10 / 05 / 2024

İstanbul’da ev tutmak hayal gibi… Vatandaşlar artık bu 3 ilçeye akın ediyor

İstanbul’da ev tutmak hayal gibi… Vatandaşlar artık bu 3 ilçeye akın ediyor

İstanbul'da konut kiralarındaki fahiş artış, özellikle emekli, öğrenci ve asgari ücretli vatandaşı zor durumda bırakıyor. Bu gruptaki vatandaşlar, kiraların biraz daha uygun olduğu Arnavutköy, Çatalca ve Silivri ilçelerinde ev kiralamak için adeta akın etti.



Emekliler için bu oran İstanbul'da yüzde 13, asgari ücretlinin ev bulma oranı da yüzde 33'ün altında. Söz konusu grupların bütün gelirlerini kiraya harcamaları baz alınarak hazırlanan rapor, İstanbul'un 39 ilçesinde gayrimenkul pazarına arz edilen 500 binden fazla örnek üzerinden hazırlandı. İncelemelere göre emekli, asgari ücretli ve öğrencilerin İstanbul'da kiralık bir daire bulma ihtimalinin en yüksek olduğu ilçeler ise Arnavutköy ve Çatalca oldu.

KONUT KİRALARININ YALNIZCA YÜZDE 33'Ü ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA

Gayrimenkul pazarı asgari ücret üzerinden analiz edildiğinde ise ortaya vahim bir tablo çıkıyor. İstanbul'da beyan edilen kiralık daire arzlarının yüzde 33'ü asgari ücretin altında. Bir asgari ücretli maaşının tamamını kira giderine ayırması durumunda Beşiktaş'ta kiralık ev bulma oranı yüzde 9, Sarıyer'de yüzde 12, Kadıköy ve Bakırköy'de ise yüzde 15 oranında hesaplandı. Bu oran Çatalca'da yüzde 89, Arnavutköy ve Silivri ilçelerinde yüzde 87'ye kadar yükselebiliyor.

Türkiye genelinde ise asgari ücretin tamamı ile bir kiralık daire bulunabilecek illerin başında Siirt, Bingöl, Ağrı, Muş ve Kars geliyor. Antalya'da gayrimenkul piyasasına arz edilen kiralık dairelerin yüzde 37'si asgari ücretle karşılanabiliyor. Bu rakam İstanbul'da yüzde 38 ve Muğla'da yüzde 43 oranında.

Araç sahipleri bu kez sevinecek! Akaryakıta büyük indirim! Fiyatı 20 lira seviyelerine geriledi

Konut fiyatları sadece bize değil, yabancıya da pahalı gelmeye başladı!

Bu şekilde işçi çalıştıran işverenler yandı! Ödeyecekleri cezayı duymak bile istemezler!


Geri Dön