27 / 04 / 2024

İstanbul'daki ev kiralarına pandemi dopingi!

İstanbul'daki ev kiralarına pandemi dopingi!

İstanbul’daki bir konutun ortalama konut kredisinin aylık taksit tutarı 5 bin 884 TL ile 6 bin 377 TL arasında değiştiği belirlendi. Bu durumda dar gelirlilerin konut sahibi olması da zorlaştı. Aynı zamanda ev kiralarının da yüzde 66 arttığı görüldü.



Günden güne yükselen hayat pahalılığı ve artan geçim sıkıntısı, dar gelirli kişilerin konut sahibi olma hayallerini suya düşürdü. Sözcü Gazetesi'nden Taylan Büyükşahin'in haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı çalışan İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) araştırmasına göre, ortalama konut kredisinin aylık taksit tutarı 5 bin 884 TL 13 kuruş ile 6 bin 377 TL 92 kuruş arasında değişiklik gösteriyor. Bu ödeme yükü de aylık asgari ücretin 2.08 katı ile 2.25 katına denk oluyor. 

İstanbul daki ev kiralarına pandemi dopingi!

İPA tarafından hazırlanan “Konut Sorunu Araştırması: İstanbul'da Mevcut Durum ve Öneriler Raporu”, ev sahibi olmayan alt gelir grubundan haneler açısından konuta erişimi zorlaştıran unsurları gözler önüne serdi. 

Araştırmaya göre; yüksek birim maliyetleri, yüksek faiz oranları ve enflasyon nedeniyle oluşan ödeme yükü konut sahibi olamamanın önündeki en büyük engellerden. 1-7 Eylül 2021 tarihleri arasında 647 İstanbullu ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, İstanbulluların yüzde 28'i kiralık evlerde, 62'si ise mülkiyetine sahip olduğu evlerde oturuyor. 

İstanbul daki ev kiralarına pandemi dopingi!

KİRALAR DA YÜKSEK

Konut sahibi ve kiracılardan oluşan katılımcıların yüzde 95.1'i İstanbul'daki genel kira fiyatlarını yüksek olarak nitelendirirken, kirada oturan katılımcıların yüzde 41.4'ünün Kovid-19 pandemisiyle başlayan süreçte kirasını ödeyemediği veya aksattığı belirlendi. Son 1 senede konutunu değiştirenler hariç bırakıldığında İstanbul'da ortalama kira bin 541 Türk Lirası'yken, bu süreçte ev kiralayanların ortalama kirasının yüzde 66 yükselişle 2 bin 561 Türk Lirası'na ulaştığı kaydedildi. 

İstanbul daki ev kiralarına pandemi dopingi!

Yaşam maliyeti yüzde 50.2 arttı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in gerçek enflasyon rakamlarını milletten gizlediğini gözler önüne serdi. İstanbul'da yaşam maliyeti bir yılda yüzde 50.18 arttı” ifadelerini kullandı.

 

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK’in gerçek enflasyon rakamlarını milletten gizlediğini gözler önüne serdi.

İşte planlama ajansımızın verilerine göre, İstanbul’daki gerçek enflasyon! https://t.co/zL5ATM5wyD

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) December 5, 2021

 

İstanbul'da konut kiraları yüzde 70 arttı!

Konut sektöründe kira oyunları bitmiyor!

Kiracıların yüksek fiyat mağduriyeti giderilecek!

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!


Geri Dön