17 / 05 / 2024

İstanbul'da 6,4 milyon konutun 153 bini hayalet ev! Boş ev sorunu nasıl çözülebilir? 

İstanbul'da 6,4 milyon konutun 153 bini hayalet ev! Boş ev sorunu nasıl çözülebilir? 

Konut sorunu gün geçtikçe derinleşirken, hayalet evler de sık sık gündem oluyor. Hayalet evler, kkonutta arz talep dengesizliği ve kira sorununun nedenlerinden biri. Peki boş ev sorunu nasıl çözülebilir? 



İstanbul’daki hayalet evler 9 ilçede yoğunlaşıyor. İlk sırada Silivri yer alıyor. Burada konutların ağırlıklı olarak ikinci konut olarak kullanıldığı öngörülüyor. Bununla beraber Avrupa yakasında Beylikdüzü, Başakşehir, Küçükçekmece ve Bağcılar ile Anadolu yakasında Kadıköy, Ataşehir, Sancaktepe ve Tuzla daha çok boş konutun yer aldığı diğer ilçelerden oldu. 

Boş konutların ekonomiye kazandırılması ve piyasanın dengelenmesi oldukça önemli. Sektör temsilcileri, boş konutların arz talep dengesini bozduğuna ve vergisel düzenlemelerle arz sıkıntısının aşılabileceğine dikkat çekiyor. 

İstanbul da 6,4 milyon konutun 153 bini hayalet ev! Boş ev sorunu nasıl çözülebilir? 

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve Silivri'ye dikkat çekti. Açıklamasında "Silivri’de çokça boş ev stokuna denk geliyoruz" diyen İsmail Özcan, Beylikdüzü, Başakşehir gibi ilçelerin yabancıların satın aldığı yerlerin başında geldiğinin altını çizdi. 

"Yabancıların alım yaptığı bu ilçelerde hayalet evlerin yoğunlaşması normal" diyen Özcan, bunların engellenmesi için Avrupa'daki gibi emlak vergisinin artırılabileceğini söyledi. 

İstanbul da 6,4 milyon konutun 153 bini hayalet ev! Boş ev sorunu nasıl çözülebilir? 

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak da boş konutların 9 ilçede yoğunlaşmasının sebebinin yeni projeler olduğunun altını çizdi. 

Açıklamasında "Genellikle yabancılar bu ilçelerden ev alıyor. Satın alınıp gelinmeyen yerler var. Vergi düzenlemesi yapılabilir. Günlük kiralama sitelerindeki evler de arzı etkiliyor" ifadelerine yer veren Hatice Kolçak, barınmanın ilk ihtiyaç olması gerektiğini vurguladı. 

Bedelli Askerlik ücreti zamlandı mı? Temmuz 2023 Bedelli Askerlik ödemesi ne kadar oldu?

TMO hububat satış fiyatlarını açıkladı: Ekmeklik buğdayda 9 bin 350, arpada 7 bin 725 TL! Çiftçiler şimdi bakın!

Elinde 1 gram altını bile olanlar yaşadı! Gram altın peş peşe rekor kırıyor! Çeyrek, yarım, tam altın güncel fiyatları..

Dolar resmen tüm iplerini kopardı! 26 lirayı da devirdi: 1 dolar şimdi tam bu kadar olacak!


Geri Dön