13 / 05 / 2024

İnanılır gibi değil! 75 milyar TL’yi elimizle çöpe attık!

İnanılır gibi değil! 75 milyar TL’yi elimizle çöpe attık!

Çöpün kıymetini bilmiyoruz. Evet yanlış okumadınız. Türk halkının, elindeki çöpün kıymetini bilmediği ve sadece bu yıl 75 milyar TL değerindeki hazineyi ellerimizle çöpe attığımız verilerle kanıtlandı.



Türkiye, elinin altındaki servetin değerini bilmiyor. ‘Çöp’ diyerek attığımız aslında büyük bir maddi servet.

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) verilerine göre bu yıl miktarı 31 milyon tonu aşması beklenen evsel atığın piyasa değeri 75 milyar TL’yi aşıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren GEKADER Başkanı Fatih Eren, yıl sonu itibarıyla Türkiye’nin yıl sonu itibarıyla yaklaşık 75 milyar TL maddi değere sahip 25 milyon ton geri dönüştürülebilir hurdayı çöpe atmış olacağını söyledi.

İnanılır gibi değil! 75 milyar TL’yi elimizle çöpe attık!

Eren, “Ülkemizde geri dönüştürülen atık plastik miktarı 2020 yılına göre yüzde 10 artarak 6,8 milyon tona çıktı. Bunun karşılığında ülke ekonomisine 6,7 milyar dolarlık katkı sağlandı” dedi.

1 Ocak 2019 tarihinde başlatılan marketlerde ücretli poşet uygulamasının önemli faydalar sağladığını vurgulayan Eren, aradan geçen dört yılda plastik poşet kaynaklı 550 bin ton atık oluşumu ve 23 bin ton sera gazı salımının önüne geçildiğini söyledi.

Söz konusu uygulamanın ekonomik karşılığının da belirgin olduğuna işaret eden Eren, “Bu sayede poşet üretiminde kullanılan ham madde ithalatın azaldığını ve bu alanda da 3,8 milyar TL tasarruf edildiğini bildirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön