23 / 12 / 2024

İnşaat sektörü yetkilileri yasal düzenlemeler istiyor!

İnşaat sektörü yetkilileri yasal düzenlemeler istiyor!

İnşaat sektörünün temsilcileri, hükümetten kendilerini koruyacak yasal düzenlemeler istiyor. Vergi yükünün düşürülmesi için yasa önerisi hazırlayan sektör temsilcileri, önerilerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşacaklar.



İnşaat sektörünün temsilcileri, markalı konut üreticilerinin haklarını koruyacak bir kanun hazırlanmasının gerektiğini vurguladı. Müteahhitler, sektördeki vergi yükünün düşürülmesi, haksız rekabetin önlenmesi ve üreticiyi zorlayan düzenlemelerin değiştirilmesi için bir öneri hazırlayıp, önümüzdeki günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla paylaşmayı düşünüyor.


Bu yıl sektör için önemli


Çalışmayı ise sektörün üç derneği İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), KONUTDER ve GYODER birlikte hazırlayacak. İstanbul’da düzenlenen 3. İnşaat ve Konut Konferansı’nda inşaat sektörünün öncelikleri tartışıldı. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015 yılının inşaat ve gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacağını belirterek, sektörü ve üreticileri destekleyecek yasal düzenleme çıkması için çalışmalara başladıklarını söyledi. “Tüketici yasası çıktı ancak bunun yanında üreticiyi de koruyan düzenlemeler bekliyoruz” ifadelerini kullanan Durbakayım, inşaat sektörünün önde gelen diğer kuruluşları KONUTDER ve GYODER ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvuracaklarını belirtti. Durbakayım “Çıkan Tüketici Kanunu ve yönetmeliği tamamen kötü örneklere karşı tedbir alma endişesi ile düzenlenmiş. Bazı noktalar üreticiyi zor durumda bırakabilecek nitelikte. Üreticinin haklarını koruyacak bir kanunun hazırlanması gerekir. Böyle bir çalışma yapılmaz ise tüketicilerin yaşadığı mağduriyet üreticilerin yaşayacaklarının yanında hiç kalır”dedi.


Tamer Özyurt

Konut balonu yok


Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt Türk ekonomisinin son yıllarda büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek ‘konutta balon var’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Özyurt “Türkiye’nin önümüzdeki 5-10 yıl içinde 20 milyon konuta daha ihtiyacı var. Stok falan yok” dedi.


Hasan Rahvalı

Teşvik istiyoruz


Ağaoğlu Şirketler Topluluğu CEO’su Hasan Rahvalı “Büyümeye bu kadar katkı sağlayan bir sektör yeteri kadar teşvik görmüyor. Damga vergisi, inşaat ruhsatı, KDV, tapu teslimi gibi giderlerimiz var. Toplamda yüzde 30’luk bir kalem oluşturuyor. Biz KDV, tüm konutlarda yüzde 8 olsun diyoruz” dedi.


Erdem Timur

Markalaşamadık


NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, sektörün henüz markalaşamadığına vurgu yaptı. Timur “Ülke içinde kısa vadeli, proje bazlı işler geliştiriliyor. Uzun soluklu, hem kent planlamasına hem de marka sürdürülebilirliğine hitap eden işler ortaya çıkmıyor. Sektördeki başarılar kurumsal değil kişisel” dedi.


Star


Geri Dön