İstanbul depreminde son dakika! Marmara Denizi, boğaz ve Haliç kıyıları! Peş peşe açıklandı! İstanbullular dikkat
Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, beklenen büyük Marmara depremi yeniden gündem oldu. İstanbul depreminde son dakika! Marmara Denizi, boğaz ve Haliç kıyıları! Peş peşe açıklandı! İstanbullular dikkat
NTV'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Süleyman Dalgıç, konu ile ilgili açıklamasında, dere yataklarında deprem sırasında sıvılaşma riski ve taşıma gücü kayıpları gibi sorunların meydana geldiğini ve bunların binalara zarar verebildiğini dile getirdi.
"Eğer bu alanlarda sondaj yapıp, ana kayaya ulaşıp, zemin iyileştirmesiyle binaları yapıyorsak, İstanbul'da vadi yatakları sorun değil" diye konuşan Süleyman Dalgıç, ancak direkt bodrum kat yapılmadan, zemin iyileştirilmesi yapılmadan bina yapılırsa aynı Maraş, Adıyaman, Antakya'da olduğu gibi bir hasarın olmasının mümkün olduğunu vurguladı.
FATİH'İN KIYILARINA DİKKAT
İstanbul'da sıvılaşmanın en çok dere yataklarında yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Dalgıç, "İstanbul'da zeminde sıvılaşma özellikle Marmara Denizi kıyıları, boğaz kıyıları, Haliç kıyıları, Karadeniz kıyılarında var. Ayrıca Fatih'te dolgu ve alüvyon zeminler var. Bu nedenle Fatih'in kıyı kenarları biraz sorunlu" ifadelerini kullandı ve bazı yerlerde 30 metrenin üstünde dolgu zeminler olduğunun altını çizdi.
"Buralarda yapılmış eski binalar var. Bu binaların ilgili belediye tarafından denetlenmesi gerekiyor" diye konuşan Süleyman Dalgıç, İstanbul'da zemine uygun binaların inşa edilmesinin, depremde yaşanacak riski en aza düşüreceğini de belirtti.
Bina inşa edilirken zemin etütlerine dikkat edilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Dalgıç, açıklamasında "Binanın temel sistemine ne kadar dikkat edersek yapacağımız yapılar o kadar ayakta kalacaktır. Binaların zemin etütleri sonucunda temel sistemlerini inceliyoruz" şeklinde konuştu.
"Eğer binada radye temel yapılacaksa radye temel yapıyoruz. Bazen radye temel de yapmak yeterli olmuyor. Çok farklı zemin iyileştirme yöntemleri var" açıklamasını yapan Süleyman Dalgıç, riskli görülen yapılarda uygun sisteminin uygulanmasıyla depreme karşı hazırlık yapılmış olduğunu; bina yapılırken zemin ile planın beraber yapılması gerektiğini aktardı.
Kuzey Anadolu Fay Hattının Marmara Denizi'nin içerisinden geçtiğini ve İstanbul'a 15 kilometre uzaklıkta olduğuna vurgu yapan Dalgıç, bu yüzden bazı ilçelerin risk altında olabildiğini söyleid ve "Bunun için yapılarımızı riske karşı hazırlamamız, yeni yapıları buna göre yapmamız lazım" diye konuştu.
İstanbul depreminde son dakika! Marmara Denizi, boğaz ve Haliç kıyıları! Peş peşe açıklandı! İstanbullular dikkat