12 / 05 / 2024

İstanbul’da konut göçü hızlanıyor! 

İstanbul’da konut göçü hızlanıyor! 

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, İstanbul’da konut göçünün hızlandığını söyleyerek, önemli değerlendirmeler yaptı...



Son olarak, Şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem ile birlikte Marmara bölgesinde ve özellikle İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen deprem yeniden gündeme geldi. Bu seferde insanlar daha güvenli olduğunu düşündüğü kentin kuzey kesimlerine yoğun ilgi göstermeye başladı. Özellikle deprem sonrasında depremzedelerin yanı sıra İstanbul’da kent içi göçün de önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği bekleniyor. Marmara Denizi’ne yakın olan bölgelerden özellikle Bakırköy, Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Avcılar, Beylikdüzü gibi ve Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Kartal, Pendik gibi bazı bölgelerden şehrin kuzeyine doğru bir göç başladı. İstanbul'da taşınma hareketliliği riskli bölgelerde ev fiyatlarında düşüşe yol açtı. Diğer taraftan zemini sağlam, riski az olan bölgelerde ve yeni binalarda satış ve kira rakamları yeniden yükselmeye başladı.  Ancak dengesiz fahiş artışlar nedeniyle bu konutlarda alıcı bulunması zorlaştı. 

İstanbul’da konut göçü hızlanıyor! 

TUİK verilerine göre İstanbul genelinde konut satışlarında düşüş yaşandı. 2023 Nisan ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %50 azalışla, bir önceki aya göre ise %25 düşüşle 13.944 adet konut satıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı 2023 Mart ayı konut fiyat endeksinde yıllık artış yüzde 132.8, aylık artış ise yüzde 5,4 oldu. Yıllık artış İstanbul’da yüzde 130.9 oldu. İstanbul’da konut metrekare fiyatı 30 bin 373 TL olarak açıklanırken 100 metrekare bir dairenin ortalama fiyatı da 3 milyon 373 bin liraya yükseldi. Pandemi, kur, yüksek enflasyon, inşaat maliyetlerinde artışı, üretimin azalması, mülteci nüfusu derken en son yaşanan deprem göçü ile birlikte konut talebinin yüksek olması ve üretimin yeterli olarak karşılanamaması sonucunda “yükselen konut fiyatları ve kiralar” büyük bir sorun olarak karşımıza çıktı.

İstanbul’da kentsel dönüşüm ve konut üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmaların hızlanması, inşaat maliyetlerin düşürülmesi ve bu konuya yönelik finansal teşvikler ile birlikte sorun nispeten çözülebilir. Toplumun yeni konut talebinde yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm teşviklerinin genişletilmesi ve kentsel dönüşüm mevzuatında yeni düzenlemelerin riskli yapıları yerinde dönüşüme teşvik edecek şekilde yapılması gerekmektedir.  Özellikle İstanbul içinde nüfusun daha da artmasına neden olacak yeni rezerv alanları açılması yerine riskli ilçelerden başlayarak dönüşüm hızlandırılmalıdır.

Türkiye'de geçen ay 287 bin gayrimenkul satış işlemi gerçekleştirildi! İlk sıradaki il yine şaşırtmadı!

İnşaat malzemeleri ihracatı Nisan'da 2,19 milyar dolar oldu: 1 yılda yüzde 32,2 geriledi!

İnşaat maliyet endeksi yüzde 53 yükseldi! Bina maliyetlerindeki artış tam gaz! 


Geri Dön