İstanbul depreminde son dakika! Marmara Denizi, boğaz ve Haliç kıyıları! Peş peşe açıklandı! İstanbullular dikkat
Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, beklenen büyük Marmara depremi yeniden gündem oldu. İstanbul depreminde son dakika! Marmara Denizi, boğaz ve Haliç kıyıları! Peş peşe açıklandı! İstanbullular dikkat
İstanbul'un zemin yapısının kötü olmadığına, insanlara bu durumun yanlış yansıtıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Dalgıç, zemin etütlerinin de taşıma gücü, oturma gibi değerlerin belirlendiğini ifade etti.
Bu şekilde İstanbul ölçeğinde inşa edilen ya da edilecek yapılarda deprem riskini en aza indirgediklerinin altını çizen Dalgıç, açıklamasında "Binaları yaparken zemin ile yapı kalitesini birbirleriyle uyumlu olması gerekiyor. İstanbul'da bu uyumu sağladığımız zaman çok az hasarla gelecek depremi atlatabiliriz" ifadelerine yer verdi.
İstanbul'un zemin yapısını ilçe bazında değerlendirmenin doğru olmadığına değinen Dalgıç, parsel bazında yapılacak zemin etütlerinde binanın oturacağı zemin yapısının net şekilde ortaya çıktığını vurguladı.
İstanbul'un her ilçesinde dere yatağı ve kaya zeminlerin olduğuna vurgu yapan Dalgıç, "Aynı parsel içerisinde zeminin bir tarafı kaya, bir tarafı kayaların ayrışmış durumları olabiliyor. Bu nedenle ilçenin tamamını 'zemin kötü' diye belirtmek yanlış. Örneğin Beylikdüzü'nün zemini 'kötü' demek yanlış bir bilgi" açıklamasında bulundu.
Beylikdüzü'nün belirli kısımlarında heyelan olayları olduğunu dile getiren Dalgıç, oranın kayma düzleminin bilinmesi halinde; kayma düzleminin altına ulaşacak fore kazıklar yapılarak sorunun ortadan kaldırılacağını belirtti.
Avrupa Yakası'nın kötü şeklinde lanse edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Süleyman Dalgıç, "Bu çok doğru değil. Bu nedenle İstanbul'un 'riskli ve sağlam ilçeleri' diye bir ayrımın olmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesinde inşası devam eden 16 bin binanın yüzde 98'i için yıkım kararı!
Ziraat Bankası tüm müşterilerine hayati bir duyuru yaptı! Paranız yanabilir! Acil bakın!