14 / 05 / 2024

İstanbul’da büyük dönüşüm başlıyor! Rezerv alanlar tek tek belirlendi, 350 bin yeni konut yapılacak!

İstanbul’da büyük dönüşüm başlıyor! Rezerv alanlar tek tek belirlendi, 350 bin yeni konut yapılacak!

Mega kent İstanbul’da ilk etapta 600 bin, tam 1.5 milyon riskli konutun yenilenmesi için yol haritası hazırlandı. Riskli evlerde yaşayan vatandaşların taşınması için belirlenen rezerv alanlara 350 bin konut yapılacak.



İŞÇİ SORUNUNA EĞİTİM ÇÖZÜMÜ

Son dönemlerde inşaat sektöründe işçi krizi yaşanıyor. Söz konusu bu sorunun çözümü için de adım atıldığını kaydeden Bakan Özhaseki, “İnşaat sürecinde malzemeden yana sıkıntı olacağını sanmıyorum. Ülkemizde inşaat sektörü oldukça güçlü. Ama işçilikten yana sıkıntılar doğacak gibi görünüyor. İstanbul’da bile inşaatlarda usta sıkıntıları olduğunu duyuyoruz. MEB ile anlaşıp kısa zamanlı bir sertifika programı vererek, o bölgede açığı gidermek üzere yeni imkânlar sağlayacağız” dedi.

İstanbul’da büyük dönüşüm başlıyor! Rezerv alanlar tek tek belirlendi, 350 bin yeni konut yapılacak!

DEPREM KONUTLARINA SIKI DENETİM

Paylaşılan detaylara göre başkent Ankara’da medya temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Özhaseki, deprem bölgesindeki çalışmalar hakkında da bazı bilgiler verdi. Bakan Mehmet Özhaseki, “Deprem bölgesinin 110 milyar dolara ulaşan bir maliyeti var. Geçici barınma alanlarında yaşayan toplamda 1 milyon 903 bin insan var. Sert zeminler üzerinde uydu kentler kurabileceğimiz rezerv alanları tespite başladık. 179 bin konutun ihalesi gerçekleştirildi. Bunların büyük bölümünü sene sonu teslim edeceğiz. Cumhurbaşkanı 319 bin konuta çıkarılmasını istedi, inşallah bir sene içinde teslim edeceğiz.

Çok geniş rezerv alanlar bulunuyor. Bizim yeni bir usul geliştirmemiz icap ediyordu o da yerinde dönüşüm. 1 milyon TL'lik 100 metrekare evin yarısını hibe yarısını sıfır faizle kredi veriyoruz. Eğer yıkılan konut daha büyükse kredi miktarını 800 bine çıkarıyoruz. Fay hatlarının geçtiği yerlerde yapı yasağı bulunuyor. Sel yataklarının bulunduğu bölgeler var, buralara yapı yapılamayacak, yasak geliyor. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde de yapı yasağımız buşunuyor. Bizim 4. kırmızı çizgimiz de yapı aşamasında sıfır tolerans. Müthiş bir denetim içerisinde bu işi götürmek istiyoruz. Kimse bir daha fay kırıklarının üstüne inşaat yapamayacak, imar planlarına da bunu işleyeceğiz zaten” dedi.

Kentsel dönüşümde İstanbul için özel birim kurulacak: Rezerv alanlarda 350 bin konut yapılacak! 

Deprem bölgesinde yerinde kentsel dönüşüm için 2 günde 36 bin 825 başvuru geldi!

Sarıyer Ayazağa'da kentsel dönüşüm başlıyor!


Geri Dön