12 / 11 / 2024

İnşaat bölümlerinde kalite düşüyor mu?

İnşaat bölümlerinde kalite düşüyor mu?

1997’de tek bir vakıf üniversitesinde inşaat mühendisliği bölümü varken, bu yıl sayı 31’e yükseldi. Artış, “Kalite düşüyor mu?” sorusunu birlikte getiriyor. Okullara öğrencilerini iyi yetiştirmek için büyük görev düşüyor.





2013 ÖSYS’de inşaat mühendisliği bölümünü isteyen adaylar, 68’i devlet, 30’u vakıf ve 5’i de Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 103 farklı okul içinden tercih yaptı. Bu üniversitelerdeki toplam 10 bin 179 kontenjanın yüzde 74’ü devlet üniversitelerindeydi. Büyükşehirlerde ise vakıf üniversitelerinin ağırlığı daha fazlaydı. İstanbul’daki kontenjanların yüzde 67’si vakıflardaydı. 


VAKIFLARA TALEP DÜŞÜK

İlk yerleştirmelerde devlet üniversitelerindeki örgün inşaat mühendisliği kontenjanlarının tamamı doldu. Devlette boşluk sadece ODTÜ’nün Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda kaldı. Devlet kontenjanlarına talep bu kadar yoğunken, vakıflarda durum aynı değil. Bu yıl vakıf üniversitelerinde 26 programın kontenjanı dolmadı ve bunların taban puanı oluşmadı. Bu programlar arasında yüzde 25 burslu kontenjanların da bulunması, inşaat mühendisliğinde arz-talep dengesinde dikkate alınması gereken bir gelişme olduğunu gösteriyor. Durum böyle olsa da ek yerleştirme döneminde iki vakıf üniversitesinde yeni inşaat mühendisliği programları açılmış olması dikkat çekici. (İstanbul Gelişim ve İstanbul Esenyurt Üniversiteleri). 


UZAKTAN EĞİTİM MÜMKÜN DEĞİL


Çok boşluk kalmış olsa da vakıf üniversitelerindeki inşaat mühendisliği programlarına yerleşenler arasından sadece 63’ünün kesin kayıt yaptırmamış olması, bu bölümlere yerleşenlerin bilinçli tercih yaptığını gösteriyor. İnşaat mühendisliğinde uzaktan eğitim almak mümkün değil. Müfredatın saha ve laboratuvarda geçen pek çok ders içeriyor olması nedeniyle, uzaktan eğitimin hayata geçirilmesi zor görünüyor. 


İTÜ KONTENJANLARDA BİRİNCİ


Devlet üniversitelerinde listenin başında 200 ve üzerinde kontenjanı olan İstanbul Teknik, Balıkesir, Eskişehir Osmangazi, Sakarya, Dokuz Eylül ve Süleyman Demirel Üniversiteleri yer alıyor. Vakıflarda 100 ve üzerinde kontenjan olan üniversiteler İstanbul Kültür, Işık, Maltepe ve Fatih Üniversiteleri.


56 ŞEHİRDE ÖĞRENİM OLANAĞI


Türkiye’deki 56 farklı şehirde inşaat mühendisliği eğitimi almak mümkün. Vakıf üniversitelerinde inşaat mühendisliği okumak için seçenekler Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Samsun ve Trabzon’da. Kıbrıs’ta ODTÜ’nün Güzelyurt’taki kampusunda bulunan inşaat mühendisliği bölümü yanı sıra, Gazimağusa, Girne, Lefkeve Lefkoşa’da yer alan KKTC üniversitelerinde de inşaat mühendisliği bölümleri var. 


İKİNCİ ÖĞRETİM SEÇENEKLERİ


İnşaat mühendisliği okumak isteyen adaylar için ikinci öğretim seçenekleri mevcut. İkinci öğretim bulunan üniversiteler Adana, Aksaray, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bitlis, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Yozgat ve Zonguldak’ta. İkinci öğretim kontenjanı (2 bin 407) toplamın yüzde 27’sini oluşturuyor. Vakıf üniversitelerindeki yıllık ücretler geniş aralıkta değişiyor. Listenin başında 34 bin 560 lira ile Özyeğin Üniversitesi var.


TERCİHLERDE İSTANBUL VE  Ankara  ÖNDE


İnşaat mühendisliği bölümlerinin taban puanları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde İstanbul ve Ankara’nın önde olduğunu görüyoruz. Boğaziçi Üniversitesi’nin yıllardır süren liderliği kolay değişmeyecek gibi duruyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin İngilizce programının ODTÜ’nün önünde yer alması, İTÜ’nün yabancı dil hamlesinin ODTÜ’yü geçme konusunda işe yaradığını gösteriyor. Bu sene ilk kez öğrenci almasına rağmen Abdullah Gül Üniversitesi’nin taban puan olarak yüksek bir konuma yerleşmesi dikkati çeken bir diğer bulgu. Devlette inşaat mühendisliği okumak isteyen öğrenciler İstanbul ve Ankara’dan sonra Kayseri’yi tercih etmiş görünüyor. 


Akşam/Burak Kılanç


Geri Dön