28 / 04 / 2024

İnşaatçılar Adam-Ay uygulaması istiyor!

İnşaatçılar Adam-Ay uygulaması istiyor!

Hükümetten teminat mektuplarının kaldırılmasını isteyen inşaatçılar, götürü ve sabit bedel yerine "adam-ay" (Bir il için 1 ayda ihtiyaç duyulacak personel sayısı) uygulamasına geçilmesini istedi.



TÜRK Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TÜRKMMMB) Başkam Deinir İ inözü, ihalelerde teknik müşavirlik kuruluşlarından istenen teminat mektuplarının kaldırılmasını talep etti. İnözü, "Götürü veya sabit bedel yerine adam-ay (Bir iş için 1 ayda ihtiyaç duyulacak personel sayısı) ve birim fiyattı hizmet uygulamasına geçilmelidir" dedi. Teknik müşavirlik firmalarının sorumluluklarının yeniden düzenlenmesini de talep eden İnözü, "Teknik müşavirlik firmalarının müteahhitlerle ortaklaşa sorumlu tutulmaması, her kuruluşun sorumluluklarının vereceği hizmetle ilişkili orantılı ve sınırlı olmasının sağlanması gerekir" görüşünü iletti. İnşaat sektörünün taleplerini raporlaştıran İnözü, ekonomi yönetiminden şu taleplerde bulundu: 


RİSK SİGORTASI GELSİN 

"Yurtdışı teknik müşavirlik ve müteahhitlik sözleşmelerini, politik ve ticari risklere karşı. güvence altına alacak sigorta kurulmalıdır. Dünyadaki ekonomik kriz ve daralan pazarlar nedeniyle yerel ve uluslararası pazarlarda yabana firmaların rekabetçi fiyatlarla teklif vermesi sonucunda firmalarımızın iş alma olanakları azalıyor. Bazı ülkelerin yerel mevzuatlarının yabana firmaların çalışmasına ilişkin kısıtlayan hükümler içermesi nedeniyle 1 Türk teknik müşavirlik firmalarının yurtdışında çalışması önünde engeller oluşuyor. 


ELEMAN KOTASI KALKSIN 

Yurtdışında iş yaparken bazı ülkelerde vergi mevzuatı nedeniyle kayıt yaptırıp şube açmak zorunda kalan teknik müşavirlik firmalarına, l bu ülkelerde şube bordrosunda belli bir kotaya göre yerel eleman çalıştırma zorunluğu getiren uygulamalar teknik müşavirlik firmalarımızı büyük sıkıntıya sokuyor. Bu tür kotaların teknik ij müşavirlik sektöründe uygulanmamasını sağlamak için gereken girişimler yapılmalıdır. 


Firmaların yurt dışı faaliyetlerde çalışan elemanlarıyla ilgili vergi yüklerinin azaltılması 1 sağlanmalıdır. Eximbank'ın güçlendirilip, daha j aktif bir şekilde ve daha uygun koşullarla proje finansmanı sağlaması gerekir. Yurtdışı işler 3 için politik risk sigorta sistemi geliştirilmelidir.  Firmaların teminat mektubu temininde l karşılaştıktan zorluklara çözüm bulunmalıdır. İkili anlaşmalar yoluyla Türk teknik müşavirlik firmalarının mevcut pazarlardaki konumunun İ güçlendirilmesi için çalışma yapılmalıdır"


Hürriyet  Ankara  ek


Geri Dön