29 / 04 / 2024

İnşaat taahhütlerinde izlenen süreç!

İnşaat taahhütlerinde izlenen süreç!

Hürses Gazetesi Yazarı Şükrü Kızılot bugün gazetedeki yazında inşaat taahhütlerinde izlenen süreçler hakkında bilgi verdi. Kızılot ayrıca yapım işleri ihalelerinde idarelerin uyması gereken kurallardan bahsetti.



Hürses Gazetesi Yazarı Şükrü Kızılot bugün inşaat taahhütlerinde izlenen süreçler hakkında bilgi verdi.


İhale konusu işler, 2886 sayılı Kanun'un uygulandığı dönemlerde genellikle ilan yoluyla duyurulmaktaydı. 

Bu durum bir yandan duyuru maliyetini artırmakta, diğer yandan da Resmi Gazete'nin hacminin artmasına neden olmaktaydı. 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu'nda ihaleler, işin türü, ihale usulü ve yaklaşık maliyetine göre farklı şekilde ilan edilmektedir. Ayrıca, aynı kriterlere göre ilanın süresi de değişkenlik göstermektedir (4). 


YAPIM İŞLERİ İHALELERİNDE İDARELERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 5. maddesi uyarınca, yapım işleri ihalelerinde idarelerce uyulması zorunlu hususlar şunlardır: a) Birden fazla yılı kapsayan işlerde ihaleye çıkılabilmesi için, işin süresine uygun olarak yıllar itibariyle ödeneğin bütçelerinde bulunmasını sağlamak üzere programlamanın yapılmış olması zorunludur. İlk yıl için öngörülen ödenek proje maliyetinin % 10'undan az olamaz ve başlangıçta daha sonraki yıllar için programlanmış olan ödenek dilimleri sonraki yıllarda azaltılamaz. 

b) Öngörülen ödeneklerin kullanılmasına imkan verecek süre dikkate alınarak, idarelerce ihalelerin zamanında yapılması, birden fazla yılı kapsayan ve yatırım niteliği olan işlerde (doğal afetler nedeniyle yapılması gerekenler hariç) ise yılın ilk dokuz ayında ihalenin sonuçlandırılması esastır. 

c) Yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılamaz. Uygulama projesi bulunan yapım işlerinde anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihale yapılması zorunludur. Ancak, doğal afetler nedeniyle uygulama projesi yapılması için yeterli süre bulunmayan yapım işlerinde ön veya kesin proje ile işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerektirmesi nedeniyle ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan, bina işleri hariç, yapım işlerinde ise kesin proje ile ihaleye çıkılabilir. Bu işlerin uygulama projesi yapılabilen kısımlar için anahtar teslimi götürü bedel, uygulama projesi yapılamayan kısımlarda ise her bir kalem iş için birim fiyat teklif almak suretiyle ihale yapılabilir. 

4- ihale usulünün belirlenmesinde dikkate alınacak güncel tutarlar kitabın sonunda ekler kısmında yer almaktadır. 


Hürses


Geri Dön