11 / 05 / 2024

İstanbul'daki 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Bakan Kurum tek tek açıkladı! 

İstanbul'daki 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Bakan Kurum tek tek açıkladı! 

İstanbul'da taşınacak olan 1.5 milyon konuta ilişkin önemli açıklamalar yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 500 binini Anadolu yakasında, 500 binini Avrupa yakasında, 500 binini de olduğu yerde yapacaklarını söyledi.



1.5 MİLYON KONUT NEREYE YAPILACAK?

Yaptığı açıklamada Esenler’de donatı olmadığını ve bu binaların hepsinin 99 öncesi yapılmış yapılar olduğunu söyleyen Bakan Murat Kurum, "Okul alanı yok, yeşil alan yok. Şimdi yıkıp buraya yeniden aynısını yapamazsınız. Bunların sosyal donatı alanlarını, toplanma alanları, yeşil alanlarını inşa edeceğiz. Ulaşım akslarını açmak zorundayız. Toplamda 1.5 milyon konutun 500 binini Anadolu yakasında 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alanda, 500 binini de olduğu yerde inşa edeceğiz" dedi. Konu ile ilgili detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletimizle paylaşacağını söyleyen Bakan Murat Kurum, "İstanbul'a ilave nüfus getirmeden yapacağız. Bize toplamda 130 milyon metrekare rezerv alan gerekli. Rezerv alanlarımızın tespitlerini yaptık. Onların detaylarını da sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki günlerde açıklayacak." dedi.

İstanbul daki 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Bakan Kurum tek tek açıkladı! 

Kamu binalarıyla ilgili de planlamaları olduğunu söyleyen Bakan Murat Kurum, yeni yapılacaklara ilgili planlamaları olduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamada "Bir tanesine örnek vereyim. Esenler'deki rezerv alanın hemen kuzeyinde bulunan askeri alanı biz Milli Savunma Bakanlığımızla konuştuk, orası rezerv alanımız olacak. Büyük bir alan var. 70-80 bin konutluk bir alan var. Esenler'de bulunan askeri alanın kuzeyini bir rezerv alan olarak kullanacağız. Yani konut inşa edeceğiz. Sultangazi, Bağcılar ve Başakşehir’i seyreltip oraya sosyal donatı alanları inşa edeceğiz. Allah göstermesin herhangi bir afette toplanma alanları olacak. Hem binalarımızı güçlendirmek zorundayız hem de o donatıları insanımıza sunmak zorundayız. Bu devletin görevidir. Önümüzdeki 5 sene içinde bu süreci tamamlamak istiyoruz." dedi.

Açıklamasında bunun kolay bir süreç olmadığını yani zor bir şey olduğunu söyleyen Bakan Murat Kurum, "Bu zor bir süreç ama biz rezerv alanlarını bitirdikten sonra etap etap konutları tamamlaya tamamlaya vatandaşları bu alanlara taşıyacağız. Finans desteklerini de sayın Cumhurbaşkanımız duyuracak. Bakanlıklarımızla ilgili finans destekleri kira desteklerini ve burada taşınma sürecindeki destekleri de artırarak devam edeceğiz. Kimse mağdur olmadan, hep beraber yapacağız. Yani vatandaşlar da bu sürecin içinde olacak." dedi.

Bina risk analizi ne kadar? Hemen bakın, fazla para ödemeyin

Meclisten resmen geçti! Deprem nedeniyle tek seferlik ek vergi geliyor!

Depremde en üst kat güvenli mi? Deprem anında bina nasıl çöker?


Geri Dön