A sınıfı ofis arzı İstanbul'da 3,1 milyon metrekareye ulaştı!
Pamir & Soyuer 2016 ilk çeyreğinde A sınıfı ofis arzının raporunu yayınladı. A sınıfı ofis arzı, İstanbul’da ana ofis bölgelerinde 3,1 milyon metrekareye ulaştı.
GSYIH, 2015 yılsonunda beklentilerin üzerinde sabit fiyatlarla yıllık büyüme 4 büyüme gösterse de, 719,96 milyar ABD dolarına geriledi. Bu değer geçen seneye göre büyüme 10 daha düşük olarak kayedildi. Buna karşın 2016 ilk çeyrek büyümesi de beklentilerin üzerinde gelerek sabit fiyatlarla yıllık artış yüzde 4,8 oldu. 2015 yılsonunu yıllık yüzde 8,8 artışla kapatan enflasyon 2016 Ocak ayında yüzde 9,58 yıllık artış gösterdi. Fakat ilerleyen aylarda aşağı yönlü bir eğilim izleyen tüketici fiyat endeksi Mart ayında yüzde 7,46 olarak kaydedildi. Para politikası komitesi bir haftalık faiz politikasını değiştirmeyerek 2015 Şubat’tan bu yana yüzde 7,5 oranında sabit tutmaya devam etti fakat enflasyonda gözlenen hafif düşüşe paralel olarak gecelik borçlanma faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 10,5’e indirdi. IMF yılsonu GSYIH büyüme oranını yüzde 3,5 ile yüzde 4 arasında beklerken, enflasyonun devlet tahmini olan yüzde 5’ten yüksek gerçekleşeceğini öngörmektedir.
2016 ilk çeyreğinde A sınıfı ofis arzı, İstanbul’da ana ofis bölgelerinde 3,1 milyon metrekareye ulaştı. Levent-Etiler, Maslak ve Kozyatagı yeni arzın pazara girdiği bölgeler oldu. İstanbul A sınıfı ofis binalarında gerçekleşen 27.000 metrekare civarı ilk çeyrek kiralama işlem hacmi, 2015 aynı dönemine göre hafif yüksek kaldı. 2018 yılı sonunda ana ofis bölgelerinde arzın 4 milyon metrekareye ulaşması beklenmektedir. Anaofis bölgelerinde boşluk oranı 60.500 metrekare yeni ofis arzının stoka katılmasıyla artış göstererek yüzde 12,8’e yükseldi ve en yüksek kira değeri geçen dönem ile aynı olarak Levent-Etiler bölgesinde 47 ABD$/metrekare/ay seviyesinde kaldı.
Raporumuzun bu sayısında Avrupa ve Türkiye perakende sektöründeki eğilimleri, yatırımları International Council of Shopping Centers (ICSC), British Council of Shopping Centers (BCSC), CBRE, PwC and Real Capital Analytics gibi kurumların rapor ve çalışmalarını inceleyerek özetledik. Ayrıca son 5 sene içinde Türkiy’de AVM gelişmelerinde olanları da ekonomik gelişmeler ile paralel olarak incelendi.
Dosya için tıklayın