30 / 04 / 2024

İstanbul Üniversitesi'nin fakülte binalarının depreme dayanıklılığı TBMM'de!

İstanbul Üniversitesi'nin fakülte binalarının depreme dayanıklılığı TBMM'de!

İstanbul Üniversitesi Beyazıt ve Çapa yerleşkesindeki bazı fakülte binalarının depreme dayanıklılığı meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Türkkan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, İstanbul Üniversitesi Beyazıt ve Çapa yerleşkesindeki bazı fakülte binalarının depreme dayanıklılığına ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkkan, sorusunun Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Türkkan, ''26 Eylül 2019 günü Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremle beraber İstanbul Üniversitesi Beyazıt ve Çapa yerleşkelerindeki bazı fakülte binalarında gözle görünür şekilde hasarlar oluşmuştur.

Söz konusu yerleşkeler içerisindeki fakülte binaları 1999 depreminden etkilenmiş, bu kapsamda geçen süre içerisinde Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Fakültesi ek binası, Haşan Ali Yücel Eğitim Fakültesi binaları yıkılıp yeniden inşa edilmiştir.

Yerleşkeler içerisinde benzer tekniklerle 1999 yılından önceki yönetmelik ve standartlarla inşa edilmiş olan Çapa Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İktisat Fakültesi, İletişim Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Eski Esnaf Hastanesi Klinikleri, Yabancı Diller Bölümü binaları beklenen büyük depreme hazırlıksız yapılardır. 

1999 depreminde hırpalanmış ve hasar almış binalarda öğrencilerimizin eğitim görmesi ve vatandaşlarımızın hizmet alması büyük can güvenliği riski taşımaktadır. Yukarıda adı geçen; binaların ikinci bir büyük depreme dayanmayacağı bilindiğinden binadaki öğretim görevlileri, öğrenciler ve personel açısından mevcut binalar tedirginlik yaratmaktadır'' diye konuştu. 

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın soruları:
1) Meydana gelen 5,8 şiddetindeki depremin ardından çatlaklar oluşan fakülte binaları hakkında İstanbul Üniversitesi yönetimi tarafından hiçbir riskin bulunmadığı açıklanmıştır. Yukarıda belirtilen binalar kaç şiddetindeki depremlere dayanmıştır?

2) Yukarıda belirtilen binaların ileride meydana gelebilecek herhangi bir depremde hasar alması ve can kayıpları yaratması ihtimaline karşı sağlam olduğu açıklanan binalar hakkında bakanlık ve şahsınız adına herhangi bir sorumluluk almayı kabul ediyor musunuz?

3) İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak bölünmeden önce Türkiye’nin bütçesi en büyük üniversitesinin 1999 depreminden bu yana depreme dayamksız olduğu bilinen binalarında faaliyetlerine devam etmesinin gerekçesi nedir?

4) Yukarıda belirtilen binaların özellikle taşıyıcı kolonlarında korozyon, aşınma ve derin açılmalar olduğu görüntülerle sabittir. Üniversite yönetiminin açıklaması kamuoyuna güven vermemektedir. Şikayetlerle ilgili bakanlık olarak başlatılmış herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?

5) İstanbul Üniversitesi Beyazıt ve Çapa yerleşkelerindeki fakülte binalarının aym üniversitenin yeniden inşa edilen fakülte binaları gibi yenilenmesine yönelik bir program ve takvim belirlenmiş midir?

6) Yukarıdaki binaların yetkililerin uygulamalarına bakıldığında 2019-2020 dönemlerinde öğretime devam edeceği açıktır. 5,8'lik bir depremde hasar gören binalarda çatlaklan sıvayla kapatmak dışında alınmış hangi önlemler vardır?

7) Olası bir İstanbul depreminde şehre yardım elini uzatacak kurumlann başında gelen Çapa tıp Fakültesi için tasarlanmış bir acil eylem planı var mıdır? Var ise fakülte binaları olası bir afet halinde hizmet verebilecek şekilde neden yeniden inşa edilmemiştir?
 


Geri Dön