22 / 12 / 2024

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!

İnşaat malzemelerinde yaşanan fahiş artışlar, sektörde taşeron problemini gündeme getirdi. Taşeron firmalar kendilerini uzun süre bağlayan anlaşmalardan kaçarken, pek çok firmanın proje ötelediği veya günlük fiyatlamayı tercih ettiği ifade ediliyor.



Yükselen maliyet ve enflasyondaki artış sebebiyle ortaya çıkan belirsizliklerle gayrimenkul şirketleri ve inşaat sektöründe taşeron bulma problemi gündeme geldi. Taşeron şirketlerin yükselen maliyetler sebebiyle kendilerini uzun vadeye sahip sözleşmelerle bağlamaktan kaçması dolaysıyla sektörde problemler yayılıyor.

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!

Bazı şirketlerin çözüm için projelerini ötelediği ifade edilirken, bazı şirketlerinse taşeron firmaların malzeme fiyatlarını üstlenerek, günlük fiyatlama üzerinden sorunu çözmeye çalıştığı belirtiliyor.

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!

“Beklenti enflasyonuna göre sözleşme isteniyor”

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; enflasyonundaki artışın birkaç ayda hızlanmasının fiyatlardaki dengeyi bozduğuna vurgu yapan Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, konuyla ilgili açıklamasında “Şu anda herkes bir fiyatlama zorluğu çektiği gibi, taşeronlar da bunu yaşıyor. Çünkü bir taşeron ‘İşi ben yaparım’ dediği zaman 1 yıllık, 3 aylık, 1 aylık bir taahhüde giriyor. Ancak kafasında ‘Ya fiyatlar çok artarsa ben bunu nasıl yaparım’ korkusu var. Dolayısıyla beklenti enflasyonuna göre fiyatlayıp daha yüksek fiyattan sözleşme yapmaya çalışıyor. Bu da projeyi satmış olan müteahhit için sıkıntı oluyor. Çünkü o satmış, aldığı para sabit, ama maliyetler artıyor aldığı para ile bunu karşılamıyor” diye konuştu. Kuzu, imkanı bulunanın ve parası olanın piyasadaki oturmayı beklediğine veya bazı müteahhitlerin işlerini küçük kısımlara bölerek proje inşa etmek için çalıştığına dikkat çekerek, şirket olarak kendilerinin de daha küçük çaptaki projelere ve daha kısa süreli sözleşmelere yöneldiğine vurgu yaptı.

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!

“Günlük ödemeye döndük”

Eskiden sözleşmelere yalnızca demir ilgili yüzde 5 artı ya da eksi yönde pay bıraktıklarının altını çizen Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz ise konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

“Elimizdeki mevcut projeleri bitirdik. Yeni projeler için fiyat almaya çalışıyoruz. Ancak son 6 ayda fiyatlar inanılmaz dengesizleşti. Halihazırda biten projelerimizde kendimize ait alanlarda birkaç tane ufak işimiz kaldı. Bunun için kimse fiyat vermiyor. Ya da o günkü döviz kuruyla fiyatı söyleyip önce parayı göndermemizi, ondan sonra malı vereceğini söylüyor. Daha önce çalıştığımız firmalar dahi malın çıkartıldığı günkü döviz kuruyla işlem yapıyor. Çek senet, kredi hiçbir şeyi kabul etmiyorlar. Dolayısıyla taşeronlar bu malzemeleri alamadıkları için de çalışamıyorlar. Bizde bu durumda taşeronlarımıza günlük ödeme yaparak konuyu çözmeye çalışıyoruz.”

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!

"Elektrik ve mekanikte zorlanıyoruz"

Malzemeye erişme konusunda sorun yaşadıklarının altını çizen Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli de, “Hem fiyat alamıyoruz, hem de birçoğundan malzeme alamıyoruz” diye konuştu. Sektörde günlük maliyet yöntemiyle fiyat hesaplayanların bulunduğuna dikkat çeken Keçeli, “Özellikle elektrik- mekanik, doğrama, asansör gibi malzeme ile verdiğimiz işlerde taşeron bulmada ve maliyet yapmada zorlanıyoruz. Eskiden işin başında bir fizibilite yapar, yolda yüzde 10-20 fark ederdi. Şimdi her gün fizibilite ve maliyet hesabı yapar olduk" şeklinde konuştu.

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!

“Mart ayında sistem oturacak”

Tedarikçiler tarafından sık sık fiyatların güncellediğini dile getiren Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “Böyle olunca taşeronlar garanti ve güvence istiyor. Şu anda böyle fiyattan kaynaklanan belirsizlik var” dedi. Akbal, yaşanan belirsizliğin çözüme kavuşması için Mart'ta FED tarafından açıklanacak kararın belirleyici olacağına dikkat çekerek, “Şubat ayında faizi yükseltmeyince piyasa nefes aldı. Muhtemelen mart ayında sistem oturmuş olacak” dedi.

İnşaat sektöründen Kredi Garanti Fonu talebi!

Sektör temsilcilerinden uyarı: Ev fiyatları yüzde 60 zamlanacak!

Yüksek zam isteyen ev sahibiyle nasıl uzlaşılır?

Konut fiyatlarında yeni yıl depremi! Rakamlar katlandı!


Geri Dön