27 / 04 / 2024

İnşaat demiri alacaklar dikkat! Yeni dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!  

İnşaat demiri alacaklar dikkat! Yeni dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!  

İnşaat demirini her adımda takip edecek İnşaat Demiri İzleme Sistemi için hazırlıklar tamamlandı. 2024’ten itibaren üzerinde özel güvenlikli etiket olmayan, İDİS tarafından izlenmeyen demirler satılamayacak.



Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce, inşaat demirinin üretiminden laboratuvar aşaması da dahil tüm adımlarını izleyerek kayıt altına alacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren hayata geçiyor. İnşaat demiri, üretim hattından çıktığı anda özel güvenlikli işaret ile kaydedilecek. Ayrıca, bundan sonra her bir aşamada izlenecek. Bu kapsamda, inşaat demirleri, yükleme ve indirmeler, toptancılara satışlar, toptancılardan müteahhitlere satışlar ile beraber inşaat sahasında yapı denetçilerin kontrolü ve son olarak denetçi onayıyla beraber ürün bazında İDİS ile bir bir görülebilecek.

İnşaat demiri alacaklar dikkat! Yeni dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!  

İDİS’E KAYIT YAPTIRMAK ZORUNLU

Dünya gazetesinin haberine göre, inşaat demirlerinin özel güvenlikli etiket ve özel güvenlikli işaretler sayesinde elektronik olarak izlenmesini sağlayacak İDİS, 2024’te zorunlu olacak. Üretici ve ithalatçılar, 1 Ocak 2024’ten sonra, İDİS’e kaydı bulunmayan inşaat demirlerini satışa konu edemeyecekler. Bu çerçevede, mevcut inşaat demiri üreten ve ithal eden kişiler ile ihracatçı, toptancı, bayiler, tüccar ve yapı müteahhitleri, yapı denetim firmaları ve söz konusu tüm paydaşların İDİS’e kayıtları bu yıl sonuna kadar tamamlanacak.

KOPYALANAMAZ GÜVENLİKLİ ETİKET

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın martta Resmi Gazete’de yayınlanan ‘İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde olduğu gibi İDİS, inşaat demirlerinin güvenlikli etiket ve güvenlikli işaretler sayesinde elektronik olarak takip edilmesini sağlayacak. Üreticiler üretim hatlarının sonunda, ithalatçılar ise netleştirilecek gümrük bölgelerinde inşaat demirlerini Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nden alacakları özel güvenlikli işaret ile işaretlemekle yükümlü olacak. Özel güvenlikli etiketler, İDİS’in temel öğesi olacak. Ayrıca, kopyalanamaz özel bir malzeme içerecek ve eşsiz kod taşıyacaklar. İnşaat demiri piyasaya sunulmadan uygulanacak bu etiketleme ve güvenlik aşaması, İDİS yazılım portalına da işlenecek.

İnşaat demiri alacaklar dikkat! Yeni dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!  

40 MİLYAR LİRALIK VERGİ KAYBI ÖNLENECEK

İnşaat demiri, TIR ve kamyonlara yüklenirken özel güvenlikli etiketlerde yer alan eşsiz kodlar mobil cihazlarla okutulacak. İnşaat demirlerinin yaşam döngüsü izlenebilecek. Fatura ve irsaliye eşleşmeleri ile, inşaat demirlerinin kimlere ve hangi tarihte sattığı kayıt altına alınabilecek. Müteahhitler, inşaatta hangi demiri kullandıklarını, bu etiketlerden beyan etmek zorunda olacak. Bu sayede, müteahhit, geçmiş stoktan demir kullanamayacağı gibi, etiketi olmayan demiri, gider şeklinde gösteremeyecek. Öte yandan, İDİS ile yapı güvenliğine büyük katkı sağlanırken, senede 40 milyar liradan fazla vergi kaybı ve sektördeki haksız rekabet engellenecek.

TÜGİAD Başkanı Yıldırım’dan genç nüfus çıkışı: ‘Avantajı kaybetmeden istihdam politikası üretilmeli’

Sosyal yardımlara bir yenisi daha eklendi! Ödeme tarihleri belli oldu! Hemen başvurun!

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak! Faiz kararı ne olacak? İşte peş peşe açıklanan tahminler...


Geri Dön