23 / 12 / 2024

İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü onursal üyesi Hanif Kara İstanbul'da!

İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü onursal üyesi Hanif Kara İstanbul'da!

Zamanın Ötesinden Tasarım Kâşifleri etkinliği kapsamında Geberit’in davetlisi olarak İstanbul’a gelen Strüktür Mühendisi Prof. Dr. Hanif Kara, mimarlık ve strüktürel tasarım kavramları hakkında değerlendirmelerde bulundu.



İsviçreli sıhhi tesisat devi Geberit, Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliği tarafından düzenlenen ‘Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri’ etkinliğinin bu yıl yedincisi gerçekleşti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka kampüsünde yapılan etkinliğe, Strüktür Mühendisi Prof. Hanif Kara katıldı.

Kara, Geberit’in 2019 yılı mottosu olan “Bir adım önde, ilk günden beri” kapsamında inovatif mimari formlara ve malzeme kullanımlarına; prefabrikasyon, sürdürülebilir inşaat, karmaşık analiz yöntemleriyle nasıl cevaplandırıldığını tüm detaylarıyla açıkladı. Ayrıca Kara, bu bakış açısının ödüllü, öncü ve özgün projeler üzerinde çalışmalarda bulunulduğunu belirtti. Etkinliğe göre “Yeni Bir Çirkinlik Çağında, Tasarım Mühendisliği ile Ufak Tefek Yenilikler” başlıklı bir konuşma yapan Prof. Kara, mimarlık ve strüktürel tasarım kavramlarını bir bütün olarak nasıl ele aldığını da detaylarıyla katılımcılara anlattı. Design-led yaklaşımını benimsediğini söyleyen Kara, bu bakış açısının AKT II'nin en yenilikçi inşaat projelerine imza atmasına ve Stirling Ödülü dahil olmak üzere son üç yılda 350'den fazla tasarım ödülü kazanmasına neden olduğunu açıkladı.

Kara: “Bir projeye mimar gözüyle bakabiliyorum”

Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi, Türkiye'de ve dışında önemli projeler hayata geçiren Emre Arolat ise Prof. Kara’yı yakından izlediğini açıkladı. Yakın zamanda Kara’nın bir röportajını incelediğini anlatan Arolat, Kara’nın ilhamını lengüistik, teknolojik ve estetik boşluklardan aldığını bildiğini söyledi. Çalışmalarında strüktürel mühendislik disiplininin yanı sıra mimari unsurları da yakından gördüğümüzü belirten Arolat, Hanif Kara’ya gözünün mimarlıkta mı olduğunu esprili bir dil ile sordu. Prof. Hanif Kara ise Arolat’a “Bir projeye mimar gözüyle bakabiliyorum” şeklinde yanıtladı. Tasarımı teknolojiyle birlikte kullanan ve bu şekilde geliştirilen ürünün işlevselliğini artıran Hanif Kara’nın son çalışması Bloomberg Genel Merkezi, 2018 yılında çevre dostu tararım olarak Stirling Ödülünün sahibi oldu. GSD Harvard'da Mimari Teknoloji Uygulamaları alanında ders vermekte olan Kara, en prestijli mimarlık ödüllerinden birisi olan Ağa Han Mimarlık Ödülleri’nin Yönetim Kurulu'na atanan ilk mühendis oldu. Kara, Kraliyet Mühendislik Akademisi üyesi, İnşaat ve Yapı Mühendisleri Enstitüsü üyesi ve İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü onursal üyesi. Diğer yandan AKT II’nin güncel işleri arasında Bakü’nün simgesi Haydar Aliyev Kültür Merkezi, New York’un en popüler ve fotojenik noktası haline gelen 2.500 basamaklı, heykelsi yapı Vessel ve Norveç'te bulunan Randselva Nehri'ni geçen burgulu köprü müze The Twist bulunuyor.


Geri Dön