11 / 05 / 2024

İstanbul'daki 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Bakan Kurum tek tek açıkladı! 

İstanbul'daki 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Bakan Kurum tek tek açıkladı! 

İstanbul'da taşınacak olan 1.5 milyon konuta ilişkin önemli açıklamalar yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 500 binini Anadolu yakasında, 500 binini Avrupa yakasında, 500 binini de olduğu yerde yapacaklarını söyledi.



Hürriyet'te yer alan habere göre, Bakan Murat Kurum açıklamasında Kadıköy Fikirtepe’de 15 bin konutluk 60 bin vatandaşı ilgilendiren ilk etap konutları  tamamladıklarını söyleyerek, oradaki dönüşüme devam ettiklerini belirtti.

Açıklamasında Çamlıca'da 3 bin konutun üzerinde dönüşüm süreci başladığını ve 7 bin vatandaşla dönüşüm sürecini yürüttüklerini kaydeden Bakan Murat Kurum  "Zeytinburnu Beştelsiz’de yine bitirdiğimiz konutlar. Kağıthane’de kayan bir bina vardı. O binanın etrafındada ne kadar riskli bölge varsa hepsini projemizin içine aldık. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile beraber hızlı bir biçimde yapım sürecini yaptık ve vatandaşlara şimdi teslim ediyoruz." dedi.

Bakan Murat Kurum, Esenler'de 2 bin 100’ünü teslim ettiklerini söyleyerek, sahada fiilen inşaatların devam ettiğini ve ve bu konutların teslimlerini yaptıklarını söyledi. Dünyada eşi benzeri olmadığını belirten Bakan Murat Kurum, bu konuda trilyonları harcadıklarını ve bu yapımları yaparak vatandaşların can ve mal güvenliğini aldıklarını söyledi. Bakan Kurum, "Ne yaptık? Yapı denetim sistemini değiştirdik." dedi.

İstanbul daki 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Bakan Kurum tek tek açıkladı! 

1.5 MİLYON NASIL TESPİT EDİLDİ?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Geldiğimizde iki defa Deprem yönetmeliği değişti. Onun üzerine 2007 yılında yine 2018 yılında deprem yönetmeliği değişti." diyerek, bu deprem yönetmeliği ile yapı denetim sistemiyle beraber etkin denetimi yaparak yapıların yüzde 65’ini güvenli hale getirdiklerini söyledi. Açıklamasında tüm Türkiye için konuştuğunu söyleyen Bakan Murat Kurum, bu sayede de vatandaşların can ve mal güvenliğini teminat altına aldıklarını söyledi.

Bir hedef ortaya koyduklarını söyleyen Bakan Murat Kurum, "Biz Türkiye'de 2035'e kadar dönüşüme girmemiş alan kalmasın istiyoruz ve bu çerçevede tüm Türkiye'de deprem riski olan yapıların dönüşümü için bu iradeyi ortaya koyacağız’. dedi.

Cumartesi günü de Hazine Maliye Bakanımızla beraber başka destekleri de açıklayacaklarını söyleyen Bakan Murat Kurum, tüm Türkiye'deki çalışmaları daha da kararlı ortaya koyacak adımlar attıklarını söyledi. Açıklamasında şu an tespitlerinin gerek zeminden kaynaklı gerek eski yapılar olduğunu söyleyen Murat Kurum, "Binaların kaçı 99 öncesi kaçı 99 sonrası… Bu binalara baktığımızda yaptığımız tespitlerimize göre İstanbul'da 1.5 milyon konutun dönüşmesi gerekli. Tespitler bunu söylüyor. Binanın ruhsat yılı itibarıyla bakıldığında, zeminin kalitesine bakıldığında, oradaki sıvılaşma riskine, heyelan riskine bakıldığında bize bunu söylüyor. Coğrafi bilgi sistemleri genel müdürlüğünün kentsel dönüşüm genel müdürlüğünün çalışması bize bu veriyi veriyor.  193 bin 649 bina, 1 milyon 448 bin de bağımsız bölüm." dedi.

İSTANBUL'UN SANAYİSİ

Yaptığı açıklamada "İstanbul'u tek başına değerlendiremezsiniz." diyen Bakan Murat Kurum, bu konunun Türkiye'nin milli güvenliğini, egemenliğini ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Bu konunun terörle mücadele kadar önemli bir konu olduğunu söylen Bakan Murat Kurum dolayısıyla burada İstanbul’u tek başına düşünmemek gerektiğini dile getirdi.

Açıklamasında "İstanbul’u düşünürken batısında Edirne’yi Kırklareli’yi Tekirdağ’ı düşünmek zorundasınız Doğusuna Kocaeli’yi, Bolu’yu Düzce’yi de düşünmek zorundasınız. Yalova'yı, Bursa'yı da düşünmek zorundasınız." diyen Bakan Murat Kurum, dolayısıyla Marmara'yı bir bütün olarak düşünmek zorunda olduğumuzu söyledi. Ulusal mekansal strateji planı hazırladıklarını söyleyen Bakan Kurum, 4 yıldır çalıştıklarını da kaydetti. 

Açıklamasında "Bitirdik ve bu plan üzerinde lojistik güzergahları, hızlı tren güzergahlarını, sanayisini en doğru yerde lojistik hatlarının güzergahları üzerinde planlanacak biçimiyle bir master ulusal mekansal plan hazırladık." diyen Bakan Kurum, 4 yıl üniversitelerle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Bakan Murat Kurum sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Bu plan çerçevesinde sanayinin nerede olması gerekiyorsa, tarımın nerede olması gerekiyorsa, sanayinin büyüme öngörüsü nerede olması gerekiyorsa ortaya koyacağız. İstanbul’daki sanayimizi de daha da büyütmeden güçlendirecek adımları atmak zorundayız."


Geri Dön