İstanbul Yeni Havalimanı'nın işletme sertifikası İGA'ya verildi!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın işletme sertifikasının İGA'ya teslim edildiğini söyledi. 4 Temmuz'da başlayan sürecin tamamlandığını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın sertifikasyon sürecinin 4 aylık bir dönemde tamamlandığını söyledi. Turhan, sürecin SHGM tarafından titiz bir şekilde sürdürüldüğünü açıkladı.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) Sertifika Takdim (Ruhsat Devir) Töreni'nde konuşan Turhan, havalimanlarının bir ülkenin can damarları niteliğinde olduğunu, ülkeye, sosyal, ekonomik, kültürel, istihdam gibi sahalarda büyük katkılar yaptığını açıkladı.
Sivil havacılık veya hava ulaştırmasının öneminin her geçen gün arttığını kaydeden Turhan, İYH'nin kıtaları ve ülkeleri bağlayacak bir şekilde dünyanın en büyüğü olarak tasarlandığını ve birinci fazının hazır hale geldiğini söyledi.
2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve ilgili yönetmelikte sertifikasyon standartlarının açıkça ortaya konduğunu dile getiren Turhan, "Bu standartların sağlanması hayati önem taşımaktadır. Nitekim İstanbul Yeni Havalimanı'nın sertifikasyon süreci Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz tarafından titiz bir şekilde sürdürülmüştür. 4 Temmuz'da başlayan süreç yaklaşık 4 aylık bir çalışmanın ardından bugün itibariyle tamamlanmıştır. SHGM Sertifikasyon Komisyonu havalimanının uluslararası gereklilikler ile milli gereklilikleri karşıladığını belgeleyen raporunu hazırlayarak sertifikayı imzaya hazır hale getirmiştir. SHGM sertifikasyon ekibi yaklaşık 4 aylık süre boyunca havaalanı fiziki şartlar ve emniyet, havacılık güvenliği, seyrüsefer hizmetleri sahalarındaki tüm gereklilikleri günbegün takip ederek süreci sonuçlandırmıştır" dedi.
SHGM sertifikasyon ekibi tarafından yapılan bazı önemli etkinliklere değinen Bakan Turhan, şu açıklamalarda bulundu: "Havaalanı emniyeti ile ilgili olarak, havaalanında çalışacak tüm personelin yaptıkları işlere yönelik eğitim almaları sağlanmıştır. Havaalanında görev yapacak yönetici personelin ki bunlar sorumlu müdür, havaalanı yöneticisi, emniyet yöneticisi, terminal sorumlu müdürü, eğitimden sorumlu yönetici, yeterlilikleri sağladığı tespit edilerek Form 4 onayları yapılmıştır. Pist, apron ve taksi yollarının fiziki özellikleri ile bu kaplamalı alanların üzerinde bulunan görsel yardımcıların kontrolleri yapılmış ve güncel Havacılık Bilgi Yayını içinde yer alan bilgilerin doğruluğundan emin olmak için havadan fotoğraflama ve ölçümlerle emniyet analizleri yapılmıştır."
Hava seyrüsefer hizmetleri ile ilgili olarak yapılanlardan bahseden Turhan, "ICAO Hava Seyrüsefer Planı'nın da, hava sahası ve Hava Trafik Hizmetleri yol ağı değişikliklerinin ve Türkiye Havacılık Bilgi Yayınları'nda, ülkemiz uçuş bilgi bölgesi içindeki yenilikler ve değişikliklerin, havaalanı genel bilgilerinin, yaklaşma chartlarının, Standart Aletli Kalkış ve Standart Aletli İniş starlarının yayınlanması sağlanmıştır" açıklamasında bulundu.
Havacılık güvenliği ile ilgili olarak yapılanlara ilişkin açıklamalar kullanan Turhan, "Havalimanı mülki idare amiri atanmış, Havaalanı Güvenlik Komisyonu ve Eğitim, Araştırma ve Denetleme Birimi (EADB) oluşturulmuştur. Havalimanı güvenlik programı, muhtemel harekat tarzı planı, havalimanı iç kalite kontrol programı, hava trafik yönetimi güvenlik planı, giriş kartları yönergesi, devriye talimatı hazırlanmıştır. Havaalanında kara tarafı, hava tarafı, güvenlik tahditli alanlar (GTA) ve güvenlik tahditli alanların kritik bölümleri ve havaalanı elektronik kartlı giriş sisteminin tesis edilmiştir. Yolcu, kabin bagajı, uçak altı bagaj, personel ve havaalanı tedariklerinin taranması için son teknoloji cihazların kurulumu yapılmıştır" dedi.