27 / 04 / 2024

İstanbul’un dönüşümü için 10 kritik öneriyi sektörün uzmanları tek tek sıraladı!

İstanbul’un dönüşümü için 10 kritik öneriyi sektörün uzmanları tek tek sıraladı!

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından kentsel dönüşümün tek çözüm olduğu bir kez daha vurgulandı. Peki İstanbul'da böyle bir deprem olursa ne olur? Sektör uzmanların İstanbul'un dönüşümü için 10 kritik öneriyi tek tek sıraladı.



Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Kentsel  dönüşümün şart olduğu bir kez daha ortaya çıktı. O günden bu güne herkesin cevabından korktuğu soru ''İstanbul'da böyle bir deprem olursa ne olur?'' yanıtını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki verdi. Bakan  Mehmet Özhaseki verdi: “7 büyüklüğündeki bir depremde 600 bin daire yerle yeksan olur, İstanbul koca bir hapishaneye döner.”  dedi. CNN Türk'e konuşan Bakan Özhaseki, İstanbul’da ilk etapta 600 bin, toplam 1.5 milyon riskli konutu depreme dayanıklı hale getirmek için kararlı olduklarını söyledi.

Özhaseki, hızlı bir kentsel dönüşüm için yeni bir yasa da hazırladıklarını ve birkaç ay içinde Meclis’e sunacaklarını söyledi. 

Sadece İstanbul için değil, tüm Türkiye adına kritik öneme sahip İstanbul dönüşümü için yeni yasa hazırlanırken sektör temsilcilerinden kritik öneriler geldi. İşte  kentsel dönüşüm için 10 kritik öneri...

İstanbul’un dönüşümü için 10 kritik öneriyi sektörün uzmanları tek tek sıraladı!

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN 10 KRİTİK ÖNERİ!

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Şehir Plancısı Faruk Göksu kentsel dönüşüm için 5 kritik öneride bulundu.  ilk olarak ''eylem planı hazırlanmalı dönüşüm fonu kurulmalı'' diyerek, İstanbul’un yapılaşma kapasitesinin yoğunluğu, kamusal alanların yetersizliği dikkate alınarak ’Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’ hazırlanmasının yeni yasada mutlaka olması gerektiğine dikkat  çekti. 

2- Planda öncelikli olarak yeni şehirlerin/rezerv alanların nerelerde kurulacağı belirlenmeli, teknik ve sosyal altyapı kaldırma kapasitelerinin hesaplanması zorunlu hale getirilmesine ve öncelikli dönüşüm alanları planda yer alması gerektiğine dikkat çekti. 

3-Göksu; ’İstanbul Kentsel Dönüşüm Birimi’ ve asıl kilit nokta olan finansman sorunu için ‘İstanbul Dönüşüm Fonu’ kurulmalı dedi.  Öte yandan kiracılar ve yoksullar üzerinde olası olumsuz etkilerin azaltılması için ’Sosyal Etki Değerlendirme Raporları’ zorunlu olmasına vurgu yaptı.

İstanbul’un dönüşümü için 10 kritik öneriyi sektörün uzmanları tek tek sıraladı!

4- Rezerv alana insanlar taşınacaksa bu işleyişin nasıl olacağı netleşmeli. Mülklerin değer tespitine göre yer değiştirme olacağı belirtilerek, vatandaşın aklındaki soru işaretleri netleşmeli. Şehrin merkezinde değerli bir mülkten zorunlu olarak şehrin gelişim çeperine gidilecekse, vatandaşın zararı karşılanmalı.”

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu kentsel dönüşüm için yeni bir birime ihtiyaç olduğunu söyleyerek, kentsek dönüşüm için 5 önerisini sıraladı. 

5-Mehmet Kalyoncu ilk olarak yeni bir birime itiyaç olduğunu söyledi Konu ile ilgili şöyle açıklama yapan Kalyoncu ''Müteahhitlerle vatandaşlar karşı karşıya kaldığında dönüşümün yapılamadığını gördük. O yüzden bizim yeni bir birime ihtiyacımız var. Bunu uzlaşı yöntemi, dönüşümün arabulucuğu gibi düşünebiliriz.'' dedi. 

6- Öte yandan kentsel dönüşümde İşin finansmanı boyutunda da vatandaş ve bankalar karşı karşıya gelmemesi gerektiğne değinen Kalyoncu: '' Görüyoruz ki bankalar kredi vermek istemiyor. Deprem bölgesindeki gibi İstanbul için de devlet yeni bir sübvansiyon modeli geliştirilebilir. Uygunluk kriterleri belirlenir, hibe ve düşük taksitlerle sorun çözülür'' dedi. 

7- Riskli, evlerin yıkılması ile vatandaşların nereye gideceklerini sorgulayan Kalyoncu depremden önemli gündemin olmadığını söyledi. Bu konuda tersanelerin 5 ay kapanmasını sadece çelik için çalışmasını müteahhitler de hafif çelik binalar yapmasını söyledi. 4 ayda bu tip binaları üretmek mümkün olacağını söyleyen Kalyoncu  böylece dönüşümde evinden çıkan kişiler için geçici barınma ihtiyacının çözüleceğini belirtti. 

8- Tespitten yıkıma, uzlaşmadan yeniden yapıma kadar birçok aşamada atılacak adımlarla sürecin hızlanması gerektiğine değinen Kalyoncu'' Dönüşümde ilk adım risk tespiti. Bakanlık lisanslı kurumlarca risk tespiti yapılıyor. Vatandaş karara 15 gün içinde itiraz ederse, yine Bakanlık teknik ekiplerince sonuç bir daha değerlendiriliyor. Hızlı dönüşüm diyorsak, riskli yapı kararına itiraz hakkını kaldıralım. Risk tespiti yapılınca sanki bir itiraz var gibi ilgili heyet bakıp kararı kesinleştirsin. İtirazla zaman kaybedilmesin.'' ifadelerine yer verdi. 

9- İkinci büyük sorunun tebligatlar olduğunu belirten Kalyoncu yıkım kararı çıktığında vatandaşa tek tek tebligat gitmemesini, ‘risklidir, yıkılacak’ kararı apartmana asılmasının daha doğru olduğunu belirtti.

Kalyoncu tebligatlarla ilgili '' Karara katılmayan kesime gönderilen ve ‘15 gün içinde sözleşmeyi imzalamazsan payın satışa çıkar’ denilen bir tebligat daha var. Bu tebligat için eğer mülk sahibine ulaşılamıyorsa e-devlet üzerinden tebligat yeterli olsun. Muhalif kesimin payı satılınca da ayrıca bir tebligat da gitmesin, belediyelerin sitesinde ilan edilsin.'' dedi. 

10- Yasaya göre karara katılmayanların payı açık arttırma ile satıldığına dikkat çeken Kalyoncu' ' Ancak bu sürede inşaat ruhsatı alınamıyor. Oysa sözleşmeler SPK lisanslı değerleme kurumlarınca incelenip hak ihlali olup olmadığına önceden bakılabilir.

Tuzla'da kentsel dönüşüm için 10 farklı proje seçeneği!

İstanbul'da Kentsel Dönüşüm: Büyükçekmece'de 12 blok ve 130 bağımsız riskli yapının yıkımı başladı!

Eğer hak kaybı yoksa pay satışı da yapılmayabilir. Belediyelerce ruhsat verilerek inşaatlara başlanılır. Yeni yasada olması gereken diğer bir önemli konu da; kişiler arasında özel hukuk kaynaklı açılan davalarda verilen ihtiyati tedbir kararı yıkımı, yapımı, satışı engellememeli.” ifadelerini kullandı. 

Bakan Özhaseki'den yeni yapılarla ilgili net açıklama geldi: 4 katı geçmeyecek!

Geri Dön