gazaltı kaynak, tozaltı kaynak, elektrot kaynak ve boya işlemleri hakkında bilgilendirildi.
Uygulamalı eğitimin ikinci ayağı ise halen yapımı devam eden Timsah Arena Stadyumu oldu. Proje sorumlusu İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Meral ve İnşaat Mühendisi Mesut Hüner tarafından ağırlanan mühendisler, inşaatta kullanılan mühendislik tekniklerini yerinden inceleme fırsatı buldu.
Çalışmalar hakkında bilgi veren İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Meral, projenin yüzde 70’inin tamamlandığını söylerken, bittiğinde sadece Türkiye’nin değil Dünyanın en önemli projelerinden biri olacağını belirtti. Meral, “Stadyum üzerini örtmek için kullanılan çatı sistemlerinde genellikle tüm taşıyıcı elemanlar betonarme elemanlara mesnetlenir, burada mimari ve estetik şartlara bağlı olarak alt basınç çubuğunun havada kaldığı bir sistem tercih edildi, bu sistem dünya üzerinde sadece Timsah Arena’da kullanıldı” diye konuştu.
Proje için yaklaşık 110 bin metreküp beton, 12 bin ton inşaat demiri ve 7500 ton çelik kullanılacağını söyleyen Meral, 45 bin kişi kapasiteli stadyum projesinin 179 bin 611 metrekare betonarme inşaat alanı, 62 bin metrekare de oturma alanına sahip olduğunu belirterek, çalışmaların 2014 yılı içinde tamamlanacağını ifade etti.
Geziye katılan inşaat mühendisleri ise, en son teknoloji kullanılarak yürütülen projenin bir mühendislik başarısı olduğu görüşünü paylaştı.
Yeni Eksen