05 / 05 / 2024

İş yeri kiralarında yeni düzen!

İş yeri kiralarında yeni düzen!

Yeni Borçlar Kanunu kapsamında kiracıları koruyan bir dizi uygulama yürürlüğe girdi. Bu kapsamda kirasını ödeyemeyen kiracı artık ceza ödemek zorunda kalmayacak.



1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile kira ilişkilerinde uygulanan hem 1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu hem de 1955 tarihli ve 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun yürürlükten kaldırıldı. Yeni Borçlar Kanunu kapsamında kiracıları koruyan yeni bir kira ilişkisi öngörüldü.

Depozito üç aylık kira bedelini aşamayacak

Yeni kanun kapsamında iş yeri kiralarında da konut kiralarında olduğu gibi, verilebilecek depozito tutarı üç aylık kira bedelini geçemeyecek. Bu kapsamda, güvence olarak verilecek paranın kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırması gerekiyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilecek.

Kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz

Borçlar Kanunu’nun “kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz” şeklindeki 343. maddesi düzenlemesi ile de kira sözleşmelerinin hükümlerinde, kira sözleşmeleri yapıldıktan sonra veya yenilenmesi sürecinde kiracı aleyhine bir değişiklik yapılamayacağı açıklandı.

Kira sözleşmesi devredilebilecek

Kira sözleşmelerine getirilen yeni koşula göre, iş yeri kiralarında kiracılık ilişkisi ve kira sözleşmesi artık kiraya verenin yazılı rızası ile devredilebilecek. Daha önce de bu devir yapılabiliyordu, ancak, kiraya verenin rızasının yazılı olması, yeni bir koşul olarak getirildi. Rızanın verilmesi durumunda yeni kiracı eskisinin yerine geçecek olmakla birlikte eski kiracı da kiraya verene karşı, iki yılı geçmemek üzere, kira sözleşmesinin süresi bitinceye kadar yeni kiracının borçlarından müteselsilen sorumlu olarak açıklanacak.

Kirasının ödeyemeyenin cezası kalktı

İş yeri kira sözleşmelerinde kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü kaldırıldı. Yeni yapılacak sözleşmelere kira bedelinin zamanında ödenmemesi durumunda ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin hükümler konulamayacağı gibi, bu tarihten önce yapılmış sözleşmelerdeki bu yöndeki hükümler de geçersiz sayılacak.

İş yeri kiralarında kiraya verene 'fesih hakkı' imkanı!

İş yeri kiralarında kira sözleşmesine 'yazılı rıza' şartı!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön