06 / 05 / 2024

İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!

İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!

Ekonominin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat sektörü, yılın ilk 6 ayında yaşanan durağanlığı seçimlerin ardından telafi etmek istiyor.



İNŞAAT SEKTÖRÜ DESTEK BEKLİYOR!

Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü inşaat sektörünün destek beklediğini belirterek: ''Sektör bir süredir durgunluk içinde. İnsanlar yatırımlarını deprem ve seçimler nedeniyle tamamen beklemeye aldı. Her şeyin kaldığı yerden devam etmesi için artık ekonominin çarklarının dönmesi gerekiyor. İnşaat sektörü 200'den fazla sektörü besleyen bir özelliğe sahip.

 İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!

Bizim de bu durağanlığı aşmak için beklentilerimiz var. İnşaat sektöründe binlerce müteahhit ve çalışan ekmek yiyor. Önemli bir istihdam yaratıyoruz. Hükümetin vatandaşların ev alması konusunda gösterdiği gayreti takdirle karşılıyoruz.

Fakat biz müteahhitlere de uygun fiyatlı arsa temini ve tarım arazisi niteliği alanların açılması gibi destekler sunulması lazım. Arsa fiyatları çok yüksek. Bunun yanı sıra; malzeme temini ve fiyatları konusunda da olumsuzluklar yaşıyoruz.

Tapu harçlarının düşürülmesi, KDV'nin 150 metrekarenin altındaki evler için yüzde 1'e çekilmesi, vatandaşlara uygun koşullu uzun vadeli kredi imkanları sunulması gerekiyor. Bizler yatırım yapmaya ve istihdam yaratmaya devam etmek istiyoruz. Elimizi taşın altına koymaya hazırız.'' ifadelerine yer verdi. 

EKONOMİDE DENGELİ BİR POLİTİKA İZLENMELİ!

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer seçim sürecinin ekonomiyi etkilediğini belirterek, firmaların yatırımlarımlarında temkinli olduklarını belirtti.

FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay ise seçimden sonraki süreçte kredi faizlerinin düşürülmesi ve uygun koşullarda kullandırılmasının önemine değinerek,  vatandaşların konut alabilmeleri için krediye ihtiyaçları olduğunu belirtti. 

 İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!

Erkaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Kaya ise yen, konutlar için arsa üterilmesi gerektiğine vurgu yaparak: '' Kent merkezinde oturmak eskisi kadar önemli değil artık. Bilinçli olan insanlar yer konusunda ısrarcı olmuyor. Zeminin daha sağlam olduğu noktalarda oturma kararı alıyor.

İzmir’in bir deprem bölgesi olduğu gerçeğinden hareketle yeni arsaların üretilmesi gerekiyor. Bu nedenle özellikle hem müteahhitler, hem de yatırımcıların harekete geçmesi için düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi önem taşıyor.'' dedi.

 İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!

Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza ise şuanda gayrimenkul sektörünün düşük faizli konut kredisi beklentisi içinde olduğunu belirtti. Kamu ve özel bankalar şu anki kredi talebini karşılmadığını söyleyen Yalaza gerçek ihtiyaç sahiplerinin, yeni konut almak için gerekli finansmana ulaşamaıklarını açıkladı. 

Özkan Yalaza: ''İnsanlar ancak bir ev satıp üstüne ekleyerek yeni ev satın alabiliyor. Bir süre önce açıklanan 0.69 faizli ilk evim kampanyası da yeterli kişiye ulaşmadı. Şu anda konut sektöründe 'satılmayan evlerin fiyatı düşer' gibi bir beklenti var. Fakat bu da yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle mümkün görünmüyor.

 İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!

Konut fiyatları yükselmeye devam edecek. 2023 yılının başından beri konut satışlarında yüzde 30'luk bir daralma söz konusu. Eğer yeni kredi imkanı sağlanırsa konut satışlarında hareketlenme yaşanır.' ifadelerini kullandı.

İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!

KONUTDER: Önceliğimiz güvenli ve erişilebilir konut üretimi!

THY Emlak Konut Yenişehir Evleri Arnavutköy Projesi 20 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön