27 / 04 / 2024

İstanbul'da ev fiyatlarında son durum!  İlçe ilçe rakamlar belli oldu!

İstanbul'da ev fiyatlarında son durum!  İlçe ilçe rakamlar belli oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayında haziran ayı konut fiyat endeksini ilan etti. Buna göre Türkiye genelinde yıllık konut fiyat artışı yüzde 160.6 iken yeni konut fiyat artışı ise yüzde 164.8 oldu. İşte haberin detayları..



Artan inşaat maliyeti ve taleple birlikte konut fiyatları yükselmeye hız kesmeden devam ediyor. İstanbul’un 12 ilçesinde yapılan araştırmaya göre yeni konut fiyatlarının en uygun olduğu ilçe, Esenyurt. Bölgede standart bir binada metrekare fiyatı 12 bin Türk lirasından, sitelerde ise 30 bin Türk lirasından başlıyor. Beşiktaş, Şişli, Kadıköy’de yapılan yeni konut projelerinde 1 metrekarenin fiyatı 200 bin lirayı aşıyor. Ankara’da buluna sıfır konutta 3 bin 900 liradan başlayan ev metrekare fiyatı 50 bin lirayı bulurken, İzmir’de ilçesine göre 6 bin 500 lira ile 85 bin lira arasında değişim gösteriyor.

Yüzde 100’lük artış gösteren inşaat maliyetleri ve talep birlikte yeni konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından sürdürülen araştırma da sıfır konut edinmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

İstanbul’da konut talebinin yoğun olduğu 12 ilçede yapılan araştırmaya göre standart bir yeni binada en ucuz konut Esenyurt’ta bulunuyor. Bölgede metrekare satış fiyatı 12 bin liradan kapı açıyor. Merkezi ilçelere yönelince ise metrekare fiyatı 95 bin liraya fırlıyor. İstanbul’da güvenlikli site içinde yeni bir ev almak istediğinizde ise en uygun metrekare fiyatı 30 bin TL. Yani 100 m2 en ucuz ev 3 milyon liradan satışa çıkıyor. Yine merkezi ilçelere bakıldığında ise sadece 1 metrekarenin fiyatı 200 bin lirayı aşıyor.

İstanbul da ev fiyatlarında son durum!  İlçe ilçe rakamlar belli oldu!

Değerleme şirketi yaptığı araştırmada  Ankara  ve İzmir’de de yeni konut fiyatlarını mercek altına aldı. Buna göre İzmir’de satılan yeni bir binada en ucuz evin metrekare fiyatı 6 bin 500 lira olsa da birçok ilçede 10 bin lira bandının üstüne çıktığı görülüyor. En yüksek metrekare fiyatına baktığımızda ise rakam 85 bin liraya kadar çıkıyor. 3 büyük ilde en uygun yeni konut seçenekleri ise Ankara’da bulunuyor. Çankaya, Keçiören ve Yenimahalle gibi merkezi ilçelerin dışındaki ilçelerde metrekare fiyatı 10 bin liranın altında seçenek var. Hatta merkezi olmayan noktalarda fiyatlar 4-5 bin lira bandına düşüyor. Başkentte en yüksek metrekare fiyatlara bakıldığında ise satış fiyatının 50 bin lirayı bulduğunu görüyoruz.

FİYAT ARTIŞININ NEDENİ!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut fiyatlarındaki artışın 2021 yılının Ekim ayından itibaren sürdüğünü belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ortalama artışın geçen 5 aylık süreç içinde İstanbul için yüzde 47, Ankara için yüzde 22,5, İzmir için de yüzde 24 mertebelerinde olduğunu gözlemledik. İstanbul’da son 5 ayda yüzde 60’ın üzerinde artış olan ilçeler de var. Bu anlamda 2022’nin önceki yıllardan oldukça farklılaşması dikkat çekiyor. Bu farklılaşmanın nedenlerini araştırdığımızda enflasyonist ortam, mevduat yatırımının reel olarak paranın değerini koruyamaması, arz-talep dengesi, inşaat maliyetlerindeki fiyatların artış hızı ve artış oranının yüksekliği, talep canlılığına karşın arza yeni eklenen birim sayısındaki düşüş gibi etkenler öne çıkıyor.”

Maya, “5 aylık bir dönemde bu denli hızlı artışların yılın son çeyreğinde bir miktar hızını düşüreceğini öngörmek mümkün” diye belirtti.


Geri Dön