30 / 04 / 2024

İstanbul'da lüks otel fiyatları arttı!

İstanbul'da lüks otel fiyatları arttı!

İstanbul'da lüks otel fiyatları yükselişini sürdürüyor. 2 yıl önce 259 dolar olan nisan ayı ortalaması 324 dolara çıktı, Londra ile fark 45 dolara indi. Intercontinental Avrupa CEO'su Brav, "Artık İstanbul dışındaki illere de odaklanacağız" dedi



İstanbul'da lüks otel fiyatları yükselişini sürdürüyor. 2 yıl önce 259 dolar olan nisan ayı ortalaması 324 dolara çıktı, Londra ile fark 45 dolara indi. Intercontinental Avrupa CEO'su Brav, "Artık İstanbul dışındaki illere de odaklanacağız" dedi İstanbul'da otel yatırımcıları geçen yıl yaşanan Gezi eylemlerinden bu yana talebi canlandırmanın peşinde. Lüks segmentteki oda fiyatları ise tüm bu süreci neredeyse hasarsız atlatmış gözüküyor. 


Taksim'deki Ceylan Intercontinental'in de sahibi olan Intercontinental Hotels Group'un Avrupa CEO'su Angela Brav, geçen sene haziran ve temmuzda yüzde 20'lik talep düşüşü yaşandığını, ancak fiyatların ağustos ayından itibaren yükselişte olduğunu söylüyor. Rakamlar da bunu doğruluyor. İstanbul'daki lüks otellerin ortalama fiyatı 2 yıl önce nisan ayında 259 dolar iken bu nisanda 324 dolara yükseldi. 


Bu rakam şu an Londra'da 369 dolar. İstanbul ve Londra arasında 2012 yılında 95 dolar olan fark da bu yıl 45 dolara indi. Brav ile hem rakamları hem de grubun Türkiye'de büyüme planlarını konuştuk:


 Gezi eylemleri İstanbul'daki performansınıza nasıl yansıdı? 


Gezi döneminde talepte yüzde 20'lik bir düşüş oldu. Kendi rakamlarımızı paylaşmıyorum. Ama bizim de olduğumuz lüks segment ortalamasına bakıldığında çok önemli bir fiyat değişikliği yaşanmadı. Hatta önceki yılın aynı aylarına göre geçen yıl haziran ve temmuz aylarında yine artış yaşandı. 2012'de haziranda fiyat 357 dolar iken geçen yıl 387 dolara çıktı. Türkiye turizm sektöründe büyüyen bir pazar, son 5-6 yılda o kadar iyi bir büyüme kaydetti ki buna kayıtsız kalmak imkânsız. Talepteki düşüş de geçen yılın ağustos ayından itibaren kendini toparladı. 


Gelişmeler bu yıl için planlarda bir değişikliğe yol açtı mı? 


Hayır, yola devam ediyoruz. 2013 yılı da totalde bizim için iyi geçti. Her şeye rağmen 2013 grubun Türkiye'de en fazla otel anlaşması yaptığı yıl oldu. 6 yeni otel için imza attık. Biz 25 yıldır bu ülkedeyiz, en az bir 25 yıl daha burada olacağız. Intercontinental, Crowne Plaza, Holiday Inn ve Holiday Inn Express markalarıyla Şu an 15 olan otel sayımızı da daha yukarılara çıkaracağız. 


Avrupalı ve gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırınca Türkiye'yi nasıl görüyorsunuz? 


Türkiye misafirperverlik kültürü ve hızlı ile bir adım öne çıkıyor. Burada iyi ortak ve insan kaynağı bulmak — kolay. Biz pek çok üJkeve yönetici, 'Bir şehri iyi tanımak için koşuya çıkarım' Turizm sektörüne resepsiyonist olarak başlayan Angela Brav, bir şehri tanımak için önce mutlaka koşuya çıktığını anlatıyor. 


"Yanıma bir miktar para ve kartvizitimi alıp koşmaya başlayan" diyen Brav, İstanbul'da da böyle yapmış. İstanbul'u çok sevdiğini söyleyen Brav, röportajımızın ardından da Galata'daki tasanmcılara uğramak için yürüyüşe çıkıyor. 


'Tüm kurşunları sıkıp hangisi tutarsa demeyiz' 5 yıllık planda Türkiye'yi nereye koyuyorsunuz? 


Elbette belli rakamlarımız, beklentilerimiz var. Ama daha önemlisi şu: Türkiye'de pazar daha istikrarlı olacak, büyüme sürecek. Biz de ikincil şehirlere daha çok odaklanacağız. Belli bir büyüklüğe gelince de resort otel işine bakacağız. Türkiye'de çok güzel plajlar ve yeme içme kültürü var. 


Resortta geç kalmış olmayacak mısınız? 


Hayır. Şu an bizim için önemli olan iş seyahatleri ve şehir otelleri. Resort'ta hâlâ fiyatların çok düşük olduğunu düşünüyoruz. Pazar tam olarak oturmamış. Biz bir silah alıp içindeki tüm kurşunları sağa sola sıkıp sonra bir tanesi tutsa bile kâr sayan gruplardan değiliz. Biz her kurşunu yerinde kullanmak istiyoruz. okuman 'Diyarbakır'da otel açacağız, güvenlik riski görmüyoruz.


İstanbul dışındaki iller ne kadar ilginizi çekiyor? 


İstanbul anahtar şehrimiz ama ikincil şehirlere de bakıyoruz. Türkiye'de otellerin yüzde 80'i markasız. çok büyük bir fırsat var. 


Hangi şehirler olabilir? 


Ankara, izmir, Bursa, Antalya baktığımız diğer şehirler. Ayrıca Konya, Kayseri, Antep, Manisa ve Diyarbakır da radarımızda. Bunlar arasında otel açmaya hazırlandıklarımız da var, henüz duyuru yapacak aşamaya gelmediklerimiz de var. 


Diyarbakır'da otel açacaksınız, güvenlik endişeniz var mı? 


Dünyada çok fazla noktada varız ve bunların bir kısmında zaman büyüyemezsiniz. Ama tabii ki bir şehirde çalışanlarımızın güvenliği açısından risk görürsek zaten o şehre gitmeyiz, Diyarbakır'da öyle bir risk görmüyoruz. 

Mesela Irak pazarına giden çok oldu, ama biz bu nedenle gitmedik. 

da zaman güvenlik endişesi yaşanıyor. 


Habertürk 


Geri Dön