23 / 11 / 2024
fuzul

İnciraltı'na otopark yapılacak mı?

İnciraltı'na otopark yapılacak mı?

İzmirliler, Başkan Kocaoğlu'nun, "İnciraltı'nda 1000 araçlık otoparkımız var" sözlerine, "İnciraltı nerede Sahil Bulvarı nerede? Arada bu kadar mesafe var. Araçlarımızı nereye koyacağız, denize mi atalım" diye tepki gösterdi





İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatına başlaması için yüklenici firmaya yer teslimi yapmaya hazırlandığı tramvay projesi ile ilgili "otopark" krizi çıktı. Fahrettin Altay Meydanı-Konak-Halkapınar Tramvayı'nın Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki 1900 araç kapasiteli otoparkları yok edecek olması bu bölgede yaşayan vatandaşları isyan ettirdi. Başkan Aziz Kocaoğlu ise, otopark kriziyle ilgili vatandaşlara tartışma yaratacak bir formül önerdi. Dolgu alanı olan bölgede yer altı otoparkı projesi geliştireceklerini açıklayan Kocaoğlu, yetişmemesi durumunda ise, vatandaşlara 4-5 kilometre uzaktaki İnciraltı'nı adres gösterdi.


Tepki gören öneri

Kocaoğlu katıldığı bir TV programında yöneltilen "İnşaat Mühendisleri Odası'nın da çok zor olacağını açıkladığı bu yeraltı otoparkı tramvaya yetişememesi durumunda bu araçlar nereye konacak" sorusuna, "Çaresi var. İnciraltı rekreasyon alanında bin araçlık otoparkımız var" cevabını verdi. Kocaoğlu, İnciraltı'ndan vatandaşları evlerine ücretsiz taşıyabileceklerini de ifade etti. Sunucunun "Tramvaya 400 milyon lira harcayarak belki onu dörde katlayacak bir otopark yapmayı planlıyorsunuz" sözleri üzerine ise Kocaoğlu, "Nasıl dört katı? Rakam proje sonucunda ortaya çıkacak. Maliyetin 400 milyon lirayla alakası yok" diye konuştu. Kocaoğlu'nun bu açıklamasına tepki gösteren bölge sakinleri ise, "İnciraltı nerede Sahil Bulvarı nerede? Arada bu kadar mesafe var. Araçlarımızı nereye koyacağız, denize mi atalım" diye konuştu.


"Sonradan düşünülüyor"

Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım için önemli bir yatırım yaptığını ancak başlangıçta konuşulmadan, düşünülmeden, sorunların tartışıldıkça ortaya çıktığını belirten İnşaat Mühendisi Odası  İzmir  Şube Başkanı Ayhan Emekli, "Bir şeyler yaparken proje kapsamında düşünülmeli, sonradan ortaya çıkan sorunlara bu şekilde çözüm bulmak yerine İzmir ulaşımındaki sorun daha önceden bütünüyle ele alınmalıdır" dedi. Emekli, "Şu an kesinleşmese de yolun altında veya o yolun belli bölümlerinde yeraltı otoparkları düşünülüyor. Bu haliyle Sahil Bulvarı'na yer altı otoparkı yapmak mümkün ancak bunun önemli bir maliyeti var. Yeraltı suyuna karşı ciddi tedbirler alınmalı. Ekonomik getirisi ve teknik olarak yapılabilirliğinden ziyade otopark sorununu bu şekilde mi çözmek lazım önce bunun konuşulması gerekiyor" dedi. Tramvaydan metroya, vapurundan belediye otobüsüne birbirini tamamlayan ve birbirine yolcu aktaran bir sistemin ele alınması gerektiğini vurgulayan Emekli, göç alan kentin sürekli yapısının değiştiğini ve 2009 yılından bu yana yolcu ve araç trafiğini ele alan İzmir'in güncel bir Ulaşım Ana Planı'nın olmadığını söyledi.


Taşıt yolunu kullanmalı 

Mevcut projeye göre otoparktan ve yeşil alandan geçen tramvay hattının taşıt yolunu kullanması gerektiğinin altını çizen Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ise, "Yeraltına otoparklar yapılacaksa yeterli fizibilite çalışması yapılmadan böyle bir şeyin projelendirilmesi doğru olmaz" diye konuştu. Üçkuyular tramvayının şu an öngörüldüğü şekilde değil taşıtların kullandığı yolun üzerinden geçirilmesi gerektiğini belirten Kocaer, "Böylece buradaki yeşil doku korunabilir. Karşıyaka Tramvay hattı da vapur iskelesinin önünden geçiyor. Ayrıca çift yönlü bir kullanım olacak. Bu nedenle orası vatandaşların güvenliği açısından riskli. Gerekli önlemlerin alınması gerekiyor" dedi.

METİN BURMALI


3 yıl sonra itiraf etti

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'nden, Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı inşaatının önümüzdeki günlerde açılacak Poligon ve Üçkuyular istasyonlarının bulunduğu bölgeyle ilgili yaşanan tehlike konusunda da adeta itiraf gibi açıklama geldi. Dün sabah saatlerinde belediyeden yapılan açıklamada 2011 yılı Mayıs ayında meydana gelen ve 3 yıldır kamuoyundan gizlenen zemin betonundaki yırtılma doğrulandı. Açıklamada su basıncı nedeniyle meydana gelen ilk yırtılma yer alırken 2012 yılındaki ikinci yırtılmadan ise hiç bahsedilmedi. Öte yandan Kocaoğlu da katıldığı TV programında tünel yırtılmasına ilave olarak bir de çalışmalar sırasında toprak kayması yaşandığını da söyledi. Kocaoğlu, "Drenaj sistemi projede öngörülüyor ve bunun yeterli olmadığı söyleniyor. ODTÜ'nün hazırladığı rapor onun raporu. Bunu isteyen yüklenici firma... Bu konuda gerekli bütün tedbirler alınmıştır. 13 metre yeri geçmek için 9 ay üniversitenin proje yapmasını bekledik. Bir toprak kayması oldu. O toprağın kaymaması lazımdı. Bir sürü kimyasal öngörüldü. 6 ton kimyasal aldık, ilk bastığımız yerde bitti. Ondan sonra tekrar bir proje oldu. Bostan tarlasına seyran yapmıyorsun. Sorunlar aşıldı. Şu an aşağıda trenler gidiyor geliyor. Hiçbir sıkıntı yok" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön