22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Eylem Planı açıklandı!

İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Eylem Planı açıklandı!

İTO, İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı'nı açıkladı. Planda, inşaat sektörüne yönelik kamu destekli bir ihtisas bankası kurulması öneriliyor.




İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, inşaat sektörünün küresel büyüklüğünün 7,2 trilyon dolara ulaştığını belirterek, "Önümüzdeki 10 yılda sektörün yılda ortalama yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor. 10 yıl sonra sektör tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacak." dedi.


Çağlar, "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı"nın açıklandığı basın toplantısındaki konuşmasında, Türkiye'de ekonominin gelişmesinde çok önemli role sahip stratejik sektörler arasında inşaat ve gayrimenkulün önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.


İnşaat ve gayrimenkul sektöründe sadece sıkıntılara işaret eden değil, çözüm yollarını da gösteren bir plan hazırladıklarına dikkati çeken Çağlar,  Türkiye için stratejik öneme sahip sektörlerin geli̇şi̇mi̇ adına temel yol hari̇taları oluşturmak i̇çi̇n çalışmalar yaptıklarını söyledi.


Çağlar, sektörün küresel ölçekte de olağanüstü bi̇r hızla büyümeye devam ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:


"İnşaat sektörünün küresel büyüklüğü 7,2 trilyon dolara ulaşmış durumda. Önümüzdeki 10 yılda sektörün yılda ortalama yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor. 10 yıl sonra sektör tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacak. Özellikle gelişen ülkelerdeki nüfus artışı, ekonomik büyüme, kentleşme dinamikleri, az gelişmiş ülkelerdeki altyapı ihtiyacı dünyanın önde gelen inşaat ve gayrimenkul projelerini gerçekleştiren Türk i̇ş adamları i̇çi̇n büyük bi̇r fırsat alanıdır. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payı yüzde 15'e ulaştı. Türkiye'deki toplam istihdamın da yüzde 7,2'sini inşaat sağlıyor. Bu sektör kendisine bağlı 200 sektörü harekete geçiriyor. Üstelik olaya bu açıdan bakıldığında milli gelir içindeki payı yüzde 30 seviyelerine ulaşmaktadır."


"Türk müteahhitleri dünyada 8’inci sırada"


Çağlar, konut satışlarının yıllık bir milyon seviyesinin üstüne çıktığını anımsatarak, "Bu yılın ilk beş ayında satılan konut sayısı 525 bine yaklaştı. Konut kredisi kullanımı da geçen yıl itibariyle yüzde 16 arttı." bilgisini verdi.


Sektörün küresel bağlantılarının da her geçen yıl daha da büyüdüğünü dile getiren Çağlar, "Günümüzde Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki iş hacmi, 108 ülkede 8 bin 600’ün üzerinde projede, 325 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Dünyanın en büyük müteahhitleri arasında 43 müteahhidimiz var. Bu açıdan dünya ikincisiyiz. Ciro olarak da 29,2 milyar dolarla Türk müteahhitleri İtalya’dan sonra dünyada 8’inci sırada." ifadelerini kullandı.


"Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımı bekleniyor"


Hem Türkiye hem dünyadaki gelişmeleri masaya yatırdıklarını belirten Çağlar, ortak akılla yapılması gerekenleri de belirlediklerini söyledi.


Çağlar, "İnşaat ve gayrimenkul sektörü, katma değer ve istihdam açısından ülkemizin kalkınması için son derece önemli. Sektör 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan bir dinamodur." dedi.


Türk firmaları için uluslararası arenada çok ciddi fırsatlar bulunduğunun altını çizen Çağlar, "Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa’da 2020'ye kadar 2,2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor. Yani inşaat şirketlerimizin önünde yeni başarı hikayeleri yazmaları için çok uygun bir çalışma alanı bulunuyor." diye konuştu.


Çağlar, inşaat sektörünün sürdürülebilir kalkınma için önemine değinerek, çevreci binalar ve doğayla uyumlu yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasının Türk firmaları için hayati konular olduğunu vurguladı.


Kamu destekli bir ihtisas bankası önerisi


Bu arada İTO'nun "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı"nda, inşaat sektörüne yönelik kamu destekli bir ihtisas bankası kurulması öneriliyor. Öneriyle sektörün yurt dışı projelerdeki finansal araç yetersizliğine çözüm üretilip, firmaların uluslararası projelerde gerekli finansman desteğiyle rekabetçi kılınması amaçlanıyor.


Planda öne çıkan diğer önerilerden bazıları ise şöyle:


"İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu olarak saklanmalı. Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve İnternet'ten erişime açılmalı.


Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli.


Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı. Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı.


Teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı.


Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı.


Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı.


Şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı. Vergiden muafiyet sağlanmalı.


Sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar ve ülkeler tespit edilmeli, özellikle buralara yoğunlaşılmalı."


AA



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "İTO İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı"nın açıklanacağı toplantı öncesinde dağıtılan basın bülteninde, inşaat ve gayrimenkul sektöründe yapılması gerekenlerle ilgili şu önerilerde bulundu:

 

1- 2023'e kadar gayrimenkul geliştirme, proje tasarım, yazılım ve danışmanlık, inşaat taahhüt, inşaat malzeme, sanayi üretimi ve proje yönetimi alanlarında en az ikişer Türk firmasının global marka olması sağlanmalı


2- Devlet yurtdışında iş yapan firmaların arkasında garantör olarak durmalı; müteahhitlerimize teminat ve maddi konular açısından daha fazla destek vermeli


3- Yerli malzeme üreten tedarikçilerin işbirliğini artırmak zorundayız; yurtdışı projelerde sektör işbirliği için bakanlık bünyesinde kümelenme çalışması yapılmalı


4- Yurtdışında işbirliği yapan firmalara vergi, SGK muafiyetlerinin yanı sıra hibe de verilebilir


5-  TOKİ  özel sektör müteahhitlerini de yanına alarak sosyal konut ihtiyacı olan ülkelerde projeler geliştirebilir


6- Hedef pazarlarda proje finansmanı için fon oluşturulmalı


7- Firmalara yurtdışında finans sağlanması maksadıyla devlet destekli ihtisas bankası kurulmalı


8- Firmaların kurumsal gelişimler için yapacakları yatırımlarda "Turquality" benzeri finansman destek programları olmalı


9- Şirketler tarafından Ar-ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı; vergiden muafiyet sağlanmalı


10- Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı


11- Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli.


Dünya



Haber Sabah'ta şöyle yer aldı;


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Çin'den sonra dünya ikincisi olan Türk müteahhitlik sektörünün kadim sorunlarına çare bulmak için yol haritası hazırladı. Teknik müşavirliğin geliştirilmesinden ihtisas bankasının kurulmasına kadar birçok çözüm listesi hazırlayan İTO, rapor için 10 bin saatlik çalışma yaptı. Hazırlanan raporu dün bir toplantıyla anlatan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, hedeflerinin 2023 yılına kadar inşaat sektöründe 10 dünya markası çıkarmak olduğunu söyledi. Sektöre yönelik olarak bir ihtisas bankasının kurulmasını istediklerini, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da ilettiklerini belirten Çağlar, ilk gelen tepkilerin olumlu olduğunu söyledi. Çağlar, ihtisas bankasıyla sektörün yurtdışı projelerdeki finansal araç yetersizliğine çözüm üretilip, firmaların rekabetçi kılınmasının amaçlandığını vurguladı. Türk firmaları için uluslararası arenada çok ciddi fırsatlar olduğunu dile getiren Çağlar, "Dünyada 2030'a kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa'da 2020'ye kadar 2.2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor" diye konuştu. Devletin yurtdışında iş yapan firmalara garantör olması gerektiğini söyleyen Çağlar, "Devlet müteahhitlerimize teminat ve maddi konular açısından daha fazla destek vermeli" dedi.


YURTDIŞI İŞE HİBE VERİLEBİLİR

Yerli malzeme üreten tedarikçilerin işbirliğini artırmak zorunda olduklarını belirten Çağlar, yurtdışı projelerde sektör işbirliği için ilgili bakanlık bünyesinde kümelenme çalışması yapılmasını önerdi. Çağlar, "Yurtdışında işbirliği yapan firmalara vergi, SGK muafiyetlerinin yanısıra hibe de verilebilir" dedi. TOKİ'nin özel sektör müteahhitlerini de yanına alarak sosyal konut ihtiyacı olan ülkelerde projeler geliştirebileceğini de söyleyen Çağlar, şunları söyledi: "Hedef pazarlarda proje finansmanı için fon oluşturulmalı. Uluslararası teknik müşavirlik yapabilecek firmalara standartlar getirilmeli."


ÖNERİLERDEN ÖNE ÇIKANLAR

 Uluslararası projeler için önemli olan teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı.


 Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalarla sektöre yeni kaynak oluşturulması için altyapı hazırlanmalı.


 Sektörde yaşanılabilecek haksız rekabeti denetleyecek etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı.


 Vergiden muafiyet sağlanmalı.


 Rekabetten uzak hedef ülkeler tespit edilmeli.


Sabah



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İTO, gayrimenkul sektörüne özel ‘ihtisas bankası’ kurulması önerisi getirdi. Sektöre ilişkin ‘stratejik eylem planı’ hazırlayan kurum, “Sektör çok hızlı büyüyor. Bir ihtisas bankası şart” dedi


ayrimenkul sektörüyle ilgili eylem planı hazırlayan İstanbul Ticaret Odası (İTO), sektöre özel ihtisas bankası kurulması önerisinde bulundu. Sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek 2 yılda yaklaşık 10 bin saat çalışarak plan hazırlayan kurum, sektörün büyüme trendinin artışına dikkat çekti. Bu kapsamda hazırlanan İnşaat ve Gayrimenkul 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı’nda sektöre ucuz finansman ve yurtdışı atağında finansal araç yetersizliğinin çözümü için ‘ihtisas bankası’ gerektiği vurgulandı.


İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, bunun Eximbank’ın yeniden yapılandırılması veya kamu bankası eliyle gerçekleştirilebileceğine vurgu yaparak, “Ya da mevcut bir banka ihtisas bankası gibi konumlandırılabilir. Geçmişte her sektör için ihtisas bankası vardı, şimdi bankalar globalleşti. Bu, sektörün yurtiçinde büyüme ve gelişmesi ile yurtdışında ihtiyacı olan desteği sağlamak için gerekli” dedi. 


Milli gelirde payı %30

Başkan İbrahim Çağlar, inşaat sektörünün küresel büyüklüğünün 7.2 trilyon dolara ulaştığını da anımsatarak, gelecek 10 yıl içinde sektörün yılda ortalama yüzde 5.2 büyümesi beklendiğini ve 10 yıl sonra sektörün tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağını söyledi. Çağlar, “Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payı yüzde 15’e ulaştı. Türkiye’deki toplam istihdamın da yüzde 7.2’sini inşaat sağlıyor. Bu sektör kendisine bağlı 200 sektörü harekete geçiriyor. Üstelik olaya bu açıdan bakıldığında milli gelir içindeki payı yüzde 30 seviyelerine ulaşıyor” diye konuştu.

Planda hem Türkiye hem dünyadaki gelişmeleri masaya yatırdıklarını belirten Çağlar, Türk firmaları için uluslararası arenada çok ciddi fırsatların olduğunu anlattı. Çağlar, “Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa’da 2020’ye kadar 2.2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor. Yani inşaat şirketlerimizin önünde yeni başarı hikayeleri yazmaları için çok uygun bir çalışma alanı bulunuyor” dedi. 


4 başlıkta topladı

Çağlar, yapılan çalışmayla atılması gereken adımları, ‘mevzuat’, ‘finansman ve maliyet’, ‘üniversite-sanayi işbirliği’ ile ‘insan kaynakları’ olmak üzere 4 ana başlıkta topladıklarını dile getirerek, sıkıntıları gün yüzüne çıkarmakla yetinmeyip bu sıkıntılara çözümler geliştirdiklerini kaydetti. Planın uygulamaya dönük bir çalışma olduğunu da belirten Çağlar, “Eyleme geçti bile. Öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ilettik, kendileri de çok beğendi. Bundan sonra özel sektörde birbiriyle ve kamuyla iletişimini koruyarak hayata geçiriliyor” dedi. 


‘Alım-satım harç oranı düşürülmeli’


İTO’nun eylem planında getirdği stratejik önerilerden bazıları şöyle: “İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu olarak saklanmalı. Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve internetten erişime açılmalı. Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli. Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı. 


Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı. Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı. Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı. Şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı. Vergiden muafiyet sağlanmalı. Rekabetten uzak daha rahat markalaşabilinecek pazarlar tespit edilmeli, buralara yoğunlaşılmalı.”


‘Sektör devletle İşbirliği İstiyor’

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kasım da, çalışmayı hazırlarken sektörde 2 önemli konunun ortaya çıktığını söyledi. Bunları, ‘sektörün     devletle ilgili talebi var’ ve ‘sektör devletle işbirliği istiyor’ şeklinde açıklayan Kasım, “TOKİ ya da başka bir güçlü kuruluşun önderliği bekleniyor. Mevzuat sadeleştirmeleriyle iç pazarda büyümenin artacağı, yurtdışı pazarlarda destek olacağı belirtiliyor” dedi. 


Milliyet



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Finansman sıkıntısı yaşayan inşaat için yeni paketler açıklandı. İTO, ihtisas bankası kurulmasını talep ederken gayrimenkul sertifikaları için de düğmeye basıldı.


Türkiye gayrimenkul sektörü, son yıllarda yaşanan kur oynaklığı, terör olayları ve turizm krizi gibi nedenler ile zor günler geçiriyor. Gelişmeler, konut geliştirme şirketleri borçlanmalarının, son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına yol açtı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), verilerine göre, Mart 2016 itibarıyla 1.5 trilyon TL olan toplam krediler içinde inşaat şirketlerinin payı yüzde 7.62’ye ulaştı. Sektörün takipteki kredilerinin payı da son beş yılda yaklaşık ikiye katlandı. Alarm veren sektörü kurtarmak için İstanbul Ticaret Odası ve hükümet iki farklı paket açıkladı.


İTO, ‘İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı’ ile sektöre özel ihtisas bankası kurulmasını önerdi. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, bu amaçla ya Eximbank’ın görevlendirilmesi ya da bağımsız bir banka oluşturulması gerektiğini vurguladı.


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de bir konutun tamamı yerine belirli metrekaresinin alımına imkân tanıyan gayrimenkul sertifikasıyla ilgili düzenlemenin Resmi Gazete’ye gönderildiğini açıkladı. Uygulama kapsamında yatırımcı yatırım karşılığında konutun tamamını değil ama belirli metrekaresini satın alıyor ve bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası alıyor. Hükümetin 2016 Eylem Planı’nda yer alan gayrimenkul sertifikası, inşaat şirketi tarafından projenin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetlerden oluşuyor. Söz konusu sertifika 1980’li yıllarda uygulanmış ama o dönem tek bir ihraç gerçekleştirilebilmiş ancak tutmadığı için devam edilmemiş.


Çare olur


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün finansman sıkıntısı yaşadığını ve uygulamanın bu sıkıntıya çare olacağını anlattı. Çelik, “Firmalar da ciddi banka borçları var. Bankadan kredi almak yerine sertifika ihraç edebilirler. Lansmanda ev satayım da para elde edeyip, projeyi ona göre yapayım demek yerine sertifika satıp finansmanı sağladıktan projeyi tamamladıktan sonra evleri satabilirler” dedi.


Küçükler için risk


Ancak uzmanlara göre gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcı için risk. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Öner Günçavdı, bu adımı, tasarrufların artırılması yönünde bir hamle olarak ele almanın pek mümkün görünmediğine dikkat çekti. Uygulamayı, daha çok ‘kentsel rantın tabana yayılması amacıyla yapılan bir düzenleme’ olarak değerlendiren Günçavdı, “Bahsi geçen gayrimenkul sertifikasında geliri sağlayacak olan olası bir ranttır. Bu rant değerinin nasıl tesbit edileceği ise çok net değil. Dahası ikincil piyasada ticareti yapılacak bir araç ise, bu ticaretin nasıl olacağı ve o piyasadaki fiyatın nesıl belirleneceği de net değil. İkincil piyasadaki değerin oluşumu diğer finansal araçlara göre çok daha fazla spekülasyona ve dışarıdan müdahaleye açık görünüyor. Bu konularda netlik olmayınca yabancıların böyle bir finansal araca yönelik iştahı da sınırlı olur” diye konuştu.


Harç oranları düşmeli


İTO’nun, ‘İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı’nda öne çıkan diğer önerilerden bazıları ise şöyle:


* İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu olarak saklanmalı. Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve internetten erişime açılmalı.


* Alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli.


* Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı.


* Yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı.


* Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı.


* Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikâyetlerini karara bağlayacak etik kurul oluşturulmalı.


Cumhuriyet


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


İNŞAAT ve Gayrimenkul Sektörü İçin 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı hazırlayan İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO), sektör için bir ‘ihtisas bankası’ kurulması önerisi geldi.


İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “Sektörün küresel büyüklüğü 7.2 trilyon dolar. 10 yıl içinde 12 trilyon dolarlık bir sektör haline gelecek. Dünya genelinde 2030 yılına kadar 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılacağı tahmin ediliyor. Orta vadede, sektöre yönelik kamu destekli bir ihtisas bankası kurulması ve sektörün hem içerde hem de yurt dışında ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlayacak araçların geliştirilmesi gerekiyor” dedi. 


Türkiye’de, geçmişte ana sektörler için ihtisas bankaları kurulduğunu ve başarılı da olduğunu hatırlatan Çağlar, şu anda ABD gibi birçok ülkede bu tür kurumların sektörlere önemli rekabet avantajları sağladığını vurguladı. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisi içindeki payının da çok büyük olduğunu vurgulayan Başkan Çağlar, “Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payı yüzde 15’e ulaştı. 


Türkiye’deki toplam istihdamın da yüzde 7.2’sini inşaat sağlıyor. Bu sektör, 200 sektörü harekete geçirebiliyor. Sektörün küresel bağlantıları da her yıl büyüyor. Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki iş hacmi, 108 ülkede 8 bin 600’ün üzerinde projede, 325 milyar dolara ulaştı” dedi.


SEKTÖR İÇİN ÖNERİLER

İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın’ın başkanlığında yapılan ‘İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü İçin 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı’ çalışmasına 52 kurum ve 250 sektör temsilcisi katıldı. Toplam 10 bin 928 saatlik çalışma sonucu stratejik eylem planı raporu tamamlandı. Raporda özetle, şu önereler öne çıktı:


- İnşaat sektörü için kamu destekli bir ihtisas bankası kurulmalı. 

- İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu saklanmalı. 

- Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve internet’ten erişime açılmalı.

- Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli.

- Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı. Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı.

- Teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı. 

- Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı. 

- Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı. 

- Şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı bu bütçeler vergiden muaf olmalı. Sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar ve ülkeler tespit edilmeli ve buralara yoğunlaşılmalı.


Hürriyet 



Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, inşaat sektörünün küresel büyüklüğünün 7,2 trilyon dolara ulaştığını belirterek, "Önümüzdeki 10 yılda sektörün yılda ortalama yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor. 10 yıl sonra sektör tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacak." dedi.


Çağlar, "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı"nın açıklandığı basın toplantısındaki konuşmasında, Türkiye'de ekonominin gelişmesinde çok önemli role sahip stratejik sektörler arasında inşaat ve gayrimenkulün önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.


İnşaat ve gayrimenkul sektöründe sadece sıkıntılara işaret eden değil, çözüm yollarını da gösteren bir plan hazırladıklarına dikkati çeken Çağlar, Türkiye için stratejik öneme sahip sektörlerin geli̇şi̇mi̇ adına temel yol hari̇taları oluşturmak i̇çi̇n çalışmalar yaptıklarını söyledi.


Çağlar, sektörün küresel ölçekte de olağanüstü bi̇r hızla büyümeye devam ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:


"İnşaat sektörünün küresel büyüklüğü 7,2 trilyon dolara ulaşmış durumda. Önümüzdeki 10 yılda sektörün yılda ortalama yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor. 10 yıl sonra sektör tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacak. Özellikle gelişen ülkelerdeki nüfus artışı, ekonomik büyüme, kentleşme dinamikleri, az gelişmiş ülkelerdeki altyapı ihtiyacı dünyanın önde gelen inşaat ve gayrimenkul projelerini gerçekleştiren Türk i̇ş adamları i̇çi̇n büyük bi̇r fırsat alanıdır. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payı yüzde 15'e ulaştı. Türkiye'deki toplam istihdamın da yüzde 7,2'sini inşaat sağlıyor. Bu sektör kendisine bağlı 200 sektörü harekete geçiriyor. Üstelik olaya bu açıdan bakıldığında milli gelir içindeki payı yüzde 30 seviyelerine ulaşmaktadır."


"TÜRK MÜTEAHHİTLERİ DÜNYADA 8'İNCİ SIRADA"

Çağlar, konut satışlarının yıllık bir milyon seviyesinin üstüne çıktığını anımsatarak, "Bu yılın ilk beş ayında satılan konut sayısı 525 bine yaklaştı. Konut kredisi kullanımı da geçen yıl itibariyle yüzde 16 arttı." bilgisini verdi.


Sektörün küresel bağlantılarının da her geçen yıl daha da büyüdüğünü dile getiren Çağlar, "Günümüzde Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki iş hacmi, 108 ülkede 8 bin 600’ün üzerinde projede, 325 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Dünyanın en büyük müteahhitleri arasında 43 müteahhidimiz var. Bu açıdan dünya ikincisiyiz. Ciro olarak da 29,2 milyar dolarla Türk müteahhitleri İtalya’dan sonra dünyada 8’inci sırada." ifadelerini kullandı.


Habertürk 


Geri Dön