19 / 05 / 2024

İnşaat sektörü deprem stratejisi istiyor!

İnşaat sektörü deprem stratejisi istiyor!

Türkiye'de önde gelen inşaat malzemesi üreticilerinin çatı kurumu olarak faaliyet gösteren Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD ), deprem konusunda çalışma yapılması için çağrıda bulundu...



Türkiye'yi yasa boğan, binlerce kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 depreminin ardından 14 yıl geçti. İstanbul'da her  yeni bir deprem olabilir. Ağırlıklı olarak İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelindeki toplam 6,5 milyon yapının yenilenmesi için Kentsel Dönüşüm yasası geçtiğimiz yıl çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması için kira yardımından krediye kadar birçok destek paketi oluşturdu. Ancak hala yeterli yol alınamadı. 


Türkiye'de önde gelen inşaat malzemesi üreticilerinin çatı kurumu olarak faaliyet gösteren Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD), deprem konusunda çalışma yapılması için çağrıda bulundu. Kamuoyuna ve ilgili tüm sosyal paydaşlara 'Risk Almayın, Dünyanızı Karartmayın' mesajıyla seslenen Türkiye İMSAD ve Türkiye Deprem Vakfı, açıkladıkları Manifesto'da, olası bir depreme karşı acil önlemleri, alınması gereken kararlan ve düzenlemeleri yedi başlık altında açıkladı. 


Türkiye Deprem Vakfı, Türkiye İMSAD ve üyesi 29 derneğin imzasını taşıyan Deprem Manifestosu'nda, ülkemizde deprem farkındalığının yetersiz olmasına ve dayanımı yeterli olmayan binalara dikkat çekiliyor. Ülkemizde ivedi olarak Sivil Deprem Platformu oluşturulması ve Deprem Stratejisi Eylem Planı konusunda katılımcılığın artırılması gerektiğinin vurgulandığı Manifesto'da, bina yönetmeliği hazırlanmasının da önemine dikkat çekildi. 


Türkiye inşaat malzemesi sektörünün pazar büyüklüğü 52,5 milyar dolar seviyesine ulaşırken, İMSAD üyesi 73 üretici firma ve 29 dernek Türkiye genelinde 1,5 milyon kişiyi istihdam ediyor. 



EKONOMİST


Geri Dön