28 / 04 / 2024

İnşaat sektörü sorunları bütüncül olarak ele alınmalı!

İnşaat sektörü sorunları bütüncül olarak ele alınmalı!

MKON, TOBB ve Çevre-Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa olarak yürütülen bir çalışma hazırladı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tellioğlu 'İnşaat Sektörünün sorunları, kurumsal bir yapı altında, ‘bütüncül’ olarak ele alınmalıdır' dedi.



İnşaat Sektörünün sorunları, kurumsal bir yapı altında, ‘bütüncül’ olarak ele alınmalıdır.

İnşaat ve Müteahhitlik sektöründe biriken sorunlara, kesin ve kalıcı çözüm getirmek amacı ile İMKON, TOBB ve Çevre-Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa olarak yürütülen bir çalışma ile, “Müteahhitlik Hizmet Yasası” taslağı hazırlanmıştır. Bu taslak; teknik ve finansal kapasitesi yeterli olmayan, bir evi, birden fazla kişiye satan Müteahhitleri, kanun çerçevesinde bir birinden ayırmayı ve mesleki kusur işleyenlerin, meslekten men edilmesi kanunla çerçevesini çizmektedir. İş kazaların da önüne geçilmesi planlanan taslakla, Müteahhitlik tanımı da getirilecek ve yeterlilik belgesi olmayanlar, Türkiye’de ve yurtdışında iş yapamayacaktır.

Sektör mensupları, kanunla belirtilen, kurumsal bir örgütlenme altında ve taslağın yasalaşmasını beklerken, geçtiğimiz cumartesi günü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir tebliğ yayınlamış ve özellikle Yapı Müteahhitlerine karşı alınan tedbirler hakkında, yoruma açık usul ve esaslar belirtilmiştir. 

Mevcut yasalara göre, kimin Müteahhit olduğunun belli değildir. Ortada olmayan bir meslek grubuna yönelik tebliğ yayımlanması, sektör temsilcilerinde, yeni bir tartışmayı beraberinde getirmiştir. Çünkü sektör mensupları, kendileriyle ilgili yapılan tebligatları bile doğru yorumlayamamaktadır 

İnşaat ve Müteahhitlik Sektörünün beklentisi, tebliğler ile sektörü ıslah etme çabalarından ziyade, “Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nun içinde, mesleğin kurumsal bir yapı altında, ‘bütüncül’ olarak ele alınmasıdır.

Gelişmiş tüm Avrupa ülkelerinde, İnşaat ve Müteahhitlik sektörü,  kanunla ve kurumsal bir yapıda denetlenmektedir. Her alanda büyüyen bir ülke olma yolunda ilerlerken, söz konusu taslağın bir an evvel yasalaşmasının, “2023’te lider ülke” olma vizyonuna önemli katkı sağlayan bir adım olacağını düşünmekteyiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur                  


Tahir Tellioğlu

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı


Geri Dön